TCMB Beklentileri Aştı!

26.07.2019 09:37
  •  A 

Dün faiz kararı belli oldu. PPK piyasaların beklentilerini aştı. Faizlerde 425 baz puanlık bir indirim yaptı. Evet gerçekten de iddialı bir hamle yaptı. Ama gördünüz devamında kurlarda görülen sert tepki bile anlık kaldı kurlar yeniden gevşediler. Ben 400 puan üstünde 5.79-5.83 aralığı görülür sonra düşer diye düşünüyordum. 5.77 görüldü oradan yeniden satışlar geldi. İlk tepkiden sonra kurlarda düşüş beklentimi yazdığımı biliyorsunuz. Şimdi ekranlara bakınca, ''kimse faiz indirimi sonrası kurlardaki yeniden düşüşü beklemiyordu'' şeklinde yorumları görünce, demek ki insanlar herkesin kendileri gibi düşündüklerini sanıyorlar demekten kendimi alamadım :)

BİST için de olası teknik ihtimalleri yazdıktan sonra, ''Ben bu ihtimali beklemiyorum. Borsa 103.755 - 104.248 aralığında takılır ve realizasyon yaşar beklentisindeyim.'' demiştim. 104.153 seviyesini gören BİST, sonrasında kar satışlarına sahne oldu.

Neden bunlar yaşandı?
              Öncelikle ABD'den F-35 dışında henüz(!) başka bir ek yaptırım kararı çıkmadı. Başkan Trump ek yaptırım konusunda bizim yanımızda duruyor. Ama bu durum ne kadar sürer bilemem!

FED ve ECB'den faiz indirimi ve yeniden varlık alımı yönünde beklentiler artmış durumda. AB genelinde resesyon uyarıları iyice arttı. Yani gelişmiş ülkelerde işler yine sıkıntılı olacaksa, dünya genelinde para yine bollaşacak ve gelişmekte olan ülkeler bundan yarar görecek diyebiliriz. Bu gelişme de üzerimizdeki kur baskısını azaltıyor.

186 Milyar Dolar'a ulaşan DTH'larda duranlar, olası yükseliş tepkilerinde yukarıdaki gelişmelerin de etkisi ile döviz satımına kalkıyor olabilirler. Yakında DTH rakamlarında çok değil ama, kısmi azalışlar görebiliriz.

Kur düşerken BİST neden düştü peki? Bu da normal. Teknik bir durum nedeniyle bu kar satışları yaşandı. Devamı da gelebilir hatta. Normalde teknik olarak kısmi bir gevşeme daha yaşansa çok daha sağlıklı bir görüntü olur. BİST için olası bu düşüş desteklerini Destek-Direnç Tablomuzda detaylı şekilde paylaşıyorum oradan görebilirsiniz.

Şimdi gözler kurlarda olmalı! Henüz Dolar'daki risk bitmiş değil. Dünkü kur gevşemesi gayet olumlu oldu ama, yine de teknik olarak Dolar'ın 5.68 altına indiğini görmemiz lazım. Bir-iki gün içinde bu yaşanırsa sorun olmaz. Ama iki gün içinde 5.68 altına inmez ise, Dolar teknik olarak dünkü yükseğini ve biraz daha üstünü deneyebilir. Bu nedenle kur riski henüz sürüyor diye uyarmak istiyorum.

Bu arada ABD'nin ek yaptırım konusunda önümüzdeki günlerde sıkıntılar yaşanabilir çekincem de sürüyor. ''Ek Yaptırımlar Dünya Güç Dengelerini Bozar!'' başlıklı yazımın içeriğini hiç unutmayın. Eğer ABD F-35'leri bize vermezse, üstüne de Suriye'de Güvenli Bölge konusunda Türkiye'yi ikna edecek bir uzlaşma sağlanamazsa, üstüne bir de herhangi bir gerekçe ile ek yaptırım kararı alacak olurlarsa, o zaman o beklenti yazımdaki gelişmeler sırası ile yaşanır. Yani Türkiye başka yerleden savaş uçağı tedariki yapma yoluna gider. AB ve İngiltere'den bunu sağlarsa sorun yok. Ama oralardan bulamaz ve Rusya'ya yönelirse, ek yaptırımlar da sonrasındaki riskler de aynı şekilde gerçekleşir. Böyle bir gelişme süreci yaşanacak olursa, bunlar borsa, faizler ve kurlar için olumsuz etki yaratır. 

ABD ile olası riskler hariç, dünya finans piyasalarındaki gelişmeler lehimizedir. Gelişmiş ülkelerde yeni faiz indirimleri ve varlık alımlarının yeniden başlaması beklentileri artmış durumda. Bunlar TCMB'nın kur atakları yaşanmadığı takdirde yeni faiz indirimlerinin de önünü açacaktır. Umarım böyle olur.

BİST kısmi kar satışlarına devam edebilir. Birkaç gün hisse bazlı takip etmek daha doğru olur.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.07.2019
    09:16

    TCMB başkanının değişmesinden sonra, sert bir faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Piyasa 250-300 baz puanlık bir indirimi satın aldı diye düşünüyorum. Eğer 250-300 puanlık bir indirim olursa kur kısmi bir yükseliş sonrasında, BİST de kısmi bir yükseliş tepkisi sonrası 1... Devamı »

  • 24.07.2019
    09:28

    Hemen bu sözümün ne manada söylediğimi açıklayarak yazıma başlayayım! Şu ana kadar içeriden ve dışarıdan ülkemizi etkileyecek gelişmeleri aklımıza gelenler olarak tekrarlayacak olursak; Suriye'de ABD ile PKK terör örgütünün t&uu... Devamı »

  • 23.07.2019
    09:19

    AB İle Geri Kabul Anlaşması Askıya Alındı! 2016 yılında AB ile Ankara'da imzalanan ve Türkiye sınırlarından AB ülkelerine izinsiz geçen mültecilerin geri kabulünü içeren, aynı zamanda bu geri kabul karşılığında Türkiye'ye vize muafi... Devamı »

  • 22.07.2019
    09:16

    25 Temmuz'da TCMB faiz toplantısı var. Birçok sektör için çok önemli. PPK(Para Piyasası Kurulu)'dan 300 hatta, daha bile üstünde faiz indirimi beklentileri var. Açıkçası başkan değişimi ve takip ettiğim yurt içi-dışı gündemle... Devamı »

  • 19.07.2019
    09:14

    Gördüğünüz gibi, piyasaların pozitif tepkilerinin ana nedeni olarak ABD'nin F-35 kararını askıya almak dışında bir yaptırım kararı almaması olduğu anlaşılıyor. Zaten tam da bunu yazıyordum. Eğer F-35 ile sınırlı bir yaptırım olursa kurlar ve faizler aşağıya, borsa da yukarıya... Devamı »