Ticaret Savaşları Kızıştı!

06.08.2019 09:32
  •  A 

ABD sonunda Çin'i döviz malipülatörü ilan etti. Perşembe günü Trump'ın Çin'e karşı ek 300 Milyar Dolar'lık yeni vergi kararı sonrası, şimdi de Çin ABD resmi makamları tarafından kur manipülatörü olarak tanımlandı. Bu gerilimler arka arkaya gelince dünya borsalarında sert düşüşler yaşanıyor. Dow için sizleri geçen hafta teknik olarak uyarmıştım. Maalesef bu uyarı gerçekleşmiş oldu.

Aynı şekilde BİST'in Tekniğinde Bıçak Sırtı Görüntüler Var! diyerek, bizim endeks için de uyarmıştım. ABD-Çin gerilimi nedeniyle sert düşen gelişmiş dünya borsalarının ve ABD ile Suriye konusunda Güvenli Bölge görüşmelerinde halen uzlaşamamış olmamızın baskısı ile BİST de bu düşüşlere katılmış oldu.

Suriye'ye Yeni Bir Sınır Ötesi Operasyon Gelmek Üzere!
              Aslına bakarsanız ABD-Çin geriliminin bizim için olumlu yanları da var! Dünya resesyon riski bu nedenle arttğı için, FED ve ECB faiz indirimi ya da varlık alımları ile piyasadaki para bolluğunun sürmesine katkıda bulunuyorlar. Bu durum bizim lehimize bir gelişme. Aynı zamanda brent petrol fiyatı 60 $ seviyelerine gerilemiş durumda. Tüm bunlar TCMB'nın kurlar yukarı tepki vermeden yüksek faiz indirimi yapmasına imkan yaratıyor. 

Kısacası ticaret savaşlarının bizim için pozitif etkisi var. Ama bizde yakın vadede başka bir risk var! O da, eğer ABD ile Suriye'de güvenli bölge konusunda uzlaşamazsak, kendi başımıza Fırat'ın doğusundaki PKK yapılanmasına müdahale edecek olma hazırlığımızdır. Türkiye görünen o ki, artık ABD'nin oyalamasına tahammül etmeyecek gibi duruyor. Bunda çok haklıyız. Ama tabii uzlaşma olmadan böyle bir müdahale halinde, aylardır ABD tarafından tırlarca silah ve mühimmat yığınağı yapmış olan PKK'nın türevlerinden bir direnç olacak mı sorusunun cevabı bizim için önem taşıyor. Eğer böyle bir müdahaleye kalkarız ve bir direnç söz konusu olursa, piyasalardaki gerilim artar. Ama PYD'nin farklı isimlere bürünmüş PKK terör örgütü ne direnç gösterirse göstersin, Türk ordusu karşısında tutunamaz. Yine silahları bırakır kaçar. Umarım evlatlarımızın şehit haberlerini duymadan bu sorun çözülür. Bizim kontrolümüzde güvenli bölge için uzlaşırırız. Bakalım ne olacak göreceğiz. Ama bir müdahaleye çok yakın duruyoruz.  

Enflasyon Sorunu Sürüyor!
              Dün enflasyon verimiz açıklandı. Rakamlar üzerinde durmayacağım. Çünkü ciddi boyutta durmaya devam ediyor. Dünyada faiz ve enflasyon yokken bizdeki rakamlar kim ne derse desin çok yüksek. Önümüzdeki günlerde yeni faiz indirimlerimiz kaçınılmazdır diyorum. Dünyadaki gelişmeler yeni faiz indirimleri yapmamız için bizi destekliyor. 

BİST Teknikleri Alımlara Yaklaştı!
              Teknik olarak bu düzeltmenin yüksek bir risk olduğunu yazmıştım. Sebepler bir şekilde çıkıyor. Nitekim yine öyle oldu. Bana göre yakın vadede görecek olursak en düşük seviyemiz 96.270 civarı seviyeler olur. Kaldı ki, o seviyeleri de görmeden yukarı tepki verebiliriz. Ama Suriye konusu biraz kafa karışıklığı yaratıyor.

Bu günlerde ve bu seviyelerden biraz daha alta kayma riskini göze alarak yeni alımlar yapılabilir. Yani kademeli alım düşünerek alımlara başlanabilir. Ben düşüşün alım fırsatı yarattığı düşüncesindeyim. ABD ile bir şekilde uzlaşılacaktır. Çünkü aksi durumda, F-35 sorunu nedeniyle zaten bozuk olan ilişkiler iyice bozulur. Türkiye'nin gönlünü Güvenli Bölge konusunda alacaklardır diyorum.

Hepinize iyi bir piyasa dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.08.2019
    09:37

    10:00'da Temmuz ayı aylık ve yıllık enflasyon verisi gelecek. Yapılan zamlarla ilgili olarak kısmen enflasyonda artış yaşanması bekleniyor. Ama sonraki aylarda daha düşük enflasyon geleceği beklentisi var. Fakat bu beklenti de geçici olabilir. Çünkü TCMB yedek a... Devamı »

  • 02.08.2019
    09:42

    Tam iki ülke yüz yüze görüşmeler yapıyorlar, acaba ticaret savaşlarında yumuşama mı olacak derken, Trump attığı yeni bir twit ile 300 Milyar Dolar'lık Çin ürünlerine ek % 10'luk yeni bir gümrük vergisi getireceğini söyledi. Bu mesaj AB... Devamı »

  • 01.08.2019
    09:18

    ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan faiz indirimine gitti. Başkan Powell, bunun bir indirim döngüsüne dönüşün başlangıcı olmadığını söyledi. Ama sonrasında da faiz indirimi yapabileceklerine dikkat çekti. Kısacası FED de, siyasi baskılara boyun eğmiş gö... Devamı »

  • 31.07.2019
    09:33

    Bugün gözler FED faiz toplantısında olacak. Türkiye saati ile 21:00'de FED FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) faiz kararını açıklayacak. 21:30'da da açıklamalar olacak. Olası faiz indirimi ve yapılacak gelecek planları ile ilgili açıklamalar dü... Devamı »

  • 30.07.2019
    09:26

    TCMB faiz kararı bitti. Beklentinin de üstünde bir indirimle faiz indirim süreci başlamış oldu. Sonrasında olası kur tepkisi de ekranlardaki yorumlara göre piyasanın hiç beklemediği, benim ise beklediğim ve faiz kararı öncesindeki yazılarımda olası 5.79-5.83 arası ilk... Devamı »