Teknik Risklere Dikkat!

22.03.2019 09:04
  •  A 

BİST 105.929'a doğru giderken, 103.304 gap boşluğu bıraktığı uyarısnı yaptım. Bu gap kapandı. Yine aynı şekilde BİST'in 103.210 bollinger desteğini kırmaması önemli, eğer kırarsa satışlar artar diye uyardım. Dün bir ara bu destek kırılınca 102.534 seviyesine kadar hızlı bir satış yaşandığının gördük. Ki, benim destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim bollinger altındaki ilk destek 102.643 seviyesinde bulunuyordu. Endeks bu desteğin de altına indi ama sonraki alımlar kısmen toparlanıp, yeniden bollinger desteğinin üstünde kalmasını sağladı. 

Bugün için 103.281 seviyesinde bulunan bollinger desteği yine aynı önemini taşıyor. Hatta eğer yine kırılacak olursa, bu takdirde dün gördüğü seviyelerin daha da altındaki desteklere doğru iniş yaşandığını görebiliriz. Peki bizi bu durumdan ne korur derseniz! Bankalar derim. Evet Akbnk ve Garan'ın dünkü kapanışlarına bakınca, bugün yukarı yönlü hareketlenme görülebilir diye düşünüyorum. Banka hisselerindeki yükseliş, endeks üzerindeki etkileri yüksek olduğu için endeksi de yukarı çekiyor. Lakin burada da karışık durumlar var! Nedir derseniz, dün Akbnk ve Garan seans sonu yükseklerinden kapanıp, bugün için ümit veren görüntüler yaratmış iken, Isctr ve Vakbn için ise tam tersi bir görüntü var. Halkb ve Ykbnk ise ortada. 

İşte burada bugün için kafam karışmış durumda. Normalde endeks düşmeye devam edecek diye düşündüğüm BİST teknik görünümü var. Ama Akbnk ve Garan kapanışına bakınca bu görüşümdeki ısrarım düşüyor. Ama diğer bankalara bakınca ise riski görüyorum. Şimdi önemli olan kim diğerini peşinden sürekleyecek? Eğer akbnk ve garan güne yükseliş ile başlayıp diğer bankaları da peşlerinden çekerlerse, BİST bugün toparlanıp riskli seviyeden kısmen uzaklaşabilir. Ama Tersi olur da, Isctr ve Vakbn'deki görüntüler baskın çıkar ve bu durum Akbnk ve Garan'a da satış getirecek olursa, o zaman BİST'in satışları ciddi boyutta derinleşebilir. 

İyi de şimdi ben bunu diyorsam, hangi görüşe daha fazla sahip çıkalım? İnanın karar veremiyorum. Ama seçimlere çok yakınız. ABD başkanı Trump'ın dün Golan Tepeleri konusunda İsrail'e destek veren açıklamaları ve Akdeniz'in doğal kaynakları konusunda Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs Rumları ve ABD ortak toplantı ile bu kaynakların güvenli çıkartılması konusundaki açıklamalar ortamı yine germeye neden olabilir. 

Kısacası sadece seçim değil ki, dış ilişkilerde zaten dikkat çektiğim diğer önemli gerilim konuları varken, yenilerinin de ekleniyor olması BİST için de risk yaratabilir. O nedenle pozitif görüntü yaratan iki banka bugün etkin olsa dahi, devamında riskler sürecek ve olası yükseliş halinde bile bu yükseliş sınırlı kalacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle ben temkinli olmak fazla cesur olmaktan daha doğru olabilir görüşündeyim.

Şu sorunlar içinde olmasak, FED'in yeniden faizler konusunda bırakın yeni yükselişleri, belki de bir süre sonra yeniden indirimi gündeme getirecek ihtimallerin artması, gelişmekte olan ülkeler için yeni bir hikaye yaratacak beklentilerim artacak ve olumlu yazılara başlayacaktım. Maalesef şimdilik bunu yapmak için erken diye düşünüyorum. Önümüzdeki haftayı da temkinli geçirmek doğru olur diyorum. Ama tabiiki, hisse bazlı hareketler bu ortamda da yaşanacaktır. Bunları gördükçe paylaşacağım.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.03.2019
    08:53

    Şimdiye dek, 2019 yılı içinde 2 kez daha faiz artışı kararlarının olabileceği açıklamalarını yapan FED, dün faizlerde değişiklik yapmadı ve politika faizlerini % 2.25 - % 2.50 aralığındaki seviyesinde sabit tuttu. Aynı zamanda 2019 için faiz artışı beklentilerinin olmadığı... Devamı »

  • 19.03.2019
    09:44

    Aslında bankalarımızın bilançolarına göre iskontolu olduğu görüşünü savunuyorum. Aynı şekilde tekniklerine bakınca da bankalarla BİST'in yükseliş yaşayabileceği düşüncemi de birkaç kez paylaştım. Çok sayıda açık öngör&... Devamı »

  • 18.03.2019
    09:21

    Seçimlere çok az bir süre kaldı. Sonuç ne çıkacak sandıklar açılınca anlayacağız. Lakin ekonominin çok ciddi sorunlar içerdiğini herkesin bilmesi lazım. Sandık tablosu ne çıkarsa çıksın ekonomiyi yönetenlerin ve TCMB'nın &c... Devamı »

  • 15.03.2019
    09:44

    Dün gelen sanayi büyümesi Ocak ayında % 1 büyüdüğümüzü gösteriyor. Birkaç ay arka arkaya gelen daralma sonrasında, az da olsa Ocak ayında büyümüş olmak pozitif bir durum. Lakin yine de bir süredir ısrarla söylediğim gi... Devamı »

  • 13.03.2019
    09:43

    Maalesef sıkıntılar bitmiyor. ABD ile yaşanan gerilimlerin yanına şimdi de AB Türkiye Raporu Oylaması eklendi. Bugün AB Parlamentosu Türkiye raporunu oylayacak. Raporda Türkiye ile ilişkilerin askıya alınması maddesi de var. Bununla birlikte AP'deki en büyük siyasi ... Devamı »