Korku Fırsatları Kaçırtıyor!

19.03.2019 09:44
  •  A 

Aslında bankalarımızın bilançolarına göre iskontolu olduğu görüşünü savunuyorum. Aynı şekilde tekniklerine bakınca da bankalarla BİST'in yükseliş yaşayabileceği düşüncemi de birkaç kez paylaştım. Çok sayıda açık öngörüm olmasına bakınca da, demek ki diğer birçok hissede de fiyatların iskontolu olduğunu düşündüğümü anlamak gayet kolay. İyi de, peki o zaman neden yeni öngörüm yok?

Cevap gayet kolay ve basit. Korku! Evet, seçim sonrası süreç ve ABD ile yaşanan gerilimlerin riskleri nedeniyle yeni öngörü konusunda cesaret bulamıyorum. Zaten bunları yazarak, genelde seçimlere kadar izlemede olacağımı söylemiştim. Öyle de yapıyorum. Bu nedenle de teknik gördüklerimi Destek-Direnç Tablosunda paylaşacağımı ve bu tabloyu yakın takip etmeniz uyarısını zaman zaman tekrarlıyorum.

Ama maalesef şu ana kadar bu çekincem nedeniyle yükselişleri yeni öngörü konusunda kaçırıyoruz. Yapacak birşey yok. Ne hissediyorsam öyle davranıyorum. Tersi bir tavır benim davranışım olmaz. Hakikaten seçim sonrası tablo hakkında ciddi belirsizlik riskleri olduğu görüşümü halen koruyorum. Bu çekincelerime yeni bir konu daha eklenmiş oldu! Misal, Türkiye'nin en büyük ikinci şehri ve başkentimiz olan Ankara'nın olası muhalefet adayı için sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları kafa karıştırmıyor mu? Seçimden sonra kazansa bile milletin önüne gelince bedel ödeyeceği yorumu nereye çıkar? Eğer Mansur Yavaş kazansa bile seçimlerden sonra olası sahte senet iddiası nedeniyle yasal bir süreç yaşanacak ve başkanlığı düşürülecek olursa, Ankara Belediyesine kayyum mu atanacak, yoksa CHP'nin diğer bir meclis üyesi mi yerine Ankara Belediyesi Başkanı olacak? Böyle bir durum yaşanırsa iç siyaset gerilimleri artacak ve bu duruma dış ülkelerden gelen tepkiler bir çok alandaki dış ilişkilerimizi de açmaza sokacaktır.

Seçim Kurulu tarafından seçime katılmasında sakınca yok dendikten sonra, bir anda ortaya çıkan bu durum tabii ki bağımsız mahkemelerin kararları ile netleşecektir ama sizce bu gerekçe ile Ankara gibi bir büyük şehrin başkanı değiştirilecek olursa, bunun bir çok alanda olumsuz yansımaları olmaz mı? 

Aslında keşke suça karışmış olan hiç kimse seçilemese, hatta görev esnasında işlenen suçların yasal müeyyideleri  dokunulmazlık zırhı ile ertelenmese de tertemiz bir meclisimiz olsa değil mi? Böyle bir uygulama olsa, meclisin mevcut tablosuna nasıl yansır acaba diye de düşünmeden edemiyorum!

Her neyse, ben tüm bu riskler nedeniyle tereddüt yaşadığım için, teknik gördüklerimi bu süreçte ağırlıklı olarak Destek-Direnç Tablomuzda paylaşmayı sürdüreceğim. BİST için stochasticler direnç seviyelerine yaklaşıyorlar. Aynı zamanda dünkü açılış sonrasında aşağıda 103.304 seviyesinde bir gap bıraktığımızın da uyarısını yapmak istiyorum. Bu nedenle güne kısmi yükselişle başlayıp, tabloda belirttiğim üst dirençlerden kar satışları yaşayabiliriz diye düşünüyorum. 

Dünya genelinde de olası güvercin bir FED kararı beklentisi ve Almanya'nın iki büyük bankasının birleşme haberlerinin pozitif etkileri ile bankacılık sektörü hisselerinde yükselişler görülüyor. Ama tabii bizdeki yükseliş oranları dünya genelinin çok üstünde. Aslında bizimkiler dünya geneline göre ciddi iskontolar içerdikleri için bu durum da gayet doğal. 

Kısacası yeni öngörü konusunda yine al/sat Tablomu değil de, Destek-Direnç Paylaşımlarımı takip etmeniz gerekecek. Bu esnada gördüğünüz gibi açık öngörülerimden gerçekleşmeler oldukça kapandıklarını görüyoruz. Enazında yükselişin bu faydasını görmüş oluyoruz.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.03.2019
    09:21

    Seçimlere çok az bir süre kaldı. Sonuç ne çıkacak sandıklar açılınca anlayacağız. Lakin ekonominin çok ciddi sorunlar içerdiğini herkesin bilmesi lazım. Sandık tablosu ne çıkarsa çıksın ekonomiyi yönetenlerin ve TCMB'nın &c... Devamı »

  • 15.03.2019
    09:44

    Dün gelen sanayi büyümesi Ocak ayında % 1 büyüdüğümüzü gösteriyor. Birkaç ay arka arkaya gelen daralma sonrasında, az da olsa Ocak ayında büyümüş olmak pozitif bir durum. Lakin yine de bir süredir ısrarla söylediğim gi... Devamı »

  • 13.03.2019
    09:43

    Maalesef sıkıntılar bitmiyor. ABD ile yaşanan gerilimlerin yanına şimdi de AB Türkiye Raporu Oylaması eklendi. Bugün AB Parlamentosu Türkiye raporunu oylayacak. Raporda Türkiye ile ilişkilerin askıya alınması maddesi de var. Bununla birlikte AP'deki en büyük siyasi ... Devamı »

  • 12.03.2019
    09:17

    Son günlerde bu terim moda oldu:) Dün açıklanan GSYH rakamları sonrasında yeniden gündeme gelen bu terimi hemen izah edeyim. Eminim bir çok kişi yeni duymaya başladığı bu terimi merak ediyordur. Stagflasyon; bir ekonomide GSYH sıfır ya da sıfıra yakın iken, enflasyon... Devamı »

  • 11.03.2019
    09:32

    20 Şubat tarihinde yazdığım ''BİST'in Teknikleri Sıkışıyor!'' başlıklı beklenti yazımda 101.077 altında ikili tepe riskine dikkat çekmiştim. Bu risk seviyesi şu an teknik adı farklı şekilde ve biraz daha altta olmak üzere halen önem taşıyor! Evet, BİST'i... Devamı »