Financial Times Döviz Rezerv Haberi!

19.04.2019 09:07
  •  A 

Tam da acaba seçim belirsizliği bitti artık biraz nefes alırız derken, Financial Times'da çıkan TCMB döviz rezervi haberi ile kurlarda yükseliş, borsada da düşüş yaşamışız. Böyle diyorum, çünkü dün aranızda yoktum. O nedende neler olduğunu dün gece öğrenebildim. Arkadaşım ile ilgili konuyu yazının sonunda yazacağım.

 Financial Times TCMB rezervlerinin ilan edildiği gibi 27 Milyar Dolar değil de, bu rakamdan 11 Milyar Dolar daha eksik olduğunu yazmış. Durum Financial Times'in dediği gibi olmasa da, sonuçta tüm yabancıların okuduğu bir gazete olduğu için, piyasada olumsuz etkisini gördük. 

Hemen yazayım, TCMB brüt rezervi yaklaşık 21 Milyar Dolar altını da dahil edince 98 Milyar Dolar, altın hariç 77 Milyar Dolar ve net rezerv olarak da 28 Milyar Dolar civarındadır. Son dönem de kısmen yükseliş görülmektedir. Ama geçen ay içinde BOTAŞ enerji ödemelerine verilen dönemsel paralar nedeniyle yaşanan kısmi düşüş bu spekülasyonların nedeni olmuştur.

Bir ülkede dikkat edilen rezervlerinin yaklaşık altı aylık ithalatını karşılamasıdır. Evet bu konuda biraz rezerv eksikliğimiz olduğu bir gerçek. Ortalama aylık 16 Milyar Dolar'lık ithalatımız var. Brüt 77 Milyar Dolar rezervi dikkate alırsak 4.8 aya denk geliyor. Yani biraz alttayız. 

Hemen bir konuya daha dikkat çekeyim, brüt rezervden bankaların TCMB'nda tuttukları dövizlerini düşünce TCMB'nın net rezervi geriye kalır. Bu rakam yaklaşık 28 Milyar Dolar olsa da, TCMB gerektiğinde brütün hepsini kullanabileceği için, esas kriter brüt rezervdir. Ama yanlış bir anlama olmasın. Tabii ki net rezerv çok önemlidir. Çünkü net olan TCMB'na ait olan paradır. Brüt farkı diğer banka vb.kurumların amanetleridir. Yani tüm brütü gerektiğinde kullanabilir olsa da, başkasına ait bir parayı kullanması yerine buna gerek olmadan kendi net rezevlerinin yeterli olması tercih edilenidir. 

Yani demem o ki, Financial Times doğru ve iyi bir niyetli haber yazmamış. Ama bunda kendimizde sorunu aramalıyız! Çünkü bu denli yüksek faizimiz ve değersiz TL'miz olmasına rağmen, neden yabancılar Türk tahvillerinde, hisselerinde eskisi gibi iştahlı değiller acaba diye sormalıyız? Cevap net; güven sorunu. Maalesef siyasi yarattığımız tablo, dışarıda demokrasi ve hukuk sistemimize bakışta ciddi bir güven kaybı yaratıyor. İçeride de benzer güvensizlikler nedeniyle kendi hane halkımız da DTH'lara olan ilgiyi sürdürdükçe, bir türlü döviz baskısından kurtulamıyor, doğrudan sermaye girişlerini arttıramıyoruz.

Umarım iç siyasi gündemi soğutup, ekonomi, demokrasi ve hukuk reformlarına yönelir, iç-dış güven erozyonunu bir an önce yeniden olumlu bir çizgiye çekmeye başlarız. 

Kısacası dün Financial Times haberi ile düşmüşüz. Ama bugün gelişmiş ülke piyasaları kapalı olacağı için, bu durumun bugün de sürmesini beklemiyorum. Bu nedenle düne tepki kısmi bir toparlanma yaşanmasını bekliyorum. 

