Trump'tan Çin'e Yine Ek Vergi Resti!

02.08.2019 09:42
  •  A 

Tam iki ülke yüz yüze görüşmeler yapıyorlar, acaba ticaret savaşlarında yumuşama mı olacak derken, Trump attığı yeni bir twit ile 300 Milyar Dolar'lık Çin ürünlerine ek % 10'luk yeni bir gümrük vergisi getireceğini söyledi. Bu mesaj ABD borsalarında satış tepkisi yarattı. Küresel borsalarda da benzer görüntüler var. Dow J. için 26.513 desteğine dikkat çekmiştim. Futureler bu seviyelere inmiş durumda. Eğer bu destek kırılacak olursa, ABD endekslerinde satışlar artar. Bu durum küresel borsalarda benzer tepkileri yaratabilir.

Trump sadece Çin için ortamı germedi. Aynı zamanda bize verilmeyeceği söylenen F-35'ler için de hemen satarız. Çok taliplisi var dedi. Bu söz de ABD ile ilişkilerimizde gerilim nedeni olabilecek bir rest. ABD Suriye özel temsilcisi Jeffrey'den de Suriye'de güvenli bölge konusunda Türkiye ile anlaşmazlığın sürdüğü yönünde açıklama yapıldı. Dün Bahçeli ile Erdoğan'ın yaptığı görüşme ve 6 saati geçen MGK toplantısı sonrasında olası bir Suriye harekatı yine gündeme gelmiş durumda. ABD ile uzlaşmadan yapılacak bir Suriye müdahalesi piyasalardaki gerilimi arttırabilir. Ama bu konuda ABD'nin gönlü olsun diye de ne kadar beklenir onu da bilemiyorum. 

Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek. Veri, sonrasında FED'in faiz indirimlerinin sürüp, sürmeyeceği konusunda bir fikir vermesi açısından önemli olacaktır.

Kısacası hem ABD-Çin, hem de dünkü MGK sonrası ABD ile bizim aramızdaki olası yeni gerginlikler nedeniyle güne satıcılı bir borsa ile başlayacağız. Sonrasında bu dediğim konulardaki gelişmelere göre BİST kendine yol çizecektir. 

NOT: Bugün 15:00 civarı aranızdan ayrılacağım. İstanbul'a gideceğiz. O nedenle ikinci seansın çoğunda piyasayı takip etmiyor olacağım.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.08.2019
    09:18

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan faiz indirimine gitti. Başkan Powell, bunun bir indirim döngüsüne dönüşün başlangıcı olmadığını söyledi. Ama sonrasında da faiz indirimi yapabileceklerine dikkat çekti. Kısacası FED de, siyasi baskılara boyun eğmiş gö... Devamı »

  • 31.07.2019
    09:33

    Bugün gözler FED faiz toplantısında olacak. Türkiye saati ile 21:00'de FED FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) faiz kararını açıklayacak. 21:30'da da açıklamalar olacak. Olası faiz indirimi ve yapılacak gelecek planları ile ilgili açıklamalar dü... Devamı »

  • 30.07.2019
    09:26

    TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk... Devamı »

  • 29.07.2019
    09:20

    Çarşamba günü FED faiz kararını öğrenmiş olacağız. Beklenti faiz indirimi yönünde. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ve TCMB için önemli bir veri. İndirim yapılması halinde, TCMB'nın sonraki indirimlerine dayanak olacağı gibi, ul... Devamı »

  • 26.07.2019
    09:37

    Dün faiz kararı belli oldu. PPK piyasaların beklentilerini aştı. Faizlerde 425 baz puanlık bir indirim yaptı. Evet gerçekten de iddialı bir hamle yaptı. Ama gördünüz devamında kurlarda görülen sert tepki bile anlık kaldı kurlar yeniden gevşediler. Ben 400 puan &u... Devamı »