Gözler YSK'da!

17.04.2019 09:16
  •  A 

Defa defa tekrarlanan sayımlar sonrası Maltepe'deki sayım da tamamlanmış. Şimdi CHP adayı İmamoğlu mazbatayı almayı bekliyor. Ak Parti ise, YSK'ya dün yaptığı başvuru ile hem seçimlerin tekrarını, hem de karar öncesi mazbatanın verilmemesini istiyor. Şimdi gözler YSK'da. Vereceği karar Türkiye'nin demokrasisine olan bakış üzerinde çok etkili olacak.

Eğer seçimlerin yenilenmesi kararı çıkarsa, Haziran başına kadar yine seçim sürecine gireceğiz. 31 Mart sonuçlarının korkusu ile iktidar iyice bütçe gevşetecek tedbirleri devreye sokup seçmeni kendi yanına çekmek isteyebilir. Bu yönde harcama arttırıcı kararlar ekonomi ve yeni reform paketi üzerindeki baskıları iyice arttıracaktır. Kısacası şu an için en olmaması gereken durumdan bahsediyorum. Umarım bu yaşanmaz. 

Çünkü yapılmış bir seçimde, 17 yıllık iktidarın olağan üstü kamu ve medya gücüne rağmen kazanan muhalefete görev devri yapılmazsa, bu takdirde dış dünyanın Türkiye üzerindeki tereddütleri artar. En azından yenilenecek seçimler de görülene kadar dışarıdan beklediğimiz doğrudan yatırımlar ve yeni krediler askıya alınabilir. Verilecek yeni kredilerin maliyetleri de daha yüksek olur. Ki, cds(risk primi)'lerimizin ulaştığı seviyeler de bunu gösteriyor. 

ABD Köstek Mi Olur, Yoksa Can Simidi Mi?
              Bu ortamın riskleri ABD ile yaşanan ilişkiler nedeniyle daha da artabileceği gibi, ABD iktidar ve piyasalar için can simidi de olabilir. Eğer ABD ile yaşanan S-400, Suriye'deki sorunlar ve Halkbank konusundaki sorunlarda uzlaşma olursa, o zaman seçim ve ekonomik baskılar artında bunalan piyasalar bir anda pozitif bir dalga yaşar. Seçimlerin yarattığı ve olası bir seçim tekrarı halinde yaratacağı ekstra sıkıntılar bile daha hafif atlatılır. 

Ancak, zaten seçim stresi yaşarken, bir de ABD ile ilişkiler kopar ve yeni yaptırımları duyarsak, bunu bir de seçim tekrarı kararı verilen bir ortamda duyarsak, işte o zaman piyasanın tüm dengelerinde çok ciddi bozulma yaşayabiliriz. Kısacası YSK'nın kararı da, ABD ile ilişkilerin akıbeti de piyasalar için çok önemli olacaktır. 

Bu ortamda zaten açık çok sayıda öngörümüz olduğundan, yeni öngörüleri listeye eklemek için en azından YSK'nın İstanbul seçimi ile ilgili kararını duymak istiyorum. Olası olumsuz bir gelişme halinde, şuan iskontolu olduğunu düşündüğümüz birçok hisse bile, ekstra iskontolu hale gelecek fiyat düşüşleri yaşayabilirler. Yok eğer piyasaları rahatlatacak kararlar ve gelişmeler yaşanacak olursa, zaten açık öngörülerimiz olduğu için, onların hızla gerçekleşmelerini görmüş oluruz.

Hepinize yeniden moralleneceğiniz günler görmenizi dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.04.2019
    09:29

    Ekonominin her alanında daralma yaşanıyor. Döviz tevdiata yöneliş halen sürüyor. İşsizlik % 14.7 oranına yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı %6.8 artışlar % 26.7 ile rekor seviyeye gelmiş durumda. Bu seviyeler AB'nin en kötü ülkelerindeki ora... Devamı »

  • 15.04.2019
    09:02

    Cuma günü biterken İstanbul seçimine yönelik sayımlar ve doğal olarak da seçim sonuç belirsizlikleri vardı. Bugün yeni haftaya başlıyoruz. Sayım halen sürüyor. Çıkan bir karar yok. Kartal oyları üçüncü defa sayılacakmış.... Devamı »

  • 12.04.2019
    09:29

    Ne oluyor, ne olacak, düşecek miyiz, çıkacak mıyız, döviz kurları ne olacak, yabancı ne yapacak işte tüm bunların cevabını ne yeni reform paketinde aramalıyız, ne de benzer diğer ekonomik açıklamalarda veya siyasi demeçlerde. Tüm bu sorular ve devamında yaşan... Devamı »

  • 11.04.2019
    09:35

    Dün açıklanan reform paketi benim için şimdilik bu görüntüden ibaret. Çünkü bir çok soruna dikkat çekilmesine rağmen, bunun nasıl yapılacağının detayları netleşmemiş. Birçok reform konusu ise henüz üzerinde çalı... Devamı »

  • 10.04.2019
    13:02

    Görüyorsunuz ki, çok önem verilen Yeni Reform Paketi ilk anda beklenilen pozitif etkiyi yaratmadı. Çünkü yapılacağı söylenen şeylerin henüz içlerinin nasıl doldurulacağı çok net değil. Bankaların sorunlu kredilerinin bir şekilde ç... Devamı »