Ama hemen teknik bir uyarı yapmak sitiyorum! Eğer ben yanılıyorsam ve endeks 95.000 seviyesine iner ve bu seviyeyi kıracak olursa, o zaman teknik ikili tepe denen yeni bir düşüş formasyonu başlatır ve satışların hızla arttığını görürüz. Bu uyarıyı teknik bir risk olarak yaptım ama, ben stochasticlerin görünümü olumlu olduğu için böyle bir düşüş değil de, kısmen yükseliş tepkilerinin yaşanmasını bekliyorum.

Umarım en kısa zamanda YSK yapılan seçim itirazlarını da sonuçlandırır ve bu konu ülke gündeminden düşer. 

Arkadaşım İçin Risk Sürüyor!
              Yakın bir arkadaşım çarşamba günü kalp krizi geçirmişti. Çarşamba akşamından Perşembe öğlene kadar yoğun bakımda bekledim. Dün Kuşadası'ndan İzmir MedicalPark Hastanesine sevk edildi. Risk sürüyor. Bu nedenle şimdilik uyutmaya devam ediyorlar. Kalp 30 dakika civarında durmuş. Ama yapılan ilk tetkikler neticesinde, yapılan müdahalelerin tam zamanında olması nedeniyle beyne giden oksijende bir sorun olmamış gibi görünüyor dediler. Bu nedenle sorunsuz uyanabilir diye bekliyoruz diyen Kuşadasındaki doktolar bizi kısmen umutlandırdı. Lakin İzmir'deki doktorlar riskin sürdüğünü ve ancak uyanınca durumun netleşeceğini söylediler. 

Ana birçok damar %90-%100 oranlarında tıkalı bir şekilde yaşıyormuş. Bizler de çok uyarı yaptık. Ama bypass'tan korktuğu için hep bir nedenle müdahaleyi geciktiriyordu. Umarım normal bir şekilde uyanır ve sonrasında da yapılması gereken bypass da yapılabilir. Allah en kısa zamanda sağlığına kavuştursun diyor, dularınızı eksik etmemenizi diliyorum.

Hepinize iyi bir seans ve güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.04.2019
    09:16

    Defa defa tekrarlanan sayımlar sonrası Maltepe'deki sayım da tamamlanmış. Şimdi CHP adayı İmamoğlu mazbatayı almayı bekliyor. Ak Parti ise, YSK'ya dün yaptığı başvuru ile hem seçimlerin tekrarını, hem de karar öncesi mazbatanın verilmemesini istiyor. Şimdi gözler YSK... Devamı »

  • 16.04.2019
    09:29

    Ekonominin her alanında daralma yaşanıyor. Döviz tevdiata yöneliş halen sürüyor. İşsizlik % 14.7 oranına yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı %6.8 artışlar % 26.7 ile rekor seviyeye gelmiş durumda. Bu seviyeler AB'nin en kötü ülkelerindeki ora... Devamı »

  • 15.04.2019
    09:02

    Cuma günü biterken İstanbul seçimine yönelik sayımlar ve doğal olarak da seçim sonuç belirsizlikleri vardı. Bugün yeni haftaya başlıyoruz. Sayım halen sürüyor. Çıkan bir karar yok. Kartal oyları üçüncü defa sayılacakmış.... Devamı »

  • 12.04.2019
    09:29

    Ne oluyor, ne olacak, düşecek miyiz, çıkacak mıyız, döviz kurları ne olacak, yabancı ne yapacak işte tüm bunların cevabını ne yeni reform paketinde aramalıyız, ne de benzer diğer ekonomik açıklamalarda veya siyasi demeçlerde. Tüm bu sorular ve devamında yaşan... Devamı »

  • 11.04.2019
    09:35

    Dün açıklanan reform paketi benim için şimdilik bu görüntüden ibaret. Çünkü bir çok soruna dikkat çekilmesine rağmen, bunun nasıl yapılacağının detayları netleşmemiş. Birçok reform konusu ise henüz üzerinde çalı... Devamı »