EBRD Bankalarla Sorunlu Kredi Görüşmesine Geliyor!

09.05.2019 09:24
  •  A 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türk bankaları ile sorunlu kredileri görüşecek. Sorunlu krediler konusunda Türk bankalarına yardıma hazırız açıklaması yapmışlar.

Şimdi ne güzel bir haber diyerek sevinelim bu gelişmeden? Bilemiyorum buna siz kararı verin. Bir tarafta verilmiş ve tahsil edilemeyen krediler ve bu kredileri geri alamadığı için likidite sıkıntısı yaşayan bankalar var. Diğer tarafta da bu sorunlu tahsil edilemeyen ya da tahsili gecikmiş kredileri aslının çok çok çok altında almak için gelen EBRD. Ülkemizi bu duruma da düşürdük ya, daha ne diyeyim diyorum ben. Sorumsuz dağıtılan krediler, iyi yönetilemediği için ekonomisi şirketlerini borç ödeyemez hale getirecek şekilde bozulan bir ülke haline geldik. Hani çok farkı şekillerde inanılmaz artan dış borcumuzu görmezden gelip, 5 Milyar Dolar IMF borcunu da kapattık diye öğünüyorduk ya, işte öğündüğümüz o ülkenin geldiği yer bu! Köpek balıkları avlarını parçalamaya geliyorlar. 

Umarım hukuk sistemimizi ve demokrasimizi en kısa zamanda güvenilir hale getirir ve düzlüğe çıkartırız. Bunu başarırsak ne alâ, yoksa sahibinden kelepir satış ilanlarımız aynı şekilde artmaya devam edecektir. Zaten kurların geldiği seviyelerle yabancılar için inanılmaz kelepir hale gelmiş durumdayız. Ama buna rağmen yabancı halen gelmiyorsa, hane halkı da dövize olan ilgisinden DTH'ları ile halen vaz geçmiyorsa, demek ki güven sorunumuz aynı şekilde sürüyor. Zaten ,ülke cds'lerimizin 475'lere ulaşması da bunun bir göstergesi.

Muhalefet İstanbul Seçimlerinin İptali İçin Başvurdu!
              Dün CHP ve İYİ Parti tarafından 31 Mart İstanbul seçimlerinin tümden ve aynı şekilde 24 Haziran seçimlerinin de iptali istendi. Gerekçe ise YSK'nın İstanbul seçimlerinin sadece belediye başkanlığı seçiminin tekrarlanması gerekçesine dayanıyor. Yani sandık kurullarındaki aykırılık iddiasını dayanak almışlar ve aynı zarftan çıkan diğer oylar da aynı sakıncalı kurulların denetim ve gözetiminde yapıldı, onlar da iptal edilip, İstanbul seçimi tümden yenilenmeli demişler. 

Daha da öteye giderek, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı nedenle iptal edilmeli başvurusunda bulunmuşlar. YSK bu başvuruları değerlendirmeye alacak.

Şimdi soru şu; iptale gerekçe olan aynı sandık kurullarının açılan sandıklarından çıkan aynı zarfın içindeki  belediye meclisi, encümeni, ilçe belediye başkanları ve muhtarlar için geçerli sayılan oylar da iptal olacak mı? Eğer iptal olmazsa, nasıl bir gerekçe bunun kabul görecek izahı olabilir? YSK'nın 2014 seçimlerinde muhalefetin yaptığı seçim itirazlarını red ederken söylediği gerekçenin tam tersini yaparak, iktidarın sadece İstanbul büyük şehir belediye başkanlığı seçiminin tekrarı talebini kabul ettiğini düşününce, çıkacak YSK kararı için hukuk adına çok da umutlu değilim. Bakalım göreceğiz.

Tabii 24 Haziran seçimleri için yapılan iptal talebini aslında dikkate dahi almıyorum. Olmayacak duaya amin gibi bir şey olur çünkü. Sayım başladıktan sonra evet oylarının % 6'sına denk gelen yaklaşık 2,5 Milyon olduğu iddia edilen mühürsüz zarfları da geçerli sayan bir YSK olduğunu unutmayalım. 

Hadi diyelim 24 Haziran oldu-bitti. Onu unutalım. Ama İstanbul seçimleri tekrarlanacaksa, ilgili gerekçe aynı zarflardan çıkan diğer oylar için de geçerli olduğıu için tümden iptal edilip, tekrarlanmalı. En azından hukuk adına YSK'dan bu kararı görmeyi az da olsa umuyorum.

Bilançolar Geliyor!
              Bu hengame içinde 3 aylık bilanço karları gelmeye devam ediyor. Aksa, Alkım, Erbos, Eregl, Jants, ulker oldukça iyi karlar açıklamış olan şirketler olarak gözüme takılanlar. Hisselerle ilgili açık duran öngörü beklentilerimi fazlası ile karşılayacak karlar diyebilirim. 

Yani işin aslında gelen karlar ile tam da yukarı ivmelenecek bir BİST olacak iken, bu gelişmelerle bu yükselişi yaşayamadık. Ama yüksek kar açıklayan şirketler pozitif ayrışabilirler. Ya da düşüş yaşasalar bile bu düşüşler alım fırsatları olarak görülmelidir.

Hepinizi iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.05.2019
    09:29

    Seçimlerden bir türlü kurtulamadığımız gibi, seçim yapmak için hep bir neden yaratabilen bir ülke durumuna düşmüş olmamız piyasalar için çok kötü bir durum. Misal 31 Mart'ta seçim yapmışken, şimdi İstanbul için 2... Devamı »

  • 07.05.2019
    09:11

    Sabah sabah nedir bu demo, demo ile ne işimiz var diyorsanız hemen söyleyeyim, bu demokrasinin demosudur. Geri kalan kısmı bu olduğu için öyle yazdım. Maalesef ülke olarak uzun bir süredir demokrasimiz yaralar alıyor. Misal yıllardır bir şekilde süren tek başına iktid... Devamı »

  • 06.05.2019
    09:17

    YSK bugün Ak Parti'nin İstanbul seçimlerinin tekrarı ile ilgili başvurusunu değerlendirecek. Verecek olduğu karar piyasaların yönünü belirleyecek. Kişisel görüşüm çok net; seçimi CHP adayı İmamoğlu kazanmıştır. Seçimler önc... Devamı »

  • 02.05.2019
    09:42

    Hoppalaa! Bu nedir şimdi? Daha cuma günü paylaştığım ''Yine Mi Sıcak Bir Yaz Olacak?'' başlıklı beklenti yazımın mürekkebi bile kurumadan bu başlık da ne şimdi? İşte bu başlıklar arasındaki bu denli fark, şu anki Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun... Devamı »

  • 30.04.2019
    10:25

    Tabii ki, bu sözümü gelmesi beklenen olası mevsim sıcakları için söylemedim! Bol yağışlı bir kış ve ilkbahar geçirdik. Yaz güneşli ve sıcak olsun kemiklerimiz ısınsın :) Benim dikkat çekmek istediğim siyasi ve ekonomik olarak önümüzdek... Devamı »