Ve Faiz Kararı Belli Olacak!

25.07.2019 09:16
  •  A 

TCMB başkanının değişmesinden sonra, sert bir faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Piyasa 250-300 baz puanlık bir indirimi satın aldı diye düşünüyorum. Eğer 250-300 puanlık bir indirim olursa kur kısmi bir yükseliş sonrasında, BİST de kısmi bir yükseliş tepkisi sonrası 104.000-105.000 arasında bir seviyeden kar satışları yaşar diye düşünüyorum. Eğer bu indirimden daha düşük bir oran olursa, bu takdirde BİST prim yapmadan düşmeye başlar görüşündeyim.

Bir de ekstra indirim hali var! 400 ve üzerinde bir faiz indirimi yapılacak olursa, bu takdirde usd 5.79 - 5.83 arası bir tepki gösterebilir. BİST de 105.930 seviyelerini zorlayabilir. Ama sonrasında kurların da, BİST'in de yeniden kar realizasyonu yaşamalarını bekliyorum.

BİST'de bir süredir dikkat çektiğim paylaşımlarıma bakarsanız, 105.930 dirençlerinin yakın zamandaki olası en yüksek seviye olur görüşündeyim. Daha üstünü şimdilik biraz zor görüyorum. Ama yanılırım ve borsa bu direncini kıracak olursa, bu takdirde alımlar ciddi hızlanır ve destek-direnç tablosunda parantez içinde gösterdiğim üst seviyelere doğru hızlanan bir borsa görebiliriz.

Ben bu ihtimali beklemiyorum. Borsa 103.755 - 104.248 aralığında takılır ve realizasyon yaşar beklentisindeyim. Yanılırsam üstündeki kar satışlarının ille de olacağını düşündüğüm aralık 105.098 - 105.930 seviyeleri olur. Mevcut risklerimiz nedeniyle bunun üstünde bir hareket için şartlar uygun değil diye düşünüyorum. 

Faizlerin İnmesi Şart!
              Üretim ve yatırımların artması için özellikle bu alandaki faizler muhakkak inmelidir. Faiz cazibesi yaratmadan yatırımları, üretimi arttıramayız. Zaten tüketim de artmaz. Faizlerde sert inişler olunca, eğer bu fazla görülüyorsa karşılığında kurlar yükseliş tepkisi verirler. Bu durumda, doğrudan yatırıma geleceklerin ve Türkiye'ye girmek isteyen sıcak fonların kur riskleri de azalır. Daha yüksek kur seviyelerinden girişleri daha rahat olur. Kurun yükselmesi tabi ki ithalata bağımlı ekonomik yapımız nedeniyle enflasyon yaratabilir. Ama her alanda içerideki üretimi arttırmamız için bunu göze almamız ve gereğinden fazla kurların düşmesine mani olmamız lazım. Yüksek kurlar ikame ithal ürünlerin de pahalı olmasına neden olacağı için, cari dengeyi olumlu etkileyecek bir durum olur.

Türkiye'nin çok başarılı denen eski Merkez Bankası başkanları Serdengeçti ve Durmuş dönemlerinde, yapılan yüksek faiz düşük kur hatalı politikası yüzünden ülke şimdi bu sıkıntıları yaşıyor. Enflasyon ilgili dönemlerde belki düştü diye başkanlar alkışlanmıştı. Ama düşük kur nedeniyle üretim durup, ithal cennetine dönmüştük. Aynı zamanda kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle iş adamlarımız devamlı düşen ya da düşük kalan yabancı para kredilerine yönelmişti. Şuanda gördüğünüz özel sektör dış kredi sorunları tamamen bu hatalı politikaların ürünüdür. Ama maalesef faturası sonraki Merkez Bankası Başkanlarına çıkartıldı. 

Kısacası üretim artışı sağlanmadan enflasyonu yenemezsiniz. Üretim ve yatırımların artması için de, belli bir süre yüksek enflasyonu göze alıp, düşük faiz ve gerekirse yüksek kur politikası izlemeniz gerekir. 17 sene sonra bunu gördüler. Keşke ilk dönemlerindeki hatalı para politikaları yaşanmamış ve şuanda ekonomi de bu durumda olmasaydı. Ama oldu. Şimdi ayağa kalkmak için bir takım riskleri göze almaktan başka çare yok.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.07.2019
    09:28

    Hemen bu sözümün ne manada söylediğimi açıklayarak yazıma başlayayım! Şu ana kadar içeriden ve dışarıdan ülkemizi etkileyecek gelişmeleri aklımıza gelenler olarak tekrarlayacak olursak; Suriye'de ABD ile PKK terör örgütünün t&uu... Devamı »

  • 23.07.2019
    09:19

    AB İle Geri Kabul Anlaşması Askıya Alındı! 2016 yılında AB ile Ankara'da imzalanan ve Türkiye sınırlarından AB ülkelerine izinsiz geçen mültecilerin geri kabulünü içeren, aynı zamanda bu geri kabul karşılığında Türkiye'ye vize muafi... Devamı »

  • 22.07.2019
    09:16

    25 Temmuz'da TCMB faiz toplantısı var. Birçok sektör için çok önemli. PPK(Para Piyasası Kurulu)'dan 300 hatta, daha bile üstünde faiz indirimi beklentileri var. Açıkçası başkan değişimi ve takip ettiğim yurt içi-dışı gündemle... Devamı »

  • 19.07.2019
    09:14

    Gördüğünüz gibi, piyasaların pozitif tepkilerinin ana nedeni olarak ABD'nin F-35 kararını askıya almak dışında bir yaptırım kararı almaması olduğu anlaşılıyor. Zaten tam da bunu yazıyordum. Eğer F-35 ile sınırlı bir yaptırım olursa kurlar ve faizler aşağıya, borsa da yukarıya... Devamı »

  • 18.07.2019
    09:18

    Evet uzun zamandır gündemi yoran S-400 - F-35 konusunda yeni bir süreç başladı. ABD Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarttı. Gerçi henüz bu konu da net değil. Tam çıkartıldı mı, yoksa F-35 ortaklığı askıya mı alındı o kısım biraz karışık. Sanırım kısa... Devamı »