Düne ait beklenti yazımda; '' Dün düşüşün ilk tepkisini gördük. Ama teknik olarak 100.060 civarındaki bollinger direnci, hatta asıl 100.500 seviyesi yukarı kırılmadan düşüş riski bitti demek için erken olur. BİST bu dirençlere yaklaşabilir ama yukarı kırmadan yeniden satışlar gelebilir.'' diye yazmıştım. Aynen böyle yaşandı. BİST, öncesinde güne yükselişle başladı. 100.177 seviyesine kadar bu yükseliş sürdü ama sonrasında tutunamadı ve oldukça sert satışlarla 97.722 puana kadar düşüş yaşadık.
Bu düşüşten paniklemeyin. Çünkü öncesinde teknik olarak bu gelişmenin olabileceğini yazdığımı görüyorsunuz. Yani sürpriz bir düşüş değildi yaşanan. Ayrıca dikkat ederseniz sert bir düşüş yaşanırken, döviz tarafında eş değer bir panik ya da olumsuz görünüm yoktu. Eğer önemli bir sorundan kaynaklanan düşüş yaşanıyor olsaydı döviz kurlarında da benzer bir yükselişin olmasını beklemek gerekirdi.
Peki o zaman bu düşüşler neden bu kadar sert oluyor? Evet işte bu sorunun cevabı önemli. Bence Köroğlu'nun dediği gibi; ''Tüfek İcat oldu mertlik bozuldu'' diyebiliriz! Yani, Algoritmalar ve robatlar icat olduğu için bu tarz düşüşleri yaşıyoruz. Bir yöne pozisyon alan robotlar, tersi gelişme yaşanınca, filanca fiyatı gördüğünde, kırdığında sat emirlerini otomatik uyguluyorlar. Böyle olunca da, satışlar bir anda diğer alt zincir emirleri tetikliyor. Benzer görüntüler yükselişler yaşanırken de oluyor. İşte yükselişte ve düşüşte bazen ölçünün kaçması, abartının izahı bu emirlerden kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
BİST'in olası düzeltmesinin en fazla 96.855 ve bir altında 96.270 seviyesine kadar yaşanmasını bekliyorum. Hatta belki bu bile yaşanmadan bugün yukarı dönebiliriz. ABD endekslerinde üç gündür yaşanan düşüşler sonrasında tepkiler gelmeye başladı. Yani şimdilik ABD endekslerindeki düşüş 25.032 ile yakın dibini görmüş olabilir ve artık kısmi toparlanma gelebilir. Dow futurede 26.035 üzerinde kalınırsa 26.460 seviyesine doğru hızlı bir toparlanma görebiliriz. Böyle bir yükseliş BİST'in de yaşanan düşüşlerini tersine çevirmesine destek olur.
Jeopolitik Risklerimiz Sürüyor!
ABD heyeti ile Suriye sınırımızda güvenli bölge konusunda mutabakat sağlandı dendi. Hatta cumhurbaşkanımız ortak koordinasyon merkezi kuracağız dedi. Ama açıkçası ben çok da ikna değilim! Çünkü bu açıklamaya rağmen, ABD'nin Irak'tan Suriye'deki PYD/YPG bölgesine yeni silah ve mühimmat tırları yolladığı haberlerini duyuyoruz. Açıkçası Trump belki bizim yanımızda düşünüyor olabilir ama Pentagon ve derin ABD aynı fikirde gibi gelmiyor bana. Dün ABD tarafından yapılan bir açıklama daha var. O da İSID'in Suriye'de yeniden toparlanmaya başladığı yönünde. Yani hal böyle iken, ISİD'i yok etmek için bizimle çalışan Kürtlere çok ihtiyacımız var. Onları her şekilde desteklemek durumundayız diyerek bu silahları vermelerine kılıf hazırlamış oluyorlar.
Ben ABD'nin bölgedeki Kürt devleti niyetinden öyle kolay vazgeçmesini beklemiyorum. Ama Türkiye'nin kararlı tutumu nedeniyle bu amacını kısmen geri çekip, sonraki zamana bırakabilir. Bu tehlikeyi bertaraf etmek istiyorsak, öncelikle Suriye'nin devlet güçleri ile de uzlaşmamız gerekebilir. Rusya eksenindeki Esad ve İran ile ortak hareket sağlanırsa o zaman bu oluşumu en azından şimdlik ileri tarihlere bıraktırabiliriz. Bu süre içinde de, kim daha stratejik ve doğru adımlar atarsa, onun planları gerçekleşir.
Ayrıca Akdeniz'deki doğalgaz aramalarında da sıkıntı var. Biz tek başımıza faaliyette iken, Rumlar İsrail, Mısır ve Yunanistan ortak anlaşma ile gaz çıkarma ve boru hattı kurma anlaşmaları yapıyorlar. ABD ve AB de, bu ittifakın yapmayı planladığı boru hattı planını desteklediğini açıkladı. Yani Doğu Akdeniz'deki sorunlar önümüzde durmaya devam ediliyor. Suriye'de emelleri çelmelenen ABD, Akdeniz'de bizi Yunanistan ile karşı karşıya getirip, Suriye'deki kararlı tutumumuzu sekteye uğratmaya çalışabilir.
Anlayacağınız çok denklemli sorunlarla karşı karşıyayız. Ama bu sorunları doğru yönetebilirsek, bir anda çok iyi bir süreç de başlatabiliriz. Yani Akdeniz'de gaz bulur ve çıkarmaya başlarsak en büyük sorunumuz olan enerjide, bambaşka bir döneme gireriz. Ki, bu durum Rumlar'ın da panikleyip, mecburi uzlaşmasını da beraberinde getirebilir. Yunanlılar akıllı davransa, Türkiye ile iyi ilişkilerin aslında kendilerine de yarar sağlayacağını görürler.
Neyse sözümü bugün BİST'de pozitif bir tepki ile güne başlayacağımız beklentimle tamamlayayım. Sonrasında ise Suriye konulu gelişmeler yönün netleşmesine ve hareketlerin güçlenmesine etki edecektir.
Hepinize iyi bir seans dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_