S&P BİST'i Coşturdu!

05.04.2019 09:24
  •  A 

Gördüğünüz gibi, algılar ne kadar önemli! Seçimler öncesinde ekonomi için ratingçilerden gelen uyarıların tersine, dün S&P'den ''Türkiye'nin not indirimi riski yok. Özel sektörün borçlarını çevirmede bir sorun  yaşanacağını düşünmüyoruz'' demesi sonrası borsa uçtu. Bankalara gelen sert alımlar endeksin kayıplarının önemli bir kısmını geri almasını sağladı. Ama S&P bu görüşünün yanı sıra yine bir uyarı yaparak, kurlarda yeni bir atağın yaşanmaması gerektiğine dikkat çekti. Kurlarda yeni ve sert bir yükselişin bankaları ve şirketleri zorlayacağı uyarısını da yaptı.

Bu arada bizim için önemli diğer bir konu daha var. Pek işlenmedi ama bence önemli. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası(EBRD), ticari ve sağlam bankacılık gereksinimleri karşılanıyorsa, sorunlu kredilerle ilgilenebileceklerini söylediler. Türkiye'nin en büyük sorunlu krdi şirketi olan Hayat Varlık şirketine yatırım yapma kararı aldılar. Bu belki dikkat çekmeyen ama, sektör için olumlu etki yaratacak bir durumdur. 

Neyse, gördüğünüz gibi, kötü algılar nasıl sert düşüşler yaratıyorsa, iyi olan gelişmeler de aynı hızla olumlu yansıyabiliyor. Çünkü sorun şirketlerin ekonomilerinden kaynaklanmıyor. Güven ve gelecek belirsizliklerinden kaynaklanıyor. Artık seçim ve kavga gündemlerinden çıksak, iyi bir kabine ile tüm çevrelere güven verip, ülkenin önceliklerine odaklansak, bir çok şeyin kendiliğinden düzene girmeye başladığını görürsünüz. 

Dün dikkat çektiğim DTH çok önemli bir göstergedir. Devamlı artıyorsa, halkın geleceğe duyduğu kaygıyı gösterir. Bu kaygılar azalmaya başlayınca DTH'ları çözülmeye başladı mı, her alanda işler açılmaya başlar. Umarım bu süreç fazla uzamadan başlar.

Yazımı uyarı ile tamamlamak istiyorum; nasıl dün bir açıklama ile böyle bir yükseliş algısı yaratılabildiyse, özellikle ABD ile olası bir gerilimin yaptırım yönünde açıklamaları da tersi olumsuz bir algı etkisi yaratabilir. Ama hukuki olarak ABD ile sorunlarımızda bizim haklı olduğumuzun bilinmesini isterim. Lakin ABD'nin başındaki kişinin hukuku ne derecek dikkate aldığı konusunda da söze gerek yok diyorum. Kısacası ABD ilişkileri çözüm yoluna girerse pozitif, daha da gerilime girerse negatif etki risklerinin olacağını kimse gözardı etmesin.

Dünkü yükseliş bugün bu yükselişe katılmamış olan diğer hisselerde de görülebilir. Ama endeks olarak kısmi kar realizasyonları da görebiliriz.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.04.2019
    09:30

    Dün açıklanan enflasyon verilerine bakınca, tanzim satışların çare hatta merhem bile olamadığını görüyoruz. Maalesef enflasyon sorunu bizi üzmeye devam edecek gibi duruyor. Neden? Çünkü konut sektörü tıkanmış durumda. Bankalar başta herkes... Devamı »

  • 03.04.2019
    09:16

    Çok önemli bir seçim tamamladık. Ankara ve İstanbul ilk sonuçlara göre muhalefete geçti. Ama henüz kesin sonuçlar yok. İtirazlar sürüyor. Bu itirazları herkes çok doğal görmeli. Özellikle İstanbul'un nüfusu dü... Devamı »

  • 02.04.2019
    10:19

    Nihayet seçimleri bitirdik. Ülke genelindeki oyların % 52'si Cumhur İttifakının oldu. Ama ülkenin en büyük üç önemli şehri olan İzmir, Ankara ve İstanbul Millet İttifakı'nın seçilen adayları tarafından yönetilecek. İzmir zaten öyle... Devamı »

  • 01.04.2019
    02:54

    Sonuçları tam netleşmese de seçimleri tamamladık. Önemli gördüğüm Ankara CHP'ye geçmiş görünüyor. YSK son durum açıklaması yapmadığı için üç saatten fazladır(yazıya 01:30 civarı başlamıştım) İstanbul için ve... Devamı »

  • 29.03.2019
    08:57

    Geçen cumadan başlayan döviz atağı nedeniyle yaşanan swap savaşı yüzünden, borsada seçimlerden sonra beklediğim düşüşleri bu hafta yaşamış olduk. Tüm Türk varlıklarında TL yaratma ve ne oluyor Türkiye'de endişesi ile sert satışlar yaşandı. Um... Devamı »