Bankalar Enflasyonu Beğendi!

05.03.2019 08:36
  •  A 

Banka hisseleri enflasyonu sevmiş gözüküyor. Genelinde enflasyon sonrası pozitif tepkiler gördük. Bankalar konusunda görüşlerimi biliyorsunuz. Beklenti yazılarımda mevcut bilançolarına göre devamlı iskontolu olduklarına dikkat çekiyorum. Ama buna rağmen, yeni banka öngörüsü vermekte pek de istekli görülmediğimi fark ediyorsunuzur.

Çünkü mevcut bilançolara göre durum böyle ama, seçim sonrası gelişmeler nasıl olur, S-400 ile ilgili bir yaptırım sürecine ve gerilimine girecek olursak yansımaları ne olur diye düşününce, iskontolu da görsem, bankalar için izlemede kalmama neden oluyor. Kaldı ki, kamu yönetimi de benzer çekincilere sahip olsa gerek, çünkü BDDK İş Bankası ve bazı küçük bankalara temettü dağıtımında onay vermeyip, karı bankada tutmalarını söylemiş oldu. Bu karar sonrası diğer bankalardan da temettü dağıtmama yönünde kararlar gelecektir. 

Bu durum neden olur?  Şu nedenlerden olabilir. Önümüzdeki dönem piyasa kredi hacminin arttırılması isteniyorsa, kar payı dağıtmayıp, bunu piyasaya daha fazla kredi olarak versinler diye olabilir. Ya da olası bir finansal risk halinde bankaların sermayelerinin güçlü olması tercih edilmiş olabilir. 

Ben olası riskler nedeniyle BDDK bu temkinli kararı almış olabilir görüşündeyim. ABD ile yaşanan gerilimli sürecin akınbetini görmeden de fazla rahatlamak yanlış olur diye düşünüyorum. S-400 konusunda ABD'den yapılan ilişkilerin derin etkileneceği uyarılarının yanı sıra, ABD son bir karar olarak da gelişmekte olan ülkelerden Hindistan ve Türkiye'yi vergi avantajı sağladığı ülkeler listesinden çıkarttı. Bu son karar da bizim için kısmi bir yaptırım işareti olabilir. 

ABD'nin bu son vergi avantajını kaldırma kararından demir çelik sektörü olumsuz etkilenecektir. Ama zaten Trump demir-çelik ürünlerine ek vergi kararı almıştı. Yani son açıklama olumsuz olmakla birlikte, malumun sürekli hale geleceğinin ilanı olabilir. İlk anda olumsuz bir baskı sonrasında, zaten bu riskin etkisi öncesinde görülmüştü diyerek çabuk atlatılabilir. (NOT: ABD'ye bu kapsamda yapılan ihracat 1.6 Milyar Dolar civarı oldukça düşük bir rakammış. Otomotiv, otomotiv yedek parça, demir çelik, tekstil ürünleri bu kapsam içindeymiş. Yani demir çelik sektörünü ilgilendiren kısım da çok düşük)

Hemen söyleyeyim, Erdemir'in ABD'ye ihracatı var ama Kardemir'in yok. Fakat olumsuz baskı sektörel olarak görülebilir. Çünkü ihracatı azalan şirketler iç pazara yönelecek olursa, diğerlerinin pazar ve kar kayıpları yaşamasına neden olabilirler. 

Kısacası önümüzdeki riskleri unutmadan, temkinli bir şekilde piyasaları takip etmeye devam edeceğiz. Hele bir seçimler bitsin bakalım, sonrası genel piyasanın korkularının karşılığı görülecek mi, yoksa korkular dağılıp, çok daha iyi bir piyasa mı göreceğiz bu anlaşılsın. 

Hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.03.2019
    08:59

    Önemli veriler haftasındayız! Bugün 10:00'da Şubat ayı aylık ve yıllık TEFE-TÜFE verileri açıklanacak. Maalesef bir türlü enflasyonun belini kıramadık. İthalata bağımlı ve bu nedenle de dövize duyarlı bir ekonomi olmaktan kurtulamadığımız için, enflasy... Devamı »

  • 01.03.2019
    09:32

    Bu başlığı yatırımcıların açıklanan şirket bilanço bilgileri ve gerçekleşmeleri için söyledim! İnanın işi-gücü bu olan, 25-30 yıldır sektörde çalışan bizler bile zorlanıyor, bu bilgi ve bilançoları çözemiyorsak, işi güc&u... Devamı »

  • 26.02.2019
    09:23

    Dün 17:00 civarında tekniklere bakarken, endeksin sanki bankalarla yeni bir yükseliş yaşayacağı izlenimi edinmiştim. Neredeyse tüm bankalar için durum benzerdi. Bu nedenle de, destek-direnç tablosunda bankaların tekniklerini paylaşarak hisselere dikkat çektim. Ben... Devamı »

  • 25.02.2019
    09:26

    Yine Trump, yine twitt! Trump son olarak Çin'e 1 Mart olarak verdiği müzakere son tarihini uzattığını söyledi. Ama ne kadar süre uzattı bilmiyoruz. Trump'a bu tarzı nedeniyle bir takım eleştiriler yapılabilir ama, sonuçta hem Çin, hem Arap'lardan, hem ... Devamı »

  • 22.02.2019
    09:07

    Genel konuları çok kez yazdık. Seçimleri, iç-dış riskleri teknik endeks görüntülerini vs devamlı paylaşıyoruz. Benzer görüş ve uyarıları yazmaya devam edeceğiz. Bugün ise, kısa ama önemli bulduğum bir uyarı-beklentimi paylaşacağım! Yaşadığı... Devamı »