BIST Tutunamadı!

08.03.2019 09:14
  •  A 

Uzun süredir 103.000 civarını destek edinen BİST maalesef burada tutunamadı ve dün bu desteğini kırdı. Neredeyse bir aydır genel hisse öngörülerinden çekiniyorum. BİST için olası risklere dikkat çekiyorum. Neden böyle oldu demeye gerek var mı? Bir çok neden var bu satışlar için. Sadece seçim riski bile başlı başına bir neden değil mi sizce de?

Bir sürü senaryo dolanıyor. Eğer seçimlerden iktidar ve ortağı Cumhur İttifakı ciddi kayıp yaşayacak olursa, millet vekili sayısını bile dile getirdikleri iktidarı daha çok etkileyecek yeni bir parti hazırlığını hepiniz okuyorsunuzdur. Böyle bir sürece girecek olursak, önümüzdeki dönem iç siyasi gerilimlerin gündemi olur. Mecliste çoğunluğun kaybedilmesine neden olacak bir parti değişimi yaşanacak olursa, o zaman her günümüz siyasi atışmalar ve yeni erken erken seçim çağrılarıyla geçmeye başlar. Düşünün artık zaten dışarıda bir takım ciddi belirsizlikler içindeyken, bir de iç siyasette böyle bir dönem başlayacak olursa, BİST aman banane diyebilir mi tüm bunlara? 

Elbet hisse bazlı ayrışmalar olabilir ama özellikle böyle bir ortamdan fazlası ile rahatsız olacak olan yabancı fonlar nedeniyle yabancı ağırlıklı hisselerde satış baskılarının artabileceğini kabul etmek gerek. Bu nedenle seçimler yaklaştıkça bir taraftan kurlar çıkarken, diğer taraftan da borsa düşmeye başladı. Buna rağmen yine de karlı satış imkanı bulanlarınız olacaktır. Sonrasında hemen aman parada kaldım ne alayım telaşı içinde olmayın. Bazen karamsarken sert bir yükseliş yaşayacağız. Eyvah kaçırdık diye korkmayın. Çünkü önümüzdeki süreç bu tip hareketleri de sık görebileceğimiz bir süreç olacak.

Ancak şunu belirtmek istiyorum; artık cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçtik. Yeni parti ve partilerle meclis çoğunlukları değiştirilebilir ama esas olan olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminde en yüksek oyu alabilecek yeni bir siyasetçi olacak mı bu önemli! Kim bilir, belki de bu durum beklendiği için parlamenter sistemden çıkmışızdır. Yoksa parlamenter sisteminde olsak, bedeliyelerde ciddi bir kayıp ve devamında yeni parti kuruluşu olur ve milletvekili dağılımı zorunlu kılsaydı, seçim kaçınılmaz olurdu. Ama şimdi böyle bir zorunluluk yok. Neyse, bunlar olacak diye yazmıyorum. Ama ihtimalleri bilin diye yazıyorum.

Sakin olup bu sürecin geçmesini bekleyeceğiz. Her şartta iyi olacak şirketler yine de olacaktır. Ya da düşüşten çok hızlı çıkacak hisse hareketleri yine göreceğiz. Karamsar değil ama temkinli olmak önemli olan günlerdeyiz. Şu an için nakitte olan ve veya hisse pozisyonlarında karda, ya da az zararda olanların, % 50 nakit varlık ile seçim sonucunu görmeleri bana göre doğru bir davranış olur diye düşünüyorum.

Kadınlar Günü Kutlu Olsun!
              Bir günü sabitlemek bile bana göre negatif bir ayrımcılıktır. Cinsiyet ayrımı olmayan bir dünya dileği ile, var olduğunuz her gününüz kutlu olsun demeyi daha doğru buluyorum! 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.03.2019
    08:57

    Dün ters köşe olduk doğrusu! Bu sözümü borsa için söylemiyorum. Borsa için seçim sonrasını görene dek ve hatta ABD ile belirsizlik taşıyan S-400 ve Suriye gibi konulardaki belirsizliklerin akıbetine dek temkinli olmamız gereken bir sürece ... Devamı »

  • 06.03.2019
    09:11

    Bugün 14:00'te PPK faiz kararını açıklayacak. Ben hiç bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorum. Bu ortamda da faiz indirimini doğru bulmuyorum. Seçim ve ABD ile ilişkilerde zaten belirsizlikler ve riskler yaşıyorken, henüz enflasyon kalıcı bir dü... Devamı »

  • 05.03.2019
    08:36

    Banka hisseleri enflasyonu sevmiş gözüküyor. Genelinde enflasyon sonrası pozitif tepkiler gördük. Bankalar konusunda görüşlerimi biliyorsunuz. Beklenti yazılarımda mevcut bilançolarına göre devamlı iskontolu olduklarına dikkat çekiyorum. Ama buna... Devamı »

  • 04.03.2019
    08:59

    Önemli veriler haftasındayız! Bugün 10:00'da Şubat ayı aylık ve yıllık TEFE-TÜFE verileri açıklanacak. Maalesef bir türlü enflasyonun belini kıramadık. İthalata bağımlı ve bu nedenle de dövize duyarlı bir ekonomi olmaktan kurtulamadığımız için, enflasy... Devamı »

  • 01.03.2019
    09:32

    Bu başlığı yatırımcıların açıklanan şirket bilanço bilgileri ve gerçekleşmeleri için söyledim! İnanın işi-gücü bu olan, 25-30 yıldır sektörde çalışan bizler bile zorlanıyor, bu bilgi ve bilançoları çözemiyorsak, işi güc&u... Devamı »