TL Swap'ları Borsayı da Eritti!

28.03.2019 09:43
  •  A 

Geçen cuma yaşanan 5.85'i gören ani Dolar kuru artışı sonrası, tam da seçimlere giderken geçen yıl yaşanan kur krizi gibi bir süreç yaşamamak için ciddi bir swap savaşı yaşanıyor. Ama hemen belirteyim ki, dün % 1.300'leri görmüş olan TL swap faizi TCMB'nın uyguladığı bir faiz değil. Londra piyasasında TL temini için ulaşılan swap faizidir. Ama bu faizde TCMB'nın dünkü yazımda bahsettiğim bir takım kararları etkili olmuştur. 

Şimdi bu kısmı kısa geçelim ve sadede gelelim! Artık haftanın borsa için bitmesine son iki gün kaldı. Bu iki günde de benzer durumun sahnelenmeye devam etmesini bekliyorum. Dün ismi basında da yer alan üç önemli yabancı bankanın adı ilgili işlemlerde geçiyor. TL açığa düştüklerini ve bu temerrüt durumlarını da sürdürdükleri yazılıyor. Bu durum onlar için ciddi sonuçlar doğurabilir ki, yetkililerimizden; akıllarını başlarına alıp bu işten geri dönsünler, yoksa Türkiye üzerindeki bankacılık faaliyet ve izinlerine bir takım yasaklar gelebilir uyarısı yapıldı. 

Hakikaten ilginç bir durum. Eğer karşılıksız bir şekilde bu işi yapıyorlarsa, manipülasyon görüşümü destekleyen bir durum kesinleşir. Spekülasyon ile manipülasyonu karıştırmayalım. Spekülasyon serbest olan ve kişi ya da kurumların kendi görüşlerine göre aldıkları risklerdir. Yani seçimlerden iktidar kayıpla çıkacak ve bu nedenle kurlar yükselecek diye düşünüyorlarsa döviz alımlarına yönelmeleri spekülatif bir karardır. Karşılığında paraları ile döviz alırlar. Açık ve temerrüt yoktur. Eğer seçimlerden sonra haklı çıkarlarsa kâr, haksız çıkarlarsa zarar ederler.

Manipülasyonda ise, amaç böyle bir düşünce nedeniyle yatırım yapmak değil, bilakis olası seçim kararlarını, ve-veya bu riskten zaten çekinen yatırımcıları sanki çok kötü bir piyasa oluşacakmış gibi algı yaratıp paniğe sevketmek ve bu panik havasından kar elde etmek için yapılan sahte bir piyasa oluşturma davranışıdır. Bu davranışlar aynı zamanda yalan yanlış haber ve raporlarla da desteklenir ki, zaten ilgili kurumlardan birinin yayınladığı bir raporla da bunu yaptığı iddiası var. Benzer şekilde bir çok kurum özellikle mortgage krizi esnasında yaptıkları manipülatif işlemler nedeniyle gelişmiş ülkelerde ciddi cezalar almışlar ve bunları da ödemek durumunda kalmışlardır. Yani bu durumun çok örnekleri var. Hem de Dünyanın en gelişmiş ve ekonomisi güçlü görünen ülkelerinde bile bunların yapıldığını görüyoruz.

İşte şimdi önemli olan haftanın son iki borsa gününde ne olacağıdır. Ben yukarıda da dediğim gibi, bu durumun son ana kadar süreceği görüşündeyim. İşte bu nedenle de TL'de sıkışanların TL yaratmak için, TL swap'ta yaşanan aşırı faizlerden çekinen yabancı fonların da bu görüntüden çekindikleri için tüm Türk varlıklarında satışları benzer şekilde yine sürebilir. 

Bu durum Türk tahvil faizlerinde 3 puana yakın yükseliş yaratmış durumda. Bunun toplamdaki yükü swaptaki tutarların çok daha üzerindedir. Aynı şekilde BİST'de de bu sebeple yaşanan sert düşüşlerin de toplamdaki kayıp etkisi yine swap'la durdurulmaya çalışılan bir kur atağının etkisinden çok daha büyüktür. Ama yine de böyle bir manipülasyon varsa, buna seyirci kalmamak için devletin kurumlarının da tepki göstermesi gayet normaldir. Ama önemli olan bu tepkiyi gösterirken, amaçtan daha büyük bir hasara neden olmamak olmalıdır.

Bilançolarına Göre Aşırı İskontolu Gördüğüm Hisseler!
              Ama seçim sonucu belirsizlikleri, ama yaşanan kur swap kavgasının yarattığı düşüşler esnasında gördüğünüz gibi çok sert borsa kayıpları yaşanıyor. Ben artık bunun gereğinden fazla yaşandığı görüşündeyim. Bu nedenle seçim sonuçları ne olursa olsun, bu ve altındaki fiyatlardan alınacak bazı hisselerin önemli getiri sağlayacakları görüşündeyim. Ama olası ek düşüşleri de göze almak ve gerekirse bir süre geri çekilip, borsayı unutmak da gerekbilir düşüncesi ile bu alımlar yapılmalıdır. Çünkü görüyorsunuz ki, çok ciddi ve ilk kez yaşadığımız durumlarla karşı karşıyayız. Aynı şekilde seçim sonuçları ile ilgili belirsizlik riskleri, S-400 ve Suriye konusunda ABD ile yaşanan gerilimin gidişatı da önümüzdeki günler için bir takım ek riskler yaratabilir.

Tüm bunlara rağmen, ben son bilançolarına göre en az % 30 üzerinde iskontolu olduğunu düşündüğüm hisseleri paylaşmak istiyorum. Gün içinde ya da son iki gün içinde ilgili hisseler için yeni öngörülerim gelebilir. Ama benden yeni öngörü gelmese de, bu hisselerde ciddi iskontolu fiyatların oluştuğunu bilmenizi isterim.

Tüm bankalarımızda da bilançolarına göre çok ciddi iskontolu fiyatlar olduğu görüşündeyim. Lakin saydığım belirsizliklerin olası kontrolden çıkacak riskli gelişmeleri yaşatması halinde kur ve faizlerde önceki gibi sert yükselişler yaşanacak olursa, bu durumun bankalar üzerinde bilançolarını bozucu etkileri olabileceği için banka sektöründe çekimser kalıyorum. İşte diğer radarımdaki hisselerden aklıma gelenler;

Aksa, adel, adana, algyo, alcar, alctl, alka, alkım, anacm, asels, boluc, brsan, celha, cemts, cımsa, despc, deva, dokta, ecilc, eczyt, dmsas, dokta, egser, erbos, eregl, gents, goody, gsdho, hekts, ıpeke, kozaa, ındes,klmsn, kords, krdmrler, kutpo, petkm, prkab, prkme, sahol, sasa, sıse, soda, trkcm, thyao, toaso, ttrak, orge, jants aklıma gelen mevcut bilançolarına göre ciddi iskontolar oluşmuş hisselerdir. Bugün ve yarın olası yeni düşüşlerde ilgili hisselerle ilgili teknik görüntülerine göre çok sayıda yeni öngörüm gelebilir.

Ama tekrar ediyorum, şu anda ve seçimler sonrasında devamlı dikkat çektiğim riskler nedeniyle ekstra sıkıntılı süreçler de yaşanabilir. Ama nihayetinde borsada düşerken alınan hisseler günü gelince ciddi kazançlar getirirler. Sadece gerektiğinde yeni düşüşler bile yaşansa, sabırla beklemeyi bilmek ve göze almak önemlidir. Nihayetinde yaşananlar ve yaşanacakların da etkisi ile tam nokta olarak dibi bilmek mümkün değildir. Ki, zaten son iki yıldır yaşananlar nedeniyle bu sabrı bir çoğunuz gösteriyorsunuz.

Diğer bir uyarım da, olası iskontoları bana göre çok yüksek olmakla birlikte, yeni öngörülerim gelirse teknik dirençlerine göre olası getiri beklentilerim iskontolarının çok daha altında olacaktır. Çünkü biliyorsunuz bu iskontolar bir anda dimdik fiyat artışları ile kapanmıyor maalesef. Arada çok sayıda iniş çıkışlar görülebiliyor. Ayrıca ilk andaki teknik öngörülerimde daha sonra yukarı ya da aşığı doğru güncellemeler de yapabiliyorum.

Bu ortamda zararkes seviyeleri girmeyi düşünmüyorum. Bu benim hisseler ve borsa için görüşlerimle ters düşer. Kendimle çelişki yaşamak istemiyorum. Hisseler şartlara göre ne kadar iskontolu olsalar da ek düşüşler yaşayabilecekleri gibi, bazılarında bir anda gelen ve tavanların bile görüleceği alım tepkileri de olabilir.

Hepimize ve ülkemiz için istikrarlı kazançlı, huzurlu günlere bir an önce kavuşmayı diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.03.2019
    09:20

    Yazımın içeriğine geçmeden öncelikle tam bilmeyenler için çok sorulan swap konusunu kısaca izah ederek başlamak istiyorum. Parası olanların istediği diğer bir paraya yatırım yapması serbesttir. Ne kadar paranız varsa o kadar diğer paralardan alabilirsiniz. Ama parasız başka bir para birimini al... Devamı »

  • 26.03.2019
    09:14

    Türkiye'de yaşadığımız için doğal olarak BIST hisselerine ve Türkiye'deki kur ve faizlere odaklanmış durumdayız. Bu nedenle de BIST, kurlarımız ve BIST hisselerinin tekniklerine daha yoğun bakıyoruz. Lakin tüm bu saydıklarım yurt dışı gelişmelerden de etkilenen alanlar. Özellikle FED'in ... Devamı »

  • 25.03.2019
    09:17

    Seçim öncesi son haftaya girdik. Oldukça dalgalı bir hafta yaşanabilir. Bunun ilk izlerini cuma günü gördük. Birden bire kurlarda yaşanan atak sonrası BİST de ciddi kayıplar yaşadı. Kur atağı bir çok gelişmekte olan ülkede aynı anda görüldü. Ama bizde ekstra negatif ayrışma yaşandı. TCMB rezerv... Devamı »

  • 22.03.2019
    09:04

    BİST 105.929'a doğru giderken, 103.304 gap boşluğu bıraktığı uyarısnı yaptım. Bu gap kapandı. Yine aynı şekilde BİST'in 103.210 bollinger desteğini kırmaması önemli, eğer kırarsa satışlar artar diye uyardım. Dün bir ara bu destek kırılınca 102.534 seviyesine kadar hızlı bir satış yaşandığını... Devamı »

  • 21.03.2019
    08:53

    Şimdiye dek, 2019 yılı içinde 2 kez daha faiz artışı kararlarının olabileceği açıklamalarını yapan FED, dün faizlerde değişiklik yapmadı ve politika faizlerini % 2.25 - % 2.50 aralığındaki seviyesinde sabit tuttu. Aynı zamanda 2019 için faiz artışı beklentilerinin olmadığını ve 2020 için de sadece ... Devamı »