FED Faizleri Değiştirmedi!

21.03.2019 08:53
  •  A 

Şimdiye dek, 2019 yılı içinde 2 kez daha faiz artışı kararlarının olabileceği açıklamalarını yapan FED, dün faizlerde değişiklik yapmadı ve politika faizlerini % 2.25 - % 2.50 aralığındaki seviyesinde sabit tuttu. Aynı zamanda 2019 için faiz artışı  beklentilerinin olmadığını ve 2020 için de sadece bir faiz artışı beklentilerini dile getirdiler. Yıl sonuna doğru da bilanço küçültme politikalarının sona erdirileceğini söylediler. FED'in açıklamaları ana hatları ile şu şekilde oldu;

Büyüme beklenenden daha fazla yavaşladı
          Sıkılaşan finansal koşullar ekonomiyi daha az destekler durumda
          2019 büyümesinin yüzde 2 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz
          Petrol fiyatları manşet enflasyonu geçici olarak yüzde 2 altına itecek
          Fed sabırlı yaklaşımını sürdürecek
          Bilanço normalleşmesi kademeli olacak
          Ekonomik görünümün oldukça iyi olduğunu değerlendiriyoruz
          Avrupa'da bir durgunluk beklemiyoruz
          Çin ekonomisinde dengelenme bekliyoruz
          Brexit ve ticaret görüşmeleri risk oluşturuyor 
          ABD, yavaşlayan küresel büyümenin etkisini hissedecektir
          Şu an fed için beklemek, izlemek ve görmek için iyi bir zaman
          Borcumuz ekonomiden önde gidemez
          Bütçe açıkları bence önemli problem

Bu açıklamalar önümüzdeki dönem için bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin yeniden ön plana çıkacağına işaret ediyor. Dünya genelindeki faiz kur baskısı azalacak diye düşünebiliriz. Açıklamaların ilk tepkisi kurlarda görülmüş. Dolar 5.40 bollinger desteğine inmiş. Ama devamı seçimler öncesinde gelmeyebilir. Hatta seçimlerin sonucunu görene dek, yeniden yukarı kısmi baskının devam ettiğini görebiliriz. Eğer 5.40 desteği aşağıya kırılacak olursa, o zaman gevşeme 5.36 ve 5.33 diye alt desteklere doğru sürer. Ben şimdilik bunu beklemiyorum. Seçim sonuçlarına göre belki bu seviyelerin de altına inebilir ama öncesinde seçim sonuçlarını görmeden mevcut seviyelerin daha da altına inmesini beklemiyorum.

Eğer ülke olarak seçim sonuçları sonrası belirsizliklere siyasi yeni sorun ve gündemler eklenmezse, FED'in bu kararları sonrasında kur ve faiz baskısında azalma, karşılığında ise borsalarda ciddi yükseliş trendleri görmeyi bekliyorum. Ama uyarıyorum; seçim sonuçları yeni siyasi gerilimleri beraberinde getirmezse!

BİST, dün yokluğumda satış baskısına maruz kalmış. Zaten bir gün önceki beklenti yazımda da, dirençlere yakın olduğumuz için kısmi yükseliş sonrası kar satışlarının gelmesini beklediğimi, endeksin 103.304 seviyesinde gap bıraktığını yazmıştım. Destek-Direnç Tablosunda da 105.930 direncine dikkat çekmiştim. Tam 105.929 seviyesine kadar yükseliş yaşandı ve şimdi de gap seviyesine indiğimizi görüyoruz. Yani dikkat çektiğim Gap kapanmış. Hatta daha bile altını görmüşüz. Ama bu durum endeksin daha da gevşemesine mani değil.

Bugün için FED kararları, ÖTV ve KDV indirimlerinde süre uzatımına gidilmesi olumlu yansımalar yaratabilir. Ama bu iki karar olmasaydı, BİST için satış baskısının devam etmesini bekliyordum. Yine de 103.210 bollinger desteğinin kırılmaması önemli. Eğer kırılacak olursa satışların devam ettiğini görebiliriz.

Sözümü bağlarken tekrarlıyorum! Eğer ABD ile mevcut risk yaratan sorunları çözebilirsek, seçim sonrası siyasi yeni gerilimler içine de düşmezsek, BİST yukarı faiz ve kurlar aşağı olan gayet güzel bir dönem başlatırız. Böyle bir sürece girersek, bankalar ve sanayi hisseleri ciddi performanslar sergilerler. Lakin kur ve faizleri yeniden atağa kaldıracak gündemlerin içinde düşersek, o zaman da bankalar bunun riskine en çok maruz kalan sektör olurlar.

Hakikaten bıçak sırtı zor bir dönemden geçiyoruz. Umarım bu süreci hasarsız ve lehimize dönecek şekilde tamamlarız.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.03.2019
    09:44

    Aslında bankalarımızın bilançolarına göre iskontolu olduğu görüşünü savunuyorum. Aynı şekilde tekniklerine bakınca da bankalarla BİST'in yükseliş yaşayabileceği düşüncemi de birkaç kez paylaştım. Çok sayıda açık öngör&... Devamı »

  • 18.03.2019
    09:21

    Seçimlere çok az bir süre kaldı. Sonuç ne çıkacak sandıklar açılınca anlayacağız. Lakin ekonominin çok ciddi sorunlar içerdiğini herkesin bilmesi lazım. Sandık tablosu ne çıkarsa çıksın ekonomiyi yönetenlerin ve TCMB'nın &c... Devamı »

  • 15.03.2019
    09:44

    Dün gelen sanayi büyümesi Ocak ayında % 1 büyüdüğümüzü gösteriyor. Birkaç ay arka arkaya gelen daralma sonrasında, az da olsa Ocak ayında büyümüş olmak pozitif bir durum. Lakin yine de bir süredir ısrarla söylediğim gi... Devamı »

  • 13.03.2019
    09:43

    Maalesef sıkıntılar bitmiyor. ABD ile yaşanan gerilimlerin yanına şimdi de AB Türkiye Raporu Oylaması eklendi. Bugün AB Parlamentosu Türkiye raporunu oylayacak. Raporda Türkiye ile ilişkilerin askıya alınması maddesi de var. Bununla birlikte AP'deki en büyük siyasi ... Devamı »

  • 12.03.2019
    09:17

    Son günlerde bu terim moda oldu:) Dün açıklanan GSYH rakamları sonrasında yeniden gündeme gelen bu terimi hemen izah edeyim. Eminim bir çok kişi yeni duymaya başladığı bu terimi merak ediyordur. Stagflasyon; bir ekonomide GSYH sıfır ya da sıfıra yakın iken, enflasyon... Devamı »