Ters Köşe!

07.03.2019 08:57
  •  A 

Dün ters köşe olduk doğrusu! Bu sözümü borsa için söylemiyorum. Borsa için seçim sonrasını görene dek ve hatta ABD ile belirsizlik taşıyan S-400 ve Suriye gibi konulardaki belirsizliklerin akıbetine dek temkinli olmamız gereken bir sürece girdik uyarılarımı zaten yapıyordum. Bu süreci hisse bazlı takip etmemiz gereken bir dönem olacak diye devamlı yazıyorum.

Bir çok piyasa yorumcusu gibi benim de ters köşe olduğum konu, dünkü TCMB faiz kararı sonrası kurlardaki hareket oldu! Evet TCMB beklediğim gibi faizlerde değişiklik yapmayarak haftalık politika faizlerini % 24 düzeyinde korudu. Sıkı para politikası devam mesajı verdi. Lakin buna rağmen, kurlar karar sonrası çok cüzi bir gevşeme sonrasında yukarı tepki vererek, destek-direnç tablomuzda bir kaç gün öncesinden beri dikkat çekmeye başladığım bir üst direnç seviyelerine atak yaptı. İşte bunu açıkçası beklemiyordum. 

Bu durum ABD ile ilişkilerimizde yaşanan gerilimlere paralel açıklamalar nedeniyle yaşanmış olabilir. Türkiye büyüme beklentilerinin OECD tarafından aşağıya doğru revize edilmiş olması nedeniyle de olabilir. Tam da bankalarda yükseliş yaşanıyorken, bir bankamız için Hollanda eksenli kara para aklama spekülasyonunun ilgili banka ve bankalara borsada bir anda gelen satışların etkisi ile de olabilir. 

Artık her nedenle olduysa oldu. Ama iyi olmadığını söylemeliyim. Çünkü kurlarda kontrol dışı yeni bir yükseliş yaşanacak olursa, bu durum ithal girdilerdeki maliyet artışları nedeniyle hemen enflasyon etkisi yaratıyor. Enflasyondaki yükseliş görüntüsü faizler ve dolayısı ile yine kurlar üzerinde baskı yaratıyor. Bu durum da ekonomi üzerinde olumsuz kısır döngü ve tıkanma yaratıyor. Maalesef seçimlere çok yaklaştığımız için, bu tip hareketlere alışmak zorunda kalacağız gibi duruyor.

S-400 konusu ortamı ABD ve NATO kapsamında germeye başladı. Türkiye haklı olarak S-400 konusundaki alım kararından vaz geçmeyeceğe benziyor. Ki, bence de bu haklı bir duruş. Ama tabii karşılığında ne gibi karşı yaptırımlara maruz kalacağız bunu göreceğiz.

Evet, daha tam bir huzur göremeden yine zorlu bir sürece giriyoruz. Umarım borsaanalizci ailesi olarak doğru kararlarla bu süreçten en az kayıpla ve hatta kazançla çıkarız. Bu süreçte endeks ve kurlardaki olası hareketleri Destek-Direnç Tablosundaki paylaşımlara göre takip edebilirsiniz. Bugün iyi-kötü olur demek bir süre yanıltıcı olabilir.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.03.2019
    09:11

    Bugün 14:00'te PPK faiz kararını açıklayacak. Ben hiç bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorum. Bu ortamda da faiz indirimini doğru bulmuyorum. Seçim ve ABD ile ilişkilerde zaten belirsizlikler ve riskler yaşıyorken, henüz enflasyon kalıcı bir dü... Devamı »

  • 05.03.2019
    08:36

    Banka hisseleri enflasyonu sevmiş gözüküyor. Genelinde enflasyon sonrası pozitif tepkiler gördük. Bankalar konusunda görüşlerimi biliyorsunuz. Beklenti yazılarımda mevcut bilançolarına göre devamlı iskontolu olduklarına dikkat çekiyorum. Ama buna... Devamı »

  • 04.03.2019
    08:59

    Önemli veriler haftasındayız! Bugün 10:00'da Şubat ayı aylık ve yıllık TEFE-TÜFE verileri açıklanacak. Maalesef bir türlü enflasyonun belini kıramadık. İthalata bağımlı ve bu nedenle de dövize duyarlı bir ekonomi olmaktan kurtulamadığımız için, enflasy... Devamı »

  • 01.03.2019
    09:32

    Bu başlığı yatırımcıların açıklanan şirket bilanço bilgileri ve gerçekleşmeleri için söyledim! İnanın işi-gücü bu olan, 25-30 yıldır sektörde çalışan bizler bile zorlanıyor, bu bilgi ve bilançoları çözemiyorsak, işi güc&u... Devamı »

  • 26.02.2019
    09:23

    Dün 17:00 civarında tekniklere bakarken, endeksin sanki bankalarla yeni bir yükseliş yaşayacağı izlenimi edinmiştim. Neredeyse tüm bankalar için durum benzerdi. Bu nedenle de, destek-direnç tablosunda bankaların tekniklerini paylaşarak hisselere dikkat çektim. Ben... Devamı »