YSK Piyasaya Yön Verecek!

06.05.2019 09:17
  •  A 

YSK bugün Ak Parti'nin İstanbul seçimlerinin tekrarı ile ilgili başvurusunu değerlendirecek. Verecek olduğu karar piyasaların yönünü belirleyecek. 

Kişisel görüşüm çok net; seçimi CHP adayı İmamoğlu kazanmıştır. Seçimler öncesinde Ankara bana göre kesin el değiştirecek, İstanbul da el değiştirirse sürpriz olmaz diyordum. Nitekim bana sürpriz olmadı. Ancak sanırım iktidar için çok ciddi bir sürpriz olmuş ki, itirazlar bir türlü bitmiyor. 

Bir seçim düşünün ki, ülkenin cumhurbaşkanı belediye seçimleri yapılıyor olmasına rağmen, adaylardan çok daha fazla seçim kampanyası yürüttü. Ülkenin her yerinde seçimin adayı kendisi olacakmış gibi miting yaptı. Neredeyse tüm yazılı ve görsel medya da aynı yönde yayın desteği verdi. 17 yıldır tek başına iktidarın ilgili kurumlarının onayları ile sandık kurulları oluştu. YSK adaylara onay vererek kesinleştirdi. Seçmen listeleri incelensin, itirazlar varsa düzeltilsin diye askıya çıkartıldı. Öncesinde iktidarın birçok organı ve yetkilisi tarafından dünyanın en güvenli seçim sistemlerinden birine sahip olduğumuz , hile vs. olmasının mümkün olmadığı sözleri sarf edildi. Öyle ki, miting meydanlarında daha seçmenler oy bile kullanmadan, muhalefet kaybedince buna bahane üreteceği yönünde sözlerle sonuçlarla muhalefet kaybedecek gibi alay bile edildi. 

Ama sonuç düşündüklerinin tam tersi çıkınca, 6 Mayıs'a gelmiş olmamıza rağmen halen seçimlere yapılan itirazlar bitmedi. Umarım bugün başlayacak YSK değerlendirmesi fazla uzun sürmeden biter ve ülke de artık bu gündemden çıkarak, kendi önceliklerine dönmüş olur. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve muhalefet liderlerinin açıklamalarına bakınca, YSK üzerinde çok ciddi bir baskı oluşmuş olacağını düşünüyorum. Umarım YSK hukukun üstünlüğüne göre karar verir. Eğer sonuçlar onaylanır ve seçimler tesçillenirse, gündem artık ekonomi olacaktır. Çarşambaya kadar YSK kararının çıkması bekleniyor. Hatta bugün bitmeden de karar çıkar diye bekleyenler var.

YSK seçimlerin tekrarı kararı verirse, yeniden seçim gündemine gireceğimiz içi, piyasalara yansımasının borsa ve kurlar için olumsuz olacağını düşünüyorum. Zaten yılın yarısını bitirmiş olacağımız için bu yılın kayıp yıl olacağı çekincem var. Eğer yeni bir seçim kararı ile kurlar yükseliş tepkisi verirse, bunun enflasyona etkisi de olumsuz olur. 

Sorun sadece orada da değil, eğer ülkede tüm gücü elinde tutan bir iktidar, seçimlerden evvel çok güvenli dediği seçimler için, seçim sonuçlarını görünce hile yapıldı diyerek seçimlerin tekrarını ister ve tekrarlanan seçimlerden çok daha fazla oy kaybı ile yine aynı sonuçlar çıkarsa, bu takdirde cumhurbaşkanlığı seçimleri için de, 4 yıl beklenmez diye düşünüyorum. Çünkü cumhurbaşkanımızın bu denli konuya dahil olması sonrasında yapılacak bir seçim, aynı zamanda cumhurbaşkanımız için de önemli bir gösterge olacaktır. Oy farkı muhalefet lehine artarsa, kalan 4 yıllık süredeki muhalefet baskıları çok daha artacaktır. Aynı zamanda yeni oluşumların da ellerinin güçlenmesine imkan verilmiş olacaktır. 

Demokrasi herkes için eşit işlemesi gerekir. Aynı zarfta muhtarlar, meclis üyeleri için de oy kullanıldı. Sadece büyük şehir başkanı adayına itiraz ilginç oluyor gerçekten. Neyse, ben tekrarlanan seçimin kazananı değişmez ama oyu daha da artar görüşündeyim. Fakat bu sürecin uzaması ekonominin dengelerini daha da bozabilir. 

Gündem bir türlü ekonomi olamazken, BİST için ne desek boş oluyor. Bu nedenle BİST beklentim için YSK kararları kriter olacaktır diyorum. Seçimler gündemden düşerse, borsa rahatlar kısmen de olsa kur düşer, borsa yükselir. Ama borsanın da, ülkenin de oyalandıkça karşımıza gelen başka riskleri var. Bunlardan Fitch riskini aştık. Fitch notlarımıza dokunmadı. Ama ABD ile ilişkilerdeki belirsizlikler sürüyor. Bir an önce ekonomik sorunlarımıza odaklanıp, olası diğer riskler öncesinde piyasalara moral verebilmeliyiz. Bu ortamda güne seçim stresinin baskısı ile başlarız görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.05.2019
    09:42

    Hoppalaa! Bu nedir şimdi? Daha cuma günü paylaştığım ''Yine Mi Sıcak Bir Yaz Olacak?'' başlıklı beklenti yazımın mürekkebi bile kurumadan bu başlık da ne şimdi? İşte bu başlıklar arasındaki bu denli fark, şu anki Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun... Devamı »

  • 30.04.2019
    10:25

    Tabii ki, bu sözümü gelmesi beklenen olası mevsim sıcakları için söylemedim! Bol yağışlı bir kış ve ilkbahar geçirdik. Yaz güneşli ve sıcak olsun kemiklerimiz ısınsın :) Benim dikkat çekmek istediğim siyasi ve ekonomik olarak önümüzdek... Devamı »

  • 29.04.2019
    09:22

    Bu haftanın veri programında YSK'dan seçim sonuçları ile ilgili kararlar duyabiliriz. Sayın Binali Yıldırım'ın ''Kaybedilmiş seçimi kazanmak için uğraşacak bir insan değilim'' sözü ilginç! Acaba çıkacak YSK kararı ile ilgili... Devamı »

  • 26.04.2019
    09:23

    Dün TCMB faiz toplantısı vardı. Seçimlerden evvel herkeste seçimler bitince faiz indirimleri beklentisi vardı. Ama maalesef gördüğünüz gibi gelişmeler buna uygun olmadığı için, TCMB faizlerde değişiklik yapmadı. Ancak, normalde faiz indirimi olsa yaşanac... Devamı »

  • 25.04.2019
    18:15

    Arkadaşlar, Gün boyunca yaşadığımız üyelik girişi sorununun kaynağını henüz bulamadık. Maalesef çalışma sürüyor! Devamı »