Büyüme Dip Buldu Mu?

15.03.2019 09:44
  •  A 

Dün gelen sanayi büyümesi Ocak ayında % 1 büyüdüğümüzü gösteriyor. Birkaç ay arka arkaya gelen daralma sonrasında, az da olsa Ocak ayında büyümüş olmak pozitif bir durum. Lakin yine de bir süredir ısrarla söylediğim gibi, asıl seçim sonrası ortam çok önemli olacak. Çünkü seçim sonrası tablo için tam bıçak sırtı bir süreçten bahsediliyor. 

Bir tarafta ekonomik ve finansal yeni bir kriz olacağı beklentisi hakim ki, bunun sosyal medya paylaşımlarında gördüğünüz gibi şekli; önce kurlarda ciddi bir yeni atak ve devamında kurları kontrol için faizlerde artış olması beklentisi hakim. Eğer böyle bir gerçekleşme olursa, kur ve faizlerde olası yeni bir sert yükseliş. Büyümeyi bir anda durduracağı gibi, tam tersi bir daralmanın yeniden yaşanmasına neden olur. Bu durumda bir çok sektörde ciddi iflas haberleri duyma riskimiz artar.

Diğer tarafta, benim de içlerinde bulunduğum biraz daha az sayıda kişi için ise, seçimler sonrası tablo ne çıkarsa çıksın, hemen seçim öncesi ya da hemen seçim sonrası kurlar gördüğü seviyelerden düşmeye başlayacak. Birkaç aydır seçimler sonrası kriz bekleyenler, düşündükleri gerçekleşmeyince, bu korku için aldıkları DTH'larından çıkmaya başlayacaklar. DTH satışları kurların düşmesine, aynı zamanda dışarıdan Türk tahvilleri için fon girişlerine de imkan yaratacak. TCMB bu süreç yaşayanacak olursa, kurlardaki düşüşleri fırsat bilip, politika faizlerini aşağıya çekecek. Tabii böyle bir durumda borsa için oldukça pozitif bir sürece gireceğimizi söyleyebilirim.

Tek çelişkim ise; bu gelişmeleri bu şekilde bekliyor olmama rağmen, seçimlerden iktidar partilerinin önemli kayıpla çıkması beklentim var. Bu durum çok sorun değil. Ama eğer kayıpların boyutu nedeniyle, aylardır spekülasyonu yapılan Ak Parti'nin şu an dışarıda kalan önemli simaları yeni bir parti kurmaya ve kurulumda Ak Parti'den önemli sayıda millet vekili alarak meclis grubu kurmaya kalkacak olurlarsa, işte o zaman seçim sonrası iyimser tablo görüşümde bir takım değişiklikler olur. Bunu analiz etmekte zorlanıyorum. 

Bugün tekniklere bakınca Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim hisselerde paylaştığım hareketler görülebilir. Ama seçim sonrası risklerin yarattığı çekince nedeniyle çok az sayıda yeni öngörü yapma cesareti buluyorum. Ama teknikleri paylaşıyorum. Kırılan destek ve dirençler sonrasında, sıralı destek ve dirençler yeni teknik beklentiler olur. Sizler benden daha cesaretli iseniz bunları değerlendirebilirsiniz.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.03.2019
    09:43

    Maalesef sıkıntılar bitmiyor. ABD ile yaşanan gerilimlerin yanına şimdi de AB Türkiye Raporu Oylaması eklendi. Bugün AB Parlamentosu Türkiye raporunu oylayacak. Raporda Türkiye ile ilişkilerin askıya alınması maddesi de var. Bununla birlikte AP'deki en büyük siyasi ... Devamı »

  • 12.03.2019
    09:17

    Son günlerde bu terim moda oldu:) Dün açıklanan GSYH rakamları sonrasında yeniden gündeme gelen bu terimi hemen izah edeyim. Eminim bir çok kişi yeni duymaya başladığı bu terimi merak ediyordur. Stagflasyon; bir ekonomide GSYH sıfır ya da sıfıra yakın iken, enflasyon... Devamı »

  • 11.03.2019
    09:32

    20 Şubat tarihinde yazdığım ''BİST'in Teknikleri Sıkışıyor!'' başlıklı beklenti yazımda 101.077 altında ikili tepe riskine dikkat çekmiştim. Bu risk seviyesi şu an teknik adı farklı şekilde ve biraz daha altta olmak üzere halen önem taşıyor! Evet, BİST'i... Devamı »

  • 08.03.2019
    09:14

    Uzun süredir 103.000 civarını destek edinen BİST maalesef burada tutunamadı ve dün bu desteğini kırdı. Neredeyse bir aydır genel hisse öngörülerinden çekiniyorum. BİST için olası risklere dikkat çekiyorum. Neden böyle oldu demeye gerek var mı? Bir &... Devamı »

  • 07.03.2019
    08:57

    Dün ters köşe olduk doğrusu! Bu sözümü borsa için söylemiyorum. Borsa için seçim sonrasını görene dek ve hatta ABD ile belirsizlik taşıyan S-400 ve Suriye gibi konulardaki belirsizliklerin akıbetine dek temkinli olmamız gereken bir sürece ... Devamı »