BİST'in Teknikleri Sıkışıyor!

20.02.2019 09:10
  •  A 

105.930 seviyesinde aşırı alım yani satış dirençlerinde olan endeks sonrasında yaşanan kar satışlarına devam ediyor. Ama bu arada da stochastic olarak alım seviyelerine doğru yaklaşmaya başladı. Bu görüntüler hisse bazlı pozitif ayrışmalar olabileceği gibi, endeks olarak da pozitif bir yükselişin teknikleri oluşuyor demektir. Yani BİST  kısmi düşüşler yükselişler ile sıkıştığı bu görüntü ile güç Topluyor!

Ancak yine de yükselişe geçmeden daha alt desteklere inme riski de teknik olarak sürüyor. 14/02 tarihli yazımda 101.620, ya da az daha altındaki 101.077 destekleri aşağıya kırılırsa ikili tepe riskine dikkat çekmiştim. Endeksin bu seviyelere çok yakın olması bu riskin de halen sürdüğünü gösteriyor. 104.455 seviyelerini yeniden geçtiği takdirde ikili tepe riski sona ermiş olur. Ama bu yaşanmadığı nüddetçe bu risk sürecektir. Yani stochastic seviyeleri olarak alıma uygun yerlere yaklaşıyor olmamıza rağmen, ikili tepe formasyon riskini de birlikte yaşıyor olmamız BİST'in sıkışma yaşadığını gösteriyor. Umarım bu sıkışma yukarı yönlü kırılır.

ABD-Çin görüşmesi açıklamaları yabancı borsaları bazen negatif bazen de pozitif etkiliyor. Şu an son gelişmelere göre dış borsaların genelinde olumlu bir hava var. Ama ABD endekslerine bakınca, aşırı alım seviyelerinde bulundukları, yani direnç seviyelerine geldikleri uyarısını yapmak istiyorum! ABD borsalarında Aralık ayındaki gibi yeni bir kar satışı süreci de yaşanabilir.

Bugün FED FOMC tutanakları açıklanacak. FED'in faiz konusundaki görüşlerinin detaylarını göreceğiz. Faiz artışı hakkındaki görüşler, FED'in sonraki olası faiz kararına ışık tutabilir.

Bankalarımızın, eregl gibi endeks üzerinde önemli hisselerimizin açıkladığı bilançolar endeks için ağırlığı yüksek bir çok hissenin iskontolu işlem gördüğünü gösteriyor. Bu durum belki öncesinde ek kar satışları görme riskimiz olsa da, endeks olarak yükselişin alt yapısının olduğunu gösteriyor. Yani olası bir düşüşü ikili tepe satışları diye teknik izah ederim. Ama olası yükselişi ise, temel olarak ana şirketlerdeki karların iyi olduğuna bağlarım. 

Bununla birlikte borsadaki durum bu ama ekonomide olumsuz sinyaller sürmeye devam ediyor. İşsizlik, faiz baskısı, sanayi büyümesi olumsuz gelişmeler. Hal böyle iken Honda'nın Türkiye'deki üretimi durdurma riskinin ortaya çıkmış olması da olumsuz bir baskı nedeni oldu. Otomotiv sektöründeki durumu anlatırken, fason otomotivciyiz, eğer ilgili firmlar yeni model üretimi vermezlerse, ya da gördüğünüz gibi Türkiye üretimini kapatıyorum derlerse, bir anda bu sektördeki gücümüzün tersine kayba uradığını görebiliriz. İşte bu nedenle kendimize ait bir otomotiv markamız çok önemli ve çok geç kalmış bir konuydu.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.02.2019
    09:14

    S&P cuma günü beklendiği gibi not ve görünümde bir değişiklik yapmadı. Seçimler varken bir değişiklik yapmamış olması gayet normal. Ama zaten bize verdikleri notların mevcut seviyesi kabul edilebilir bir seviye değil. Siyasi olarak ellerinden gelen her türlü... Devamı »

  • 15.02.2019
    09:29

    Dün açıklanan Aralık ayı sanayi üretimindeki rakamlarda % -9.8 gibi ciddi boyutta bir düşüş görülüyor. Mobilya, yüksek teknoloji, bilgisayar ekipmanları üretimi bizi ilgilendirecek büyüme gösterebilen sınırlı alanlar olarak gör&... Devamı »

  • 14.02.2019
    09:11

    Birkaç gündür teknik olarak Destek-Direnç Tablomuzda dikkat çektiğim 102.451 seviyesindeki gap boşluğu son kar satışları ile dün kapanmış oldu. Maalesef bu gapler stres kaynağı oluyorlar. Bir an önce kapanmaları daha hayırlı bence. Ama bilançolar sonra... Devamı »

  • 13.02.2019
    09:37

    İşler iyiye gidiyor derken bir bakıyorsunuz Trump bir tweet atıyor Çin ile görüşmem diyor haydii iyi giden piyasa bir anda bozuluyor. Aynı şekilde kar satışları gelirken de yine bir Trump tweeti bu sefer tam tersi Çin ile ilgili pozitif bir açıklama içerebiliyor... Devamı »

  • 12.02.2019
    09:09

    Sürpriz Açıklamalarla Ayarlarımız Bozuluyor! Tam banka karları iyi geliyor borsa yükselişe devam eder diye düşünürken, İş Bankası'nın CHP'deki hisseleri ve diğer iştiraklerdeki payların Hazineye devri gündeme düşüyor. Yüksel... Devamı »