Trump'tan Çin'e Ek Süre!

25.02.2019 09:26
  •  A 

Yine Trump, yine twitt! Trump son olarak Çin'e 1 Mart olarak verdiği müzakere son tarihini uzattığını söyledi. Ama ne kadar süre uzattı bilmiyoruz. Trump'a bu tarzı nedeniyle bir takım eleştiriler yapılabilir ama, sonuçta hem Çin, hem Arap'lardan, hem de AB'den ABD lehine bir çok pozitif kazanım elde etmiş oldu. Kısacası Trump'ın bu tavrı piyasaları dalgalandırsa da, ABD için olumlu oluyor. 

Son olarak Çin ile müzakerelerde yine pozitif bir ortam oluştuğu için dış piyasalardaki ilk yansıması pozitif olarak görülüyor. Muhtemelen BİST için de pozitif bir açılış olacaktır diye düşünüyorum.

Haftaya başlarken ekstra bir gündem yok. Seçimler sonrası bizim için asıl önemli dönem olacak. Seçimlere kadar da gördüğünüz gibi, oya yönelik bir çok karar açıklanıyor. Son bir ayda bakalım daha ne gibi kararlar açıklanacak. Ama çok sayıda kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar EYT konusunda iktidardan olumlu açıklama gelmiyor. 

ABD İle İlişkilerde Gerilim Riski Yüksek!
              Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından Trump'ın seçimlerden sonra kendisini ABD'ye davet ettiğini, cumhurbaşkanımızın da Trump'a önce sizi bekliyoruz dediğini öğrendik. Bu karşılıklı davetler gayet güzel. Ama açıkçası ben yaşanan gelişmelere bakınca, ABD ile aramızda yeni gerilimlere hazır olmamız gerekir diye düşünüyorum!

Çünkü Suriye'de sınır boyumuzda yapılması planlanan güvenli bölge için denetimin ABD ve AB ülkelerinin askerleri ile sağlanacağı açıklamaları yapılıyor. Bu bölgede Türkiye lehine değil de, asıl PYD/YPG güçlerini korumak için güvenli alan oluşturulduğu anlaşılıyor. Yani aynı kuzey Irak'taki çekiç güç bölgesi oluşumu gibi hazırlıklar yapılıyor. Bu durum Türkiye ile her an bir gerilim çıkartabilir. Cumhurbaşkanımızın son açıklamasında, oluşturulacak güvenli bölge bizim sınır boyumuzda. Bu nedenle güvenlik temini ve denetimi ancak Türk ordusu tarafından yapılabilir uyarısını duyduk. Ki bu uyarı bence de doğrudur. 

Diğer taraftan S400 alımı konusunda, Suriye'deki yapılmak istenen oluşumlara bakınca, Türkiye S400 alımından vaz geçmeyecektir. Bu durumda da ABD ve Trump'tan yapılan açıklamalar nedeniyle, S400'ler ülkeye geldiğinde yaptırım gerilimi yaşanacak görüşündeyim. Böyle bir gerilimin ABD ve NATO ile ilişkilerimizi ne boyutta gerilimlere sokacağını düşünmek gerekir.

Kısacası seçimler sonrası bu belirsizlikleri göz önünde tutarak hisse bazlı kararlar almak doğru olur. Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.02.2019
    09:07

    Genel konuları çok kez yazdık. Seçimleri, iç-dış riskleri teknik endeks görüntülerini vs devamlı paylaşıyoruz. Benzer görüş ve uyarıları yazmaya devam edeceğiz. Bugün ise, kısa ama önemli bulduğum bir uyarı-beklentimi paylaşacağım! Yaşadığı... Devamı »

  • 21.02.2019
    09:34

    Açıklanan FED FOMC tutanaklarında, 3 yıldır süren sıkılaştırma politikasının bir süre daha sürebileceği ama faiz artışına verilen aranın da bir süre daha sürebileceği açıklamalarının yer aldığı görülüyor. Bu nedenle olası FED politikasında bir de... Devamı »

  • 20.02.2019
    09:10

    105.930 seviyesinde aşırı alım yani satış dirençlerinde olan endeks sonrasında yaşanan kar satışlarına devam ediyor. Ama bu arada da stochastic olarak alım seviyelerine doğru yaklaşmaya başladı. Bu görüntüler hisse bazlı pozitif ayrışmalar olabileceği gibi, endeks olarak da poz... Devamı »

  • 18.02.2019
    09:14

    S&P cuma günü beklendiği gibi not ve görünümde bir değişiklik yapmadı. Seçimler varken bir değişiklik yapmamış olması gayet normal. Ama zaten bize verdikleri notların mevcut seviyesi kabul edilebilir bir seviye değil. Siyasi olarak ellerinden gelen her türlü... Devamı »

  • 15.02.2019
    09:29

    Dün açıklanan Aralık ayı sanayi üretimindeki rakamlarda % -9.8 gibi ciddi boyutta bir düşüş görülüyor. Mobilya, yüksek teknoloji, bilgisayar ekipmanları üretimi bizi ilgilendirecek büyüme gösterebilen sınırlı alanlar olarak gör&... Devamı »