Bilanço İzlenimlerim!

09.08.2019 09:26
  •  A 

Altı aylık bilançoların sanırım büyük kısmı geldi. Sizlerle bilanço izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bir çok arkadaşın ilgi alanında olan netaş maalesef bizleri üzmeye devam ediyor. 25 Milyon üç aylık zararını 92 Milyon'a çıkartmış. Öz kaynaklarında da yaklaşık 51 Milyon'luk bir azalma yaşanmış ve öz kaynaklar 803 Milyon'a inmiş. Hemen belirteyim zararlar bir faaliyetten ya da bir satın almanın finansmanından geçici kaynaklanıyorsa öz kaynaklardaki düşüş ya da zararlar hissenin fiyatının yükselmesine mani değil. Misal Mgros geçen yıl 1 Milyar 16 Milyon özkaynak değerinden bu altı aylık bilançosunda 265 Milyon özkaynak değerine düşmüş durumda. Zararı da üç aylıkta -230 Milyon'dan -381 Milyon'a çıkmış. Ama satışlardaki ciddi artış sürdüğü için 5'nci ayda 11.00'lere inmiş fiyatı tüm bu olumsuzluklara rağmen 18.00TL'nin üzerine çıkmış durumda. Halen de yukarı yönlü istekli. Ama Netas'ta öz kaynaklar geçen yılın aynı dönemindeki 700 Milyon değerinden, bu bilançoda düşmüş olsa da 803 Milyon olarak yine de artmış. Lakin incelediğim bilançoda muhtemelen tahsil edemediği bir alacak kalemi artmaya devam ediyor. Tam 551 Milyon'a çıkmış birikmiş bir gelir kalemi var. 

Sorun da burada! Özkaynakların çoğu bu kalemden oluşuyor. Bu nedir, neden halen tahsil edilemedi, ne zaman tahsil edilecek ya da tahsili mümkün mü değil mi bu çok önemli. Şirket eş dönemde hasılatını yaklaşık % 40 arttırmış ve 407 Milyon'dan 565 Milyon'a çıkmış olmasına rağmen, bu tahsil edemediği birikmiş alacağının yarattığı açığı borçlanma ile finanse ediyor. Bu da finansman giderlerinin ciddi artmasına neden oluyor gibi gözüküyor. Üç aylık bilançoda 41 Milyon olan finansman gideri, bu bilançoda 81 Milyon'a çıkmış durumda. Maalesef bu sorun çözülmeden netas umut verecek gidi durmuyor. Bu sorunun akıbeti için de kimse ikna edici bir açıklama yapmış değil.

Açıklanan diğer bilançolar içinde en beğendiklerimin başında Jants ve erbos geliyor. Jants, ödenmiş sermayenin 4 katı gibi bir kar açıklamış. Üç aylık karını da bu çeyrekte ciddi katlamış durumda. Açık öngörü beklentilerimi yukarı yönlü revize edeceğim. Bu hisse çok sert yükseliş göstermiyor ama istikrarlı şekilde yükselmeye devam ediyor. Bu kar artışı aynı şekilde sürerse, yıl sonu bilançosu mevcut karı ikiye katlayabilir. Tabii olası böyle bir kar hissenin o dönemlerde mevcut fiyatını da katlamasına neden olabilir diye düşünüyorum. Ben birebir beklentime göre değil, arada daha makul iskonto içeren bir beklentiye göre açık öngörümü revize edeceğim.

Aynı şekilde erbos da, son çeyrekte üç aylık karını % 118 artırmış. Ödenmiş sermayesinin iki katından fazla bir kar açıklamış. Geçmiş yıl bilanço hareketlerinde sonraki bilançolarda da periyodik kar artışları yaptığını gösteriyor. Yıl sonu bilançosunda açıkladığı son karını katlayacağını düşünüyorum. Erbos için de açık öngörülerimde yukarı yönlü revizeler yapmayı düşünüyorum.

Gelen karlarına göre fiyatlarının ciddi iskonto içerdiğini düşündüğüm diğer hisselerden aklıma gelenler olarak Acsel, aksa, alkım, brsan, kords, tkfen, enkaı, hekts, knfrt, kchol, kozalar, pgsus, camları sayabilirim. İnceledikçe bu sayının içine ilaveler yapabilirim. Beklenti yazım ile ilgili güncellemeler olduğunu görürseniz listeyi kontrol ediniz. 

Saydıklarım içinde Pgsus, son çeyrekte yaklaşık 300 Milyon'luk bir kar artışı yaşamış ve üç aylıktaki -213 Milyon zararını 110 Milyon kara çevirmiş. Şu anki bilançosunda iskonto içermiyor. Hatta primli bile denebilir. Ama aynı kar artışlarına sonraki iki bilançosunda da devem edebilirse, dokuz aylıktaki bilançosu için değil ama yıl sonu bilançosu için iskonto içerebilir. Teknik olarak 45.88 seviyesini aşağı kırmadığı takdirde yükseliş trendine devam edebilir. Ama bu seviyeyi aşağıya kıracak olursa teknik olarak ikili tepe denen bir formasyon başlar ve satışları getirir. Bu nedenle 45.88 seviyesini iyi takip ediniz.

Ayrıca aksa için bir uyarı yapmak isterim! Aksa güzel bir altı aylık bilanço açıklamış. Aksa geçen yıl da böyle yapmış ama ve 100 Milyon altı aylık kar açıklamışken, dokuz aylık bilançoda bu rakam 33 Milyon'e düşmüş, yıl sonu bilançoda ise 224 Milyon'a yükselmiş. Yani arada bilanço hesaplamalarında nedense kar düşüşü yaşatabiliyor. Ama yıl sonu bilançosunda yine aynı durumu bekliyorum. O nedenle olası yıl sonu bilançosu için o da ciddi bir iskonto içerebilir.

Cari Denge Gelecek!
              10:00'da cari denge rakamlarını göreceğiz. Eksi bir veri gelebilir ama geçen yıl ile kıyaslandığında cari açıkta ciddi düşüş devam edecektir.

ABD Enflasyon Verisi Gelecek!
              Olası enflasyon verisi FED'in faizleri için kriter olacaktır. Yüksek gelirse FED Başkanı, düşük gelirse Trump elini güçlendirecektir.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

Bu arada, tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını kutlarım.

Hepinize iyi bayramlar.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.08.2019
    09:37

    Düne ait beklenti yazımda; '' Dün düşüşün ilk tepkisini gördük. Ama teknik olarak 100.060 civarındaki bollinger direnci, hatta asıl 100.500 seviyesi yukarı kırılmadan düşüş riski bitti demek için erken olur. BİST bu dirençlere yaklaş... Devamı »

  • 07.08.2019
    09:03

    BİST İçin Tekniklere Bakmalı! BİST'in teknik alım desteklerine yakın olduğu uyarısı ile kademeli alımların doğru olacağını yazmıştım. Aynı zamanda gelişmiş borsalarda düşüşler yaşanması ve ABD ile Suriye-F-35 gerilimi BİST'in de gelişmiş borsaların düş&u... Devamı »

  • 06.08.2019
    09:32

    ABD sonunda Çin'i döviz malipülatörü ilan etti. Perşembe günü Trump'ın Çin'e karşı ek 300 Milyar Dolar'lık yeni vergi kararı sonrası, şimdi de Çin ABD resmi makamları tarafından kur manipülatörü olarak tanımlandı. Bu g... Devamı »

  • 05.08.2019
    09:37

    10:00'da Temmuz ayı aylık ve yıllık enflasyon verisi gelecek. Yapılan zamlarla ilgili olarak kısmen enflasyonda artış yaşanması bekleniyor. Ama sonraki aylarda daha düşük enflasyon geleceği beklentisi var. Fakat bu beklenti de geçici olabilir. Çünkü TCMB yedek a... Devamı »

  • 02.08.2019
    09:42

    Tam iki ülke yüz yüze görüşmeler yapıyorlar, acaba ticaret savaşlarında yumuşama mı olacak derken, Trump attığı yeni bir twit ile 300 Milyar Dolar'lık Çin ürünlerine ek % 10'luk yeni bir gümrük vergisi getireceğini söyledi. Bu mesaj AB... Devamı »