Gündemi YSK Belirleyecek!

12.04.2019 09:29
  •  A 

Ne oluyor, ne olacak, düşecek miyiz, çıkacak mıyız, döviz kurları ne olacak, yabancı ne yapacak işte tüm bunların cevabını ne yeni reform paketinde aramalıyız, ne de benzer diğer ekonomik açıklamalarda veya siyasi demeçlerde. Tüm bu sorular ve devamında yaşanacak olası gelişmelerin cevabını YSK verecek! 

Evet, benim için yakın vadede en öncelikli konu İstanbul seçim sonuçlarıdır. Bunun böyle olduğunu, borsada olası sert hareketlere dikkat çektiğim ''BİST'de Sert Bir Harekete Hazır Olun!'' başlıklı yazımda önceden belirtmiştim.

Yaşananları hangi siyasi partiye oy verdiyseniz vermiş olun hepiniz görüyorsunuz. Neden hala gelişmiş ülkeler içine giremiyoruz sorusuna cevap aramaya gerek yok diyorum. Yaşadıklarımıza bakın anlarsınız. Hala tüm dünyanın dikkatini üstümüze topladığımız İstanbul seçim sonuçlarını açıklayamadık. YSK, dün Büyükçekmece ve İstanbul seçiminin tekrarlanması kararını birlikte vereceği açıklaması ile görüş ertelemesi yaptı. Açıklama bugün de mesai saati içinde yapılmazsa, korkarım ki, piyasanın açıklanacak kararlara tepkisi en az etki ile yaşansın bitsin diye hafta sonuna bırakılmış olabilir. Bu yönde bir karar bence ancak olumsuz bir karar çıkacaksa olur. Yani seçimlerin tekrarı kararı çıkması halinde bu açıklama hafta sonuna bırakılır görüşündeyim. Yani demem o ki, eğer bugün mesai saatleri içinde açıklama gelmezse, yeniden seçim gündemlerine hazır olun derim.

Böyle bir karar halinde döviz kurlarında yukarı borsada da aşağı yönlü tepkileri göreceğimizi ve BIST'de teknik olarak yaklaşık 4.000 puanlık bir flama görüntüsü olduğuna dikkat çekmiştim. Bu görüntüyü de seçim sonuçları ile ilişkilendirip, sıkışmanın sonuçlara yönelik olabileceğini, karar pozitif çıkar ve seçim bitti kazanan şu denirse BİST'in yukarı tepki vereceğini, yok eğer tersi olur da, seçimler tekrarlanıyor denecek olursa da, bu takdir de BİST'in sert bir düşüş tepkisi vereceğini yazmıştım. Bu yorumumu yukarıda paylaştığım önceki yazımın içeriğinde görebilirsiniz. 

Maalesef dün uyarısını yaptığım bu flama riski işlemeye başladı gibi görülüyor. Bu tekniğe göre olası düşüşün alt desteklerini yazımda ve destek-direnç tablomuzda görebilirsiniz. 

Eskiden oy kullanmak için belli bir süre ikamet şartı aranırdı. Daha sonra iktidar partisi bu zorunluluğu kaldırdı. Sonrasındaki yapılan seçimlerin de en önemli şikayet konuları taşıma oylar konusunda olmaya başladı. Aynı sorunu bu seçimde de hemen her parti için görüyoruz. Ama siz eğer oy kullanılacak yerde belli bir süre ikamet zorunluluğunu kaldırırsanız, o zaman kişilerin nerede oy kullandığına karışma hakkınız olur mu? 

O zaman neye dikkat etmeniz gerekir? Seçmen listelerinde sahtecilik, mükerrerlik olmamasına. Bunun için de önceden seçmen listeleri askıya çıkartılır. Siyasi partiler, diğer tüm ilgililer kontrol etsin ve varsa itirazlar seçim öncesinde ilan edilen bir süreye kadar yapılsın istenir. Sonrasında ise bu listelerdeki kişiler oylarını kullanır. Aynı şekilde de olası adaylar YSK'ya adaylık başvurusu yaparlar. YSK yeterliliklerini, olası bir kısıtlamaları var mı yok mu bunları inceler ve ona göre onay ya da red kararı verir. Hal böyle iken, şimdi bakıyoruz, askı süresinde yapılmayan itirazlar yapılıyor. Adaylık başvurusu YKS tarafından kabul edilmiş olan ve seçilen adaylara mazbataları verilmiyor. 

Bunların izah edilir yanı yoktur. Olası sakıncalı durumları yasal süreler içinde tespit etmek esastır. Yoksa bunun altında kalamayız ki.

Neyse uzatmayayım. Seçim sonuçlarının yarattığı belirsizlik riskleri herşeyin önüne geçmiş bulunuyor. Yaşayalım görelim bakalım sonuç ne olacak. Benim görüşlerim belli. Bu riskler nedeniyle de kaç gündür izlemede kalıp, yeni öngörü yapmıyordum. Bugün de bir karar açıklanmaması halinde günü izlemede kalarak geçirmeyi düşünüyorum. Çünkü olumsuz bir karar halinde en iskontolu olan hisselerin bile, geçici de olsa sert düşüş tepkisi yaşama riskleri var. Bu nedenle yeni bir öngörü için ya sonuçların onaylanması, ya da seçimlerin tekrarlanacak denmesi kararını bekliyorum. İlkinde daha yüksek fiyatlı, ikincisinde ise çok daha düşük fiyatlı yeni öngörülerim gelebilir.

Hepinize iyi bir hafta sonu, ülkemize ise her şeyin hayırlısını ama en başta sağlıklı bir demokrasi dilerim!


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.04.2019
    09:35

    Dün açıklanan reform paketi benim için şimdilik bu görüntüden ibaret. Çünkü bir çok soruna dikkat çekilmesine rağmen, bunun nasıl yapılacağının detayları netleşmemiş. Birçok reform konusu ise henüz üzerinde çalı... Devamı »

  • 10.04.2019
    13:02

    Görüyorsunuz ki, çok önem verilen Yeni Reform Paketi ilk anda beklenilen pozitif etkiyi yaratmadı. Çünkü yapılacağı söylenen şeylerin henüz içlerinin nasıl doldurulacağı çok net değil. Bankaların sorunlu kredilerinin bir şekilde ç... Devamı »

  • 10.04.2019
    08:48

    Seçimler öncesinde düşüş yaşayan BİST, S&P'nin sürpriz zamanlama ile, ''Türk özel sektörü borç çevirme de sorun yaşamaz, tabii eğer kurlarda yeni atak yaşanmazsa'' açıklamaları ile oldukça hızlı bir toparl... Devamı »

  • 09.04.2019
    09:01

    Bir türlü seçimler bitti artık önümüze bakalım, öncelikli işlerimize odaklanalım diyemiyoruz. İstanbul belediye başkanlığı seçimleri piyasalar üstündeki baskısını halen sürdürüyor. Dün de sayın cumhurbaşkanımız Rusya'ya ha... Devamı »

  • 08.04.2019
    09:31

    Çarşamba günü bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Paketini açıklaması bekleniyor. Yılardır bir çok paket açıklandı ama halen ekonominin içinde bulunduğu sorunlar sürmeye devam ediyor. Bankacılık, büyüme ve enflasyon anlamında açıklana... Devamı »