Temmuz Enflasyonu Belli Oluyor!

05.08.2019 09:37
  •  A 

10:00'da Temmuz ayı aylık ve yıllık enflasyon verisi gelecek. Yapılan zamlarla ilgili olarak kısmen enflasyonda artış yaşanması bekleniyor. Ama sonraki aylarda daha düşük enflasyon geleceği beklentisi var. Fakat bu beklenti de geçici olabilir. Çünkü TCMB yedek akçesi olarak 21 Milyar TL Hazineye devir yapılsa da, bu paralar yetmiyor ki zamlar devam ediyor. Son yapılan doğalgaz ve sigara zammı sonraki enflasyonda olumsuz etki yapabilir.

Trump Yine Borsaları Vurdu!
              Trump Çin'e ek 300 Milyar Dolar vergi koyacağım deyince ABD borsaları başta gelişmiş ülke borsalarına cuma günü sert satışlar gelmiş. Bu satışlar sonrasında BİST'in de sert düşmesine neden olmuş. ABD borsaları için uyarmıştım. Dow.j. dikkat çektiğim 26.500 desteğini kırınca satışlar hızlanmış. BİST açısından bakınca ABD borsaları düşüyor ama brent petrol de düşüyor. Brentin 61 Dolar düzeyi bizim lehimize bir gelişme. Yani gelişmiş borsalardaki düşüşlerin etkisi ile düşen BİST'in bu düşüşleri yeni alım fırsatları yaratacaktır. 

Fırat'ın Doğusuna Harekat!
              BİST'in brent ve ABD borsalarındaki hareketlerin dışında olumsuz etkileneceği bir gelişme daha var! O da ABD ile Suriye'de güvenli bölge konusunda uzlaşamazsak, Fırat'ın doğusuna girmemiz olur. Eğer ABD ile uzlaşmadan bölgeye yeni bir harekat yaparsak, dövizde yükseliş ve borsada da satışlar yaşarız. Ama ABD ile uzlaşma olursa o zaman da bu durumun etkisi borsada yükseliş, kurlarda düşüş olarak görülür.

Sıkıntılı bir durum. Kesin şu olur demek kolay değil. Satıcılı bir başlangıç yapabiliriz. Umarım devamında yön yukarı döner.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.08.2019
    09:42

    Tam iki ülke yüz yüze görüşmeler yapıyorlar, acaba ticaret savaşlarında yumuşama mı olacak derken, Trump attığı yeni bir twit ile 300 Milyar Dolar'lık Çin ürünlerine ek % 10'luk yeni bir gümrük vergisi getireceğini söyledi. Bu mesaj AB... Devamı »

  • 01.08.2019
    09:18

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan faiz indirimine gitti. Başkan Powell, bunun bir indirim döngüsüne dönüşün başlangıcı olmadığını söyledi. Ama sonrasında da faiz indirimi yapabileceklerine dikkat çekti. Kısacası FED de, siyasi baskılara boyun eğmiş gö... Devamı »

  • 31.07.2019
    09:33

    Bugün gözler FED faiz toplantısında olacak. Türkiye saati ile 21:00'de FED FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) faiz kararını açıklayacak. 21:30'da da açıklamalar olacak. Olası faiz indirimi ve yapılacak gelecek planları ile ilgili açıklamalar dü... Devamı »

  • 30.07.2019
    09:26

    TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk... Devamı »

  • 29.07.2019
    09:20

    Çarşamba günü FED faiz kararını öğrenmiş olacağız. Beklenti faiz indirimi yönünde. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ve TCMB için önemli bir veri. İndirim yapılması halinde, TCMB'nın sonraki indirimlerine dayanak olacağı gibi, ul... Devamı »