FED Faizleri İndirecek Mi?

31.07.2019 09:33
  •  A 

Bugün gözler FED faiz toplantısında olacak. Türkiye saati ile 21:00'de FED FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) faiz kararını açıklayacak. 21:30'da da açıklamalar olacak. Olası faiz indirimi ve yapılacak gelecek planları ile ilgili açıklamalar dünya finans çevreleri için önemli olacaktır. 

Aslında ABD ekonomisinin paylaşılan verilerine bakınca bir faiz indirimi olmasını beklemek çok doğru değil. Ama dünya ticaret savaşları nedeniyle, Trump'ın baskıları FED'i de bunalttığı için faiz indirimi gündeme geldi diye düşünüyorum. 25 puanlık bir indirim beklenti dahilinde ve piyasa bu oranı satın aldı bence. Yapılmaz ya da bu orandan az olursa, ABD borsalarına olumsuz etkisi olur görüşündeyim. Eğer bu oranın üzerinde bir indirim olacak olursa, o zaman ABD borsalarına geçici bir pozitif etki yapıp, sonrasında yeniden kar satışları yaşanmasını beklerim. Bununla birlikte, FED faiz değişikliği yapmazsa da hiç şaşırmam. Bakalım ne gelecek göreceğiz.

Bugün TCMB Başkanı Murat Uysal da, 10:30'da Enflasyon Raporunu açıklayacak. Yeni başkanın ilk toplantısında geleceğe yönelik olarak vereceği mesajlar çok önemli olacaktır. Yeni faiz indirimlerini ve olası oranı tahminler için yararlı bir toplantı olmasını bekliyorum.

BİST'de ise, teknik kar realizasyonları yaşanıyor ki, bu çok normal bir durum. Son dönem yükselişleri nedeniyle kar satışları görmemiz sağlıklı bir gelişme. Dün ve önceki beklenti yazılarımda 103.755-104.248  ilk kademe dirençleri ile, bir üstünde yer alan 105.098 ile 105.930 dirençlerine devamlı dikkat çekiyorum. Şimdilik ilk kademe dirençlerinden kar satışları gelmesini beklediğimi biliyorsunuz. Ama asıl bana göre de Eylül ayı içinde olmasını beklediğim 105.930 direnci kırılacak olursa, o zaman paylaştığım üst hedeflere doğru yeni ve sert bir yükseliş yaşanır görüşündeyim. Ama şimdilik dediğim gibi bu beklenti için erken. Kar satışlarının teknik desteklerini de Destek-Direnç Tablomuzda detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Faiz İndi Dolar Neden Düşüyor?
              PPK 425 baz puan faiz indirimi yapınca, ilk anda beklentilerin üstünde olan bu indirime rağmen döviz kurlarının düşmesi piyasada hayret uyandırıyor! Bunun olacağını öncesinde yazdığım için beni şaşırtan bir durum yok. 

O kadar çok kötü gelişme yaşadık ki, tüm bunlar nedeniyle zaten Türkiye'den çıkan çıkmıştı. Yatırım yapılamaz notu sonrası da çıkacak fonlar çoktan çıkmıştı. Artık korkup çıkacaktan ziyade, iyi bir gelişme olursa girecek fon ve sermaye daha çok. Bu nedenle ABD ile S-400 konusunda Trump'ın bizim tarafımızda olan açıklamaları nedeniyle ilişkilerde korkulan gelişmeler olmayacak diye düşünenler Türk varlıklarına ilgilerini arttırıyorlar. Bunun doğal karşılığı da borsanın yükselişi, faiz indirimine rağmen kurların yine de düşmesi olarak görülüyor. Cari Denge rakamlarındaki olumlu seyir de kur baskısını azaltıyor. Zaten büyüme ve cirolarda çok sert düşüşler yaşandığı için de, ithal girdilere olan talep de sert düşmüş durumda. Kısacası dövize olan talep, arzdan daha az olunca kurlar düşüyor. Siz bir de DTH'larda çözülme başlarsa ne olacak onu düşünün!

Güne Garanti Bankasının beklentilerden iyi gelen karı ile pozitif açılışla başlanabilir. Olası teknik direnç kademelerini yukarıda paylaştım. Bu teknikleri dikkatli takip etmekte ve bu günleri hisse bazlı düşünmekta yarar görüyorum. 

Hepinize iyi seanslar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.07.2019
    09:26

    TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk... Devamı »

  • 29.07.2019
    09:20

    Çarşamba günü FED faiz kararını öğrenmiş olacağız. Beklenti faiz indirimi yönünde. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ve TCMB için önemli bir veri. İndirim yapılması halinde, TCMB'nın sonraki indirimlerine dayanak olacağı gibi, ul... Devamı »

  • 26.07.2019
    09:37

    Dün faiz kararı belli oldu. PPK piyasaların beklentilerini aştı. Faizlerde 425 baz puanlık bir indirim yaptı. Evet gerçekten de iddialı bir hamle yaptı. Ama gördünüz devamında kurlarda görülen sert tepki bile anlık kaldı kurlar yeniden gevşediler. Ben 400 puan &u... Devamı »

  • 25.07.2019
    09:16

    TCMB başkanının değişmesinden sonra, sert bir faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Piyasa 250-300 baz puanlık bir indirimi satın aldı diye düşünüyorum. Eğer 250-300 puanlık bir indirim olursa kur kısmi bir yükseliş sonrasında, BİST de kısmi bir yükseliş tepkisi sonrası 1... Devamı »

  • 24.07.2019
    09:28

    Hemen bu sözümün ne manada söylediğimi açıklayarak yazıma başlayayım! Şu ana kadar içeriden ve dışarıdan ülkemizi etkileyecek gelişmeleri aklımıza gelenler olarak tekrarlayacak olursak; Suriye'de ABD ile PKK terör örgütünün t&uu... Devamı »