Gözler Enflasyon ve Faizde Olacak!

04.03.2019 08:59
  •  A 

Önemli veriler haftasındayız! Bugün 10:00'da Şubat ayı aylık ve yıllık TEFE-TÜFE verileri açıklanacak. Maalesef bir türlü enflasyonun belini kıramadık. İthalata bağımlı ve bu nedenle de dövize duyarlı bir ekonomi olmaktan kurtulamadığımız için, enflasyon sorununu yenemedik. Özellikle gıda fiyatlarındaki enflasyon sorunu en büyük sıkıntımız oluyor. Hem de dünya gıda fiyatları son on yıldır neredeyse hep düşmüş olmasına rağmen. Çünkü kalıcı çözümler uygulamak ve üretim artışının formülünü bulmak yerine, herhangi bir üründe fiyat artışı görüldüğü zaman hemen ithalata başvuruyoruz. İthalat belki geçici olarak fiyat düşmesi sağlayabiliyor ama üretimi ve üreticiyi vurduğu için, geçici fiyat düşüşleri sonrasında fiyatlar daha da yükseliyor. Şimdi de tanzim satış noktaları ile benzer bir uygulamaya geçