FED 25 Baz Puan Faiz İndirdi!

01.08.2019 09:18
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan faiz indirimine gitti. Başkan Powell, bunun bir indirim döngüsüne dönüşün başlangıcı olmadığını söyledi. Ama sonrasında da faiz indirimi yapabileceklerine dikkat çekti. Kısacası FED de, siyasi baskılara boyun eğmiş görülüyor. Lakin Başkan Trump'ın istediği şekilde daha yüksek bir oranda indirime gitmeyerek de bu işe çok gönüllü olmadıklarını göstermiş oldular. 

ABD dışında gelişmiş dünya ve diğer gelişmekte olan ülkelerde resesyon ve büyüme oranlarında düşüş risklerine işaret eden ekonomik veriler var. Ama şimdilik ABD'de benzer bir veri yoktu. Ama doğal olarak ABD'nin de bir süre sonra küresel dünyadan etkilendiğini görebiliriz. Neyse, şimdilik bana göre gerekmeyen ekonomik verilere rağmen, 25 baz puanlık indirim yapılarak, siyasi baskılara kısmen de olsa uymuş oldular. 

ABD borsaları karar öncesi sert düşüş yaşamışlardı. Karar sonrası ise kısmi yükseliş yaşadılar ama bence ciddi direnç seviyelerinde bulundukları için, kar realizasyonu gayet normaldi. Sonrasında gelen yükseliş tepkisi sınırlı olacaktır. Olası yükselişlerin kar satışları ile karşılanmasını bekliyorum. Biraz daha belirgin ve uzun süreli düzeltme yapmaları teknik olarak sağlıklı bir beklenti olur. Dowj. için 26.665 ve hemen altındaki 26.513 destekleri önemli seviyeler. Eğer bu seviyeler kırılacak olursa ABD borsalarında yeniden satışlar artacaktır. Dün karar sonrası görülen yükseliş tepkisinin ise, 27.100 civarları ile sınırlı kalmasını ve daha üstünü beklemiyorum.

FED faiz kararı sonrası bizdeki Dolar kuru indiği 5.51 seviyesinden 5.61'e kadar yükseliş ile tepki verdi. Anlaşılan o ki, ben FED indirim yapmazsa şaşırmam derken, birileri çok daha yüksek oranlı indirim bekliyorlarmış. Oran düşündüklerinden düşük olunca kurlar tepki verdiler. FED'in uzun soluklu ve daha güçlü faiz indirim sürecine girmesini beklemiyorum. Belki sonraki dönemde 25 baz puanlık bir indirim daha görülebilir ama onda da çok emin değilim. Bu nedenle FED ciddi faiz indirecek beklentisi ile döviz pozisyonu kararı alanların temkinli olmaları doğru olur.

TCMB Başkanı Enflasyon Raporunu Sundu!
              Yeni başkan Uysal, 2019 yıl sonu enflasyon beklentisini % 13.9'a çekti. 2020 için % 8.2 ve 2021 içinde % 5.4 olmasını beklediğini açıkladı. Umarım öyle olur. Açıkçası yeni başkanımızın açıklamaları beni çok ikna etmedi. Umarım bizler yanılırız. Önceden de TCMB başkanları benzer bir çok kez enflasyon tahmini ve hedefi verdiler. Hatta önceden söyledikleri bu hedeflere göre enflasyonumuz yıllardır % 5 olması gerekiyordu. Siz ne zaman bu rakamı gördük hatırlıyor musunuz? 

21 Milyar TL İhtiyat Akçesi Hazineye Aktarıldı!
              41 Milyarlık TCMB ihtiyat akçesinin 21 Milyar TL'si Hazineye aktarıldı. Bunun bir kısmının alt yapı taahütlerini gerçekleştiren inşaat şirketlerine ödenmesi bekleniyor.

Doğal Gaz % 14.97 Zamlandı!
              Ekonomi Bakanımız önceki gün en kötü geride kaldı herşey gayet iyi olacak diyordu. İktidarın tepesindekilerin hemen hepsi herşey yolunda işler yolunda ekonomik bir sıkıntı yok diyorlar. Lakin, şimdiye kadar olmayan 21 Milyar TL'lik yeni bir kaynak olan TCMB yedek akçesi payının hazineye geçmesine rağmen, dün konutlarda kullanılan doğal gaza % 14.97, sanayide kullanılan doğal gaza da % 13.73 oranında zam geldi. Kış gelmeden zamları gelmiş oldu. Madem işler gayet iyi de, sürpriz yedek akçe kaynağına rağmen bu zam neden ozaman demeden edemiyorum!

Neyse, yine de piyasalar 2015 güneydoğu'daki şehirlerde yaşanan terör kalkışması, 2016 darbe girişimi, çöp olan notlar, dış ilişkilerdeki gerginlikler nedeniyle zaten fazlası ile kötüyü satın aldığı için, ABD ilişkilerimize odaklı gelişmeler yaşayacaktır. Yani ABD ile ilişkilerde uzlaşmalar olması halinde kurlarımızda, risk primlerimizde ve faizlerimizde düşüşler, borsalarımızda yükselişler göreceğimizi düşünüyorum. Yok eğer ABD ile ilişkiler yeniden gerilecek olursa, o zaman zaten kötü olan ekonomi verilerimiz nedeniyle kurlar, cds ve faizlerimizde sert yükselişler, borsalarımızda ise sert düşüşler yaşanır görüşündeyim. Ben ABD, AB ve NATO'nun Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamayacakları görüşündeyim. Bu nedenle bir yerde uzlaşma hep olacaktır düşüncesindeyim. Bu yüzden de olumlu beklentilerim daha güçlü.

ABD ile ilişkiler kriterine bir ekleme daha yapmam doğru olur! Bu da iç siyasette yaşanacak ve sonu erken seçime gidecek gelişmeler olur. Eğer bu yönde gelişmeler ortaya çıkarsa, bu da olumsuz etkiler yaratacak bir gelişme olur.

BİST Satıcılı Açılır!
              FED'den yüksek faiz indirimi bekleyenlerin umduğu çıkmayınca ABD borsalarında yaşanan düşüş ve kurlarımızdaki yükseliş tepkisinin bir yansıması olarak, BİST de güne satıcılı başlayabilir. Ama iyi gelen banka karları nedeniyle sonrasında yeniden toparlanma olmasını bekliyorum. Yani düşüşler sınırlı kalacaktır.

Hepinize iyi bir seans diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.07.2019
    09:33

    Bugün gözler FED faiz toplantısında olacak. Türkiye saati ile 21:00'de FED FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) faiz kararını açıklayacak. 21:30'da da açıklamalar olacak. Olası faiz indirimi ve yapılacak gelecek planları ile ilgili açıklamalar dü... Devamı »

  • 30.07.2019
    09:26

    TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk... Devamı »

  • 29.07.2019
    09:20

    Çarşamba günü FED faiz kararını öğrenmiş olacağız. Beklenti faiz indirimi yönünde. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ve TCMB için önemli bir veri. İndirim yapılması halinde, TCMB'nın sonraki indirimlerine dayanak olacağı gibi, ul... Devamı »

  • 26.07.2019
    09:37

    Dün faiz kararı belli oldu. PPK piyasaların beklentilerini aştı. Faizlerde 425 baz puanlık bir indirim yaptı. Evet gerçekten de iddialı bir hamle yaptı. Ama gördünüz devamında kurlarda görülen sert tepki bile anlık kaldı kurlar yeniden gevşediler. Ben 400 puan &u... Devamı »

  • 25.07.2019
    09:16

    TCMB başkanının değişmesinden sonra, sert bir faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Piyasa 250-300 baz puanlık bir indirimi satın aldı diye düşünüyorum. Eğer 250-300 puanlık bir indirim olursa kur kısmi bir yükseliş sonrasında, BİST de kısmi bir yükseliş tepkisi sonrası 1... Devamı »