BİST'de Teknik Risk!

20.08.2019 08:45
  •  A 

BİST'de bir süredir dikkat çektiğim 96.270 desteği iki gün arka arkaya kırılmış oldu. Dün de ikinci seansa kadar üstünde olduğumuz bu destek, TCMB'nın zorunlu karşılık kararları ile yeniden kırıldı ve BİST 95.099 kapattı. Eğer 96.270 seviyesinin üstüne çıkamazsak, maalesef yeni bir satış dalgası yaşayabiliriz. BİST sıralı olarak, önce 94.022 gap seviyesini kapatıp, sonrasında 93.025 ve altındaki desteklere doğru düşüş yaşayabilir. Eğer BİST buradan yukarı döner ve 100 Bin seviyesini geçecek olursa, o zaman da yükseliş formasyonu olan Ters Omuz Baş Omuz denen bir formasyon başlayabilir. Tüm teknik riskleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

Bankalarda ciddi borç yapılandırmaları varken, üstüne bir de yeniden kredi vermeleri için zorlanıyorlar. Zorunlu karşılık oranları ile kredi vermeleri teşvik ediliyor. Ama krediye talep olmayan bir ortamda bu zorlama piyasanın açılmasına mı yarar, yoksa borç vadesi gelenlerin bu kredileri borçlarını ötelemek için kullanmalarına ama bu nedenle de bankaların riskli kredilerinin daha da artmasına mı neden olur bilemiyorum. İkinci ihtimali şu sıralar daha yüksek gibi görüyorum. 

Çünkü özellikle piyasaya olan güvenin geri gelmesi lazım. Lakin şu sıra böyle bir ortam görmüyorum. Açıklanan ekonomik verilerdeki sıkıntılar sürüyor. Buna rağmen uzun süredir beklenen ekonomi yönetimi kadrolarında istenen değişiklik halen yapılmadı. Piyasa ile inatlaşmak hiç bir zaman yarar sağlamamıştır. Ama maalesef bu yapılıyor. 

TCMB Toparlanmaya Çelme Taktı!
              Dün dışarıdaki alım tepkilerine ayak uydurmuş ve riskli teknik seviyelerin üzerine çıkmışken, öğleden sonra TCMB'nın piyasaya yaklaşık 22 Milyar TL çıkmasına neden olan zorunlu karşılık kararlarını duyduk. Maalesef ilk anda bunun faydasını kurlar gördü. Kurlarda hızlı bir yükseliş yaşandı. Umarım 5.75 civarlarını geçen bir kur atağını yaşamayız. Kurlarda aşırı oynaklık sürdüğü müddetçe DTH'larda çözülme gecikir. Zorunlu karşılık kararı Eylül faiz toplantısında olası yeni faiz indirimi ile birlikte uygulansa çok daha doğru bir zamanlama olurdu diye düşünüyorum. 

Neyse, şu an için BİST olarak dikkat çektiğim teknik riskler ciddi. Ama hisse bazında pozitif ayrışmalar da yaşanabilecek bağımsız teknikler mevcut. Açıklanan bilançolarında önceki karlarını arttırmayı sürdüren hisselerdeki yükselişler de aynı şekilde devam edebilir. Kısacası hisse bazında takip etmeye devam edeceğimiz süreç halen sürüyor. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.08.2019
    09:13

    ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı açıklamaları ve gelişmiş ekonomilerden gelen resesyon sinyalleri nedeniyle ABD ve AB borsalarında yaşanan sert düşüşlere BİST de uymuştu. Yaşanan resesyon gelişmeleri nedeniyle gelişmiş ülkelerde yeniden faiz indirimleri ve varlık alımla... Devamı »

  • 15.08.2019
    08:57

    Almanya ve Çin'den gelen kötü veriler, küresel piyasalarda resesyon endişelerini tetikledi. BİST Kurban Bayramı tatilinde iken gelişmiş borsalarda ve Asya borsalarında sert düşüşler yaşandı. Böyle bir ortamda bayram sonrası açılışı yapacağız. Olum... Devamı »

  • 09.08.2019
    09:26

    Altı aylık bilançoların sanırım büyük kısmı geldi. Sizlerle bilanço izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle bir çok arkadaşın ilgi alanında olan netaş maalesef bizleri üzmeye devam ediyor. 25 Milyon üç aylık zararını 92 Milyon'a &cced... Devamı »

  • 08.08.2019
    09:37

    Düne ait beklenti yazımda; '' Dün düşüşün ilk tepkisini gördük. Ama teknik olarak 100.060 civarındaki bollinger direnci, hatta asıl 100.500 seviyesi yukarı kırılmadan düşüş riski bitti demek için erken olur. BİST bu dirençlere yaklaş... Devamı »

  • 07.08.2019
    09:03

    BİST İçin Tekniklere Bakmalı! BİST'in teknik alım desteklerine yakın olduğu uyarısı ile kademeli alımların doğru olacağını yazmıştım. Aynı zamanda gelişmiş borsalarda düşüşler yaşanması ve ABD ile Suriye-F-35 gerilimi BİST'in de gelişmiş borsaların düş&u... Devamı »