YSK, Turizm ve Enflasyon!

29.04.2019 09:22
  •  A 

 

Bu haftanın veri programında YSK'dan seçim sonuçları ile ilgili kararlar duyabiliriz. Sayın Binali Yıldırım'ın ''Kaybedilmiş seçimi kazanmak için uğraşacak bir insan değilim'' sözü ilginç! Acaba çıkacak YSK kararı ile ilgili bir beklentinin yansıması mıdır bilemiyorum. Eğer öyle ise, yani YSK seçimleri onaylarsa, piyasa pozitif bir tepki verir düşüncesindeyim.

Salı günü turizm ve ticaret açığı verileri var. Son dönem yüzümüzü gülderecek neredeyse tek gelişme turizm verileri olacaktır görüşündeyim. Ticaret açığı geçmiş yıllara göre düşüyor. Ama bunun nedeni ticaret hacmindeki sert daralma olduğu için, pozitif bir durum olsa da, ekonominin geneli için aynı zamanda ciddi bir daralmayı da göstermesi olumsuz bir gelişmeye de işaret ediyor.

Cuma günü enflasyon verisi açıklanacak. Artan kurların yansımaları, petrol, tütün, alkol vb zamların da etkisi ile enflasyon yine üzmeye devam edecektir.

Diğer sahip olduğumuz riskler aynı şekilde karşımızda duruyor. Zaten yeterince risk belirsizliğimiz varken, en kısa zamanda seçimlerin neticelendirilmesi yararlı olur. Yoksa YSK'dan seçimlerin yenilenmesi gibi bir karar çıkacak olursa, o zaman yeni seçim gününe kadar tüm önceliklerin yerini yine seçim gündemleri alacaktır. Ülkenin artık seçim gündemlerinden ve politikalarından çıkarak, ekonomi ve finans alanındaki sorunlara odaklanması gerekiyor. Yoksa bir süre daha piyasadaki bu daralma sürecek olursa, sonrasındaki hasarı faizler, kur ve enflasyon üzerinde daha da artacaktır.

Haftaya YSK'nın olası kararlarının yansımalarına göre başlamayı bekliyorum. Bilani Yıldırım'ın açıklamasına kadar, cumhurbaşkanımızın seçimlerin tekrarlanması yönündeki açıklamalarının etkisi ile olumsuz bir başlangıç olur görüşündeydim. Ama Binali Yıldırım'ım açıklaması sonrası acaba seçimlerin tescil edildiği açıklamayı mı duyacağız diye, olumlu bir beklenti değişikliğine sahip oldum. 

NOT: Binali Yıldırım'dan yukarıdaki açıklamaya yönelik düzeltme geldi! Yanlış anlaşıldığını ve kesinlikle seçim sonuçlarını kabullenmesi gibi bir durum söz konusu olmadığını, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Yani kısa süren bir pozitif ortam da böylece tersine dönmüş oldu. Görüyorsunuz bu kadar öncelikli konularımız varken, siyaset gündemlerinden bir türlü çıkamıyoruz. Bunun zarar verdiğini görmemek çok üzücü...

Hepinize iyi bir hafta diliyorum. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.04.2019
    09:23

    Dün TCMB faiz toplantısı vardı. Seçimlerden evvel herkeste seçimler bitince faiz indirimleri beklentisi vardı. Ama maalesef gördüğünüz gibi gelişmeler buna uygun olmadığı için, TCMB faizlerde değişiklik yapmadı. Ancak, normalde faiz indirimi olsa yaşanac... Devamı »

  • 25.04.2019
    18:15

    Arkadaşlar, Gün boyunca yaşadığımız üyelik girişi sorununun kaynağını henüz bulamadık. Maalesef çalışma sürüyor! Devamı »

  • 25.04.2019
    08:52

    Seçimler öncesi beklenti, TCMB'nın seçimlerden sonra faiz indirimlerine başlaması yönünde idi. Lakin seçimler bitti ama sonuçları henüz YSK tarafından halen neticelendirilemedi. Bu durum piyasalarda ciddi bir güven kaybına neden olmuş durumda.... Devamı »

  • 24.04.2019
    09:06

    Seçimler öncesinde piyasalar için sahip olduğumuz belirsizlikler nedeniyle riskler var diyor ve uyarıyorduk. Hemen aklımıza gelen iki önemli belirsizlik riski ise, yerel seçimler ve ABD ile ilişkilerimizdeki gerginliklerdi. Seçimler bitince en azından bu belirsi... Devamı »

  • 22.04.2019
    09:44

    Dün CHP Genel Başkanına yapılan saldırı, siyasilerin konuşmaları ile ülkeyi ne noktaya getirdiğinin en acı örneği maalesef. Kesinlikle onaylamıyor ve şiddetle kınıyorum. Bu tablo maalesef milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize büyük bir yaradır... Devamı »