FED Haftası!

29.07.2019 09:20
  •  A 

Çarşamba günü FED faiz kararını öğrenmiş olacağız. Beklenti faiz indirimi yönünde. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ve TCMB için önemli bir veri. İndirim yapılması halinde, TCMB'nın sonraki indirimlerine dayanak olacağı gibi, uluslar arası finans hareketlerinde yeniden gelişmekte olan ülkelerin öne çıkmasına yardımcı bir gelişme olur. 

Öyle ya da böyle, önümüzdeki dönem ABD ve AB'de resesyon uyarıları ve beklentileri arttığı için, ülke olarak dış finansman konusundaki baskılarımız azalacak diye düşünüyorum. Bir yıl içinde 175 Milyar Dolar'lık dış ödememiz var. Ama sorun olmasını beklemiyorum. Uluslar arası borçlanma imkanlarımızda daha iyi şartlarla bu sürecin de atlatılacağı görüşündeyim.

TCMB faiz indirim kararı sonrası banka kredi faizleri de hızla düşer ve kredi muslukları açılır mı derseniz, kredi faizleri düşecektir. Ama kredi muslukları çok hızlı artmayabilir. Çünkü, bankaların yaptıkları yapılandırmalar ve tahsil edilememiş sorunlu krediler nedeniyle karşılık ayırmış olacakları için, kredi imkanları azalacaktır. Bakalım bu durumu nasıl aşacaklar. 

Teknik olarak BİST için her iki yöne de gidebilecek görüntüler mevcut. Bu nedenle teknik ihtimalleri paylaştım. Umarım yukarı yönlü gelişmeleri yaşarız. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.07.2019
    09:37

    Dün faiz kararı belli oldu. PPK piyasaların beklentilerini aştı. Faizlerde 425 baz puanlık bir indirim yaptı. Evet gerçekten de iddialı bir hamle yaptı. Ama gördünüz devamında kurlarda görülen sert tepki bile anlık kaldı kurlar yeniden gevşediler. Ben 400 puan &u... Devamı »

  • 25.07.2019
    09:16

    TCMB başkanının değişmesinden sonra, sert bir faiz indirimi beklentisi artmış durumda. Piyasa 250-300 baz puanlık bir indirimi satın aldı diye düşünüyorum. Eğer 250-300 puanlık bir indirim olursa kur kısmi bir yükseliş sonrasında, BİST de kısmi bir yükseliş tepkisi sonrası 1... Devamı »

  • 24.07.2019
    09:28

    Hemen bu sözümün ne manada söylediğimi açıklayarak yazıma başlayayım! Şu ana kadar içeriden ve dışarıdan ülkemizi etkileyecek gelişmeleri aklımıza gelenler olarak tekrarlayacak olursak; Suriye'de ABD ile PKK terör örgütünün t&uu... Devamı »

  • 23.07.2019
    09:19

    AB İle Geri Kabul Anlaşması Askıya Alındı! 2016 yılında AB ile Ankara'da imzalanan ve Türkiye sınırlarından AB ülkelerine izinsiz geçen mültecilerin geri kabulünü içeren, aynı zamanda bu geri kabul karşılığında Türkiye'ye vize muafi... Devamı »

  • 22.07.2019
    09:16

    25 Temmuz'da TCMB faiz toplantısı var. Birçok sektör için çok önemli. PPK(Para Piyasası Kurulu)'dan 300 hatta, daha bile üstünde faiz indirimi beklentileri var. Açıkçası başkan değişimi ve takip ettiğim yurt içi-dışı gündemle... Devamı »