Moody's Moral Bozdu!

26.02.2019 09:23
  •  A 

Dün 17:00 civarında tekniklere bakarken, endeksin sanki bankalarla yeni bir yükseliş yaşayacağı izlenimi edinmiştim. Neredeyse tüm bankalar için durum benzerdi. Bu nedenle de, destek-direnç tablosunda bankaların tekniklerini paylaşarak hisselere dikkat çektim. Bence tam da bankaları almaya başladıkları anda, Moody's'ten bankalar için bir uyarı geldi. Siyasilerimizin sık sık kullandıkları bir tabir ile söylersek, çok manidar bir zamanlama oldu!

Moody's, 2019 için GSYİH'da % 2 daralma ve % 17 enflasyon beklediğini açıkladı. İktidarın daralan ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı kredi büyümesi tedbirlerinin bankalar için olumsuz olduğunu, bu durumun tahsili gecikmiş alacaklarda artış olan bir dönemde yapılmasının beklenmedik risklere neden olabileceği uyarılarını paylaştı. Kısacası zaten önceden verdikleri kredileri tahsil edemezken yenilerini verirlerse, tahsil edemedikleri krediler daha da artacaktır. Bu da bankalar için sorun yaratır demeye getirdi.

Evet aslında bu risk var. Ama karamsarlardan olan Moody's, son dönem piyasadaki görüntüye bakarak bu yorumda bulunuyor. Yani seçimler sonrası olası büyük bir kriz bekleyenler yatırım ve tüketim kararlarını askıya almış durumdalar. Aynı zamanda döviz tevdiat (DTH) hesapları da arttı. Eğer bu tabloda piyasaya yeni krediler verilirse ve seçim sonrası kriz bekleyenlerin korkuları gerçekleşecek olursa, o zaman Moody's haklı çıkar. Çünkü olası yeni ve yüksek bir kur-faiz atağı yaşanacak olursa, bu durum bir çok iflası da arkasından getirir. Tabii doğal olarak bankaların kredi tahsilatları için olumsuz bir ortam oluşur.

Lakin ben bu boyutta bir kriz beklemediğimi öncesinde de yazmıştım. Gerçi çevremde çok kişi, pozitif düşünen nadir kişilerden olduğumu söylüyor ya, umarım nadir olsam da yanlış düşünen biri olmam!

Neyse, sonuç olarak eğer seçim sonrası iktidar oy kaybı yaşasa bile, ekonomik korkular boş çıkarsa, bu takdirde korkulanların olmadığı görülünce, piyasaya moral gelecek ve pozitif bir algı dönemi başlayacaktır. Böyle bir trend başlarsa DTH'dan çıkışlar ve mevduat hesaplarına yöneliş başlar. Bu durum dövizde düşüş yaşatır. İşte bu gerçekleşirse, TCMB bu ortamı faiz indirimi yapmak için kullanır. Böylece hem faizler düşürülmüş olur, hem de dövizdeki düşüş kontrol edilip, gereğinden fazla düşmesi engellenerek ihracata olumsuz yansımasının önüne geçilmiş olur. Bu tabloda algılar her alanda pozitife dönüşür. Yatırım, tüketim, harcama kararları, fon girişleri artar.

Evet bu benim beklediğim  seçim sonrası süreç. Ama eğer bunun tersi olur, S400 ve Suriye'deki gelişmeler ABD ile ilişkilerimizi iyice gerer ve bir takım yaptırımların da devreye girmesine neden olursa, işte o zaman benim beklentilerimin tam tersi oldukça sıkıntılı bir döneme girmiş oluruz. 

Sözümü bağlarken, teknik olarak halen bankalarla yeni bir endeks yükselişi olabilir gibi görünüyor. Bu nedenle banka tekniklerini yakından takip ediniz. Devamlı tekrarlıyorum, kırılan sıralı direnç ve destekler sonrasında, sıralı bir sonraki direnç ve destekler yeni teknik hedefler olur.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.02.2019
    09:26

    Yine Trump, yine twitt! Trump son olarak Çin'e 1 Mart olarak verdiği müzakere son tarihini uzattığını söyledi. Ama ne kadar süre uzattı bilmiyoruz. Trump'a bu tarzı nedeniyle bir takım eleştiriler yapılabilir ama, sonuçta hem Çin, hem Arap'lardan, hem ... Devamı »

  • 22.02.2019
    09:07

    Genel konuları çok kez yazdık. Seçimleri, iç-dış riskleri teknik endeks görüntülerini vs devamlı paylaşıyoruz. Benzer görüş ve uyarıları yazmaya devam edeceğiz. Bugün ise, kısa ama önemli bulduğum bir uyarı-beklentimi paylaşacağım! Yaşadığı... Devamı »

  • 21.02.2019
    09:34

    Açıklanan FED FOMC tutanaklarında, 3 yıldır süren sıkılaştırma politikasının bir süre daha sürebileceği ama faiz artışına verilen aranın da bir süre daha sürebileceği açıklamalarının yer aldığı görülüyor. Bu nedenle olası FED politikasında bir de... Devamı »

  • 20.02.2019
    09:10

    105.930 seviyesinde aşırı alım yani satış dirençlerinde olan endeks sonrasında yaşanan kar satışlarına devam ediyor. Ama bu arada da stochastic olarak alım seviyelerine doğru yaklaşmaya başladı. Bu görüntüler hisse bazlı pozitif ayrışmalar olabileceği gibi, endeks olarak da poz... Devamı »

  • 18.02.2019
    09:14

    S&P cuma günü beklendiği gibi not ve görünümde bir değişiklik yapmadı. Seçimler varken bir değişiklik yapmamış olması gayet normal. Ama zaten bize verdikleri notların mevcut seviyesi kabul edilebilir bir seviye değil. Siyasi olarak ellerinden gelen her türlü... Devamı »