Yeni Reform Paketi Umut Verecek Mi?

08.04.2019 09:31
  •  A 

Çarşamba günü bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Paketini açıklaması bekleniyor. Yılardır bir çok paket açıklandı ama halen ekonominin içinde bulunduğu sorunlar sürmeye devam ediyor. Bankacılık, büyüme ve enflasyon anlamında açıklanacak reformlar ne olacak diye merakla bekleniyor. Lakin eğer toplumu ikna edecek bir reform olmasını istiyorsak, öncelikle kurumların özerkliği, güçler ayrılığı, bağımsız ve adil yargı, geleceğin yöneticilerini, ilim-bilim insanlarını yetiştirecek iyi bir eğitim sistemi gibi, reformlara öncelik vermeli. Yoksa görüyorsunuz ki, reform paketlerini açıklamak kolay. Önemli olan bu açıklanan programları gerçekleştirebilmektir. Yoksa 17 yıldır tek başına iktidar gücüne sahip iktidar benzer şekilde çok sayıda program açıklamış olmasına rağmen, görüyorsunuz ki, sorunlar çözülemedi. Halen yeni program sıra sayıları artmaya devam ediyor. Demek ki, bir yerlerde birşeyleri eksik yapıyoruz.

Seçim Sonuçları Halen Netleşmedi!
              Seçimler bir hafta oldu bitti. Ama bir akşam saatinde, gece bile olmadan tüm Türkiye'nin oyu sayılmasına rağmen, bir haftadır İstanbul'un geçersiz oy sayısını saymayı bitiremedik. Önceki seçimlerde muhalefetin yaptığı benzer itirazların sonuçları bile açıklanmadan mazbatalar verilirken, bu sefer YSK sonuçları henüz açıklanmadı diye mazbatalar verilmiyor. İşte başta YSK gibi kamu kurumlarının yasaları herkes için aynı şekilde uygulaması, hiç bir siyasi baskıdan etkilenmeden doğru olanı geciktirmeden yapması çok önemli. Bir an önce İstanbul resmi sonuçları bitmeli ki, ülke olarak asıl önceliklerimize odaklanalım.

Tütün Ürünlerine Zam Geldi!
              Geçen hafta ''Enflasyon Üzmeye Devam Ediyor!'' başlıklı yazımda tütün ve alkol ürünleri gibi dolaylı vergileri çare görüyoruz tespitimi yapmamın üzerinden sadece hafta sonu geçti. Hatta hafta sonu bile geçmeden tütün ürünlerine yeni bir zam geldi. Sigara hiç kullanmamış biri olarak bana hiç bir etkisi yok. Ama sigaraya gelen zammın enflasyona etkisi bir puan olacak. Dikkatinizi çektiğim yukarıdaki yazımın bir paragragrafında ''Şimdi yaz gelirken artacak sebze üretimi sayesinde sebzenin enflasyon etkisi düşerken, bu sefer tütün ve alkolün enflasyon etkisi artacaktır'' demiştim. Maalesef tam da dediğim gibi oluyor. Umarım reform paketi tüm bu sorunlarımıza çare olur.

Cumhurbaşkanımız resmi ziyaret için Rusya'yada Putin ile görüşecek. S-400 ile ilgili olası açıklamalara göre ABD tarafından da karşı tepkiler gelebilir. Kısacası seçim sonuçları hakkında olası yeni belirsizliklerin çıkması, S-400 ve F-35 konusunda olası gerilimlerin çıkması nedeniyle BİST için temkinli durmaya devam edeceğiz. Geçen hafta yaşanan sert olumlu tepkinin devamı aynı şekilde gelmeyebilir. Hatta perşembe günü yaşanan sert yükselişin kısmi kar satışları da görülebilir. Bu nedenle hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha doğru olabilir görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.04.2019
    09:24

    Gördüğünüz gibi, algılar ne kadar önemli! Seçimler öncesinde ekonomi için ratingçilerden gelen uyarıların tersine, dün S&P'den ''Türkiye'nin not indirimi riski yok. Özel sektörün borçlarını çevi... Devamı »

  • 04.04.2019
    09:30

    Dün açıklanan enflasyon verilerine bakınca, tanzim satışların çare hatta merhem bile olamadığını görüyoruz. Maalesef enflasyon sorunu bizi üzmeye devam edecek gibi duruyor. Neden? Çünkü konut sektörü tıkanmış durumda. Bankalar başta herkes... Devamı »

  • 03.04.2019
    09:16

    Çok önemli bir seçim tamamladık. Ankara ve İstanbul ilk sonuçlara göre muhalefete geçti. Ama henüz kesin sonuçlar yok. İtirazlar sürüyor. Bu itirazları herkes çok doğal görmeli. Özellikle İstanbul'un nüfusu dü... Devamı »

  • 02.04.2019
    10:19

    Nihayet seçimleri bitirdik. Ülke genelindeki oyların % 52'si Cumhur İttifakının oldu. Ama ülkenin en büyük üç önemli şehri olan İzmir, Ankara ve İstanbul Millet İttifakı'nın seçilen adayları tarafından yönetilecek. İzmir zaten öyle... Devamı »

  • 01.04.2019
    02:54

    Sonuçları tam netleşmese de seçimleri tamamladık. Önemli gördüğüm Ankara CHP'ye geçmiş görünüyor. YSK son durum açıklaması yapmadığı için üç saatten fazladır(yazıya 01:30 civarı başlamıştım) İstanbul için ve... Devamı »