TCMB Faizleri Değiştirecek Mi?

25.04.2019 08:52
  •  A 

Seçimler öncesi beklenti, TCMB'nın seçimlerden sonra faiz indirimlerine başlaması yönünde idi. Lakin seçimler bitti ama sonuçları henüz YSK tarafından halen neticelendirilemedi. Bu durum piyasalarda ciddi bir güven kaybına neden olmuş durumda. Ülke risk primimiz oldukça yüksek seyrediyor. ABD ile yaşanabilecek yaptırım risklerinin süreçlerine çok yakınız. İran ve S-400 konularında neler yaşanacak göreceğiz. Ama bu riskler hakkındaki belirsizlikler halen netleşmediği gibi, süreç olarak çok yaklaşmış durumdayız. 

Hal böyle ve ülke sakinleşmeye, huzura, uzlaşmaya ihtiyaç duyarken görüyorsunuz şehit cenazesinde ülkenin ana muhalefet liderine linç girişiminde bulunuluyor. Ama medya yayınlarına bakarsanız, neredeyse Kılıçdaroğlu olayın suçlusu ilan edilecek. Maalesef ki, ülkeyi yöneten siyasiler medyanın bu durumuma ses çıkartmıyorlar. Savcılar da ülkeyi ve insanları bölüp, kutuplaştıran yayınlara seyirci kalıyorlar. 

İşte bu görüntüler nedeniyle de kurlarda yukarı yönlü baskılar sürüyor. Bu ortam nedeniyle TCMB'nın faizlerde değişikliğe gitmesini beklemiyorum. Hatta kur baskısı bu şekilde sürmeye devam ederse, faiz indirimi beklentilerinin yerini yeniden kısmi bir faiz artışı beklentileri de almaya başlayabilir. 

Ekonomi yönetimine ve açıklanan reform paketine güven olsaydı bu tablo böyle olmazdı. Ama cumhurbaşkanımız birileri istedi diye kabine değişikliği yapmam diyerek, kabine değişikliği beklentilerine de set çekmiş oldu. Tabi benzer açıklamalardan sonra bir çok kez kabine değişikliği yaşandığı için, yine de kabinede değişim ihtimali kalmadı diyemem. Ama birşeyler yapmak lazım. Yoksa piyasalardaki bu sıkışma daha sıkıntılı tablolar yaratabilir.

Kamu Bankalarının Sermayelerine Destek Geldi!
              5 kamu bankasının sermayeleri arttırıldı. Böylece sermaye yeterlilik düzeyleri daha yüksek seviyelere çekilmiş oldu. Normalde karlı görünen bankalarda bu operasyona ihtiyaç duyuluyorsa, acaba gönünen karlar varken, görmediğimiz farklı sorunlar mı var diyor insan! Yapılandırmalar, ödenmeyen ttkom kredileri gibi yükler bankaların bilançolarını zorluyordu. Bu açıdan yapılan sermaye desteklemesi doğru bir karar olmuştur.

BİST Ne Yapar?
              Ekonomi iyice daralmış durumda. Her alanda yaşanan daralma devletin vergi gelirlerini de düşürüyor. Ama bunun yanında artan dünya petrol fiyatları ve dolar kuru nedeniyle, enerji kaynaklı zamlar sürmeye devam edecek gibi duruyor. Yani daralma yaşanırken enflasyon sorunu da sürüyor. En sıkıntılı görüntülerden birisi bu. Maalesef bu ortamda iskontolu gördüğümüz hissler daha da iskonlolu hale gelebilirler. Tamamen içinde bulunduğumuz sürecin gidişatına göre borsa fiyatlanacak. 

Yani hisse bazlı tepkileri ve ayrışmaları görebiliriz ama genel bir yükselişin kalıcı olması için içinde bulunduğumuz risklerin belirsizlikleri bitmesi lazım. 

Umarım en kısa zamanda bir çıkış yolu bulunur ve her şey yoluna girmeye başlar.

Hepinize iyi bir gün dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.04.2019
    09:06

    Seçimler öncesinde piyasalar için sahip olduğumuz belirsizlikler nedeniyle riskler var diyor ve uyarıyorduk. Hemen aklımıza gelen iki önemli belirsizlik riski ise, yerel seçimler ve ABD ile ilişkilerimizdeki gerginliklerdi. Seçimler bitince en azından bu belirsi... Devamı »

  • 22.04.2019
    09:44

    Dün CHP Genel Başkanına yapılan saldırı, siyasilerin konuşmaları ile ülkeyi ne noktaya getirdiğinin en acı örneği maalesef. Kesinlikle onaylamıyor ve şiddetle kınıyorum. Bu tablo maalesef milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize büyük bir yaradır... Devamı »

  • 19.04.2019
    09:07

    Tam da acaba seçim belirsizliği bitti artık biraz nefes alırız derken, Financial Times'da çıkan TCMB döviz rezervi haberi ile kurlarda yükseliş, borsada da düşüş yaşamışız. Böyle diyorum, çünkü dün aranızda yoktum. O nedende neler oldu... Devamı »

  • 17.04.2019
    09:16

    Defa defa tekrarlanan sayımlar sonrası Maltepe'deki sayım da tamamlanmış. Şimdi CHP adayı İmamoğlu mazbatayı almayı bekliyor. Ak Parti ise, YSK'ya dün yaptığı başvuru ile hem seçimlerin tekrarını, hem de karar öncesi mazbatanın verilmemesini istiyor. Şimdi gözler YSK... Devamı »

  • 16.04.2019
    09:29

    Ekonominin her alanında daralma yaşanıyor. Döviz tevdiata yöneliş halen sürüyor. İşsizlik % 14.7 oranına yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı %6.8 artışlar % 26.7 ile rekor seviyeye gelmiş durumda. Bu seviyeler AB'nin en kötü ülkelerindeki ora... Devamı »