Cari Denge Verisi Gelecek!

13.05.2019 09:09
  •  A 

Son dönemin belki de tek iyi verisi olarak cari denge rakamları kaldı. Bunun dışındakilerde kötüye gidişler ve yüksek riskler halen ciddiyetini koruyor. Cari dengede açığın kapanıyor olması iyi güzel ama, bunun sert yükselen kur seviyeleri nedeniyle yaşanan ithalat pahalılaşmasından kaynaklı olması çok olumlu bir görüntü değil. Çünkü bu durumda büyümede de rakamlar düşüyor. Tabii büyüme verilerinde düşüş olması işsizlik ve vergi gelirlerinin de olumsuz yansımalarına neden oluyor. 

Tüm bunların nedeni yüksek siyasi ve ekonomik belirsizlikler. Yapılan bitti dediğimiz yerel seçimlerin en önemlisi olan İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı iç siyasetin, s-400, İran yaptırımları ve ABD ile suriye dahil yaşanan gerilimler dış siyasetin önemli riskleri. Bunlara Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarına gelen tepkileri de ekleyebiliriz.

Ekonomik belirsizliklerde ise, son dönemin en önemli riski TCMB rezervlerinde yaşanıyor! TCMB belirsizliklerin olumsuz etkilediği kurlara doğrudan faiz müdahalesi yapmayıp, kamu kurum ve bankaları eliyle satışlar yapıyor. Maalesef bu satışlara rağmen kurdaki baskı halen sürüyor. Rezervlerimiz ise buna rağmen düşüyor. 13 Milyar Dolar civarı swapp karşılığı rezerv çıkışlarının da olacağını düşünürsek, net rezervler çok ciddi riskli boyuta inmiş durumda. Bu görüntü 5 yıllık ülke risk primimiz olan cds'lerimizin %486'lara ulaşmasına neden oldu.

Bu arada faizlerde de olumsuz gelişmeler var. TCMB bir süreliğine haftalık borç vermeyi askıya aldığı için, %24 olan politika faizlerinden değil de, geç likidite faizi olan % 25.5 uygulamadaki faiz oldu. Bu da doğal olarak faizlerde %1,5'luk bir artış demek olur. Bakalım haftalık borçlanma ne zaman yeniden normale dönecek.

İşte biz böyle bir sıkıntılı ortam içindeyken, ABD-Çin ve ABD-İran gerilimleri de piyasaları bozmuş durumda. İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle haftaya pek de iyi olmayan bir görüntü ile başlıyoruz. Umarım saat 10:00'da gelecek cari denge verileri moralleri bir nebze de olsa iyileştirir.

S-400 Spekülasyonu Kurların Düşmesine Neden Oldu!
              Cuma günü akşam saatlerinde 6.22 civarındaki Dolar kuru bir anda 5.95 seviyesine sert düşüş yaşadı. Bu düşüşün nedeni olarak ortaya atılan S-400 alımından vaz geçildi açıklaması ise kısa süre sonra cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından yalanlandı. S-400 konusu kurlar, faizler ve ABD ile ilişkilerimizde en yakın ve kritik risk olarak önemini koruyor. 

Kısacası sıkıntılı bir haftaya başlıyoruz. Hepinizi iyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.05.2019
    09:26

    Görüyorsunuz, iptal edilen İstanbul büyük şehir belediye başkanlığı seçimleri o kadar basit geçiştirilecek bir konu değilmiş. YSK'nın tekrar ve mazbata iptal kararı sonrası kur, faiz, içeriden dışarıdan gelişmeler arka arkaya olumsuz olarak gelmeye başlad... Devamı »

  • 09.05.2019
    09:24

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türk bankaları ile sorunlu kredileri görüşecek. Sorunlu krediler konusunda Türk bankalarına yardıma hazırız açıklaması yapmışlar. Şimdi ne güzel bir haber diyerek sevinelim bu gelişmeden? Bilemiyorum buna siz kararı verin. Bir taraf... Devamı »

  • 08.05.2019
    09:29

    Seçimlerden bir türlü kurtulamadığımız gibi, seçim yapmak için hep bir neden yaratabilen bir ülke durumuna düşmüş olmamız piyasalar için çok kötü bir durum. Misal 31 Mart'ta seçim yapmışken, şimdi İstanbul için 2... Devamı »

  • 07.05.2019
    09:11

    Sabah sabah nedir bu demo, demo ile ne işimiz var diyorsanız hemen söyleyeyim, bu demokrasinin demosudur. Geri kalan kısmı bu olduğu için öyle yazdım. Maalesef ülke olarak uzun bir süredir demokrasimiz yaralar alıyor. Misal yıllardır bir şekilde süren tek başına iktid... Devamı »

  • 06.05.2019
    09:17

    YSK bugün Ak Parti'nin İstanbul seçimlerinin tekrarı ile ilgili başvurusunu değerlendirecek. Verecek olduğu karar piyasaların yönünü belirleyecek. Kişisel görüşüm çok net; seçimi CHP adayı İmamoğlu kazanmıştır. Seçimler önc... Devamı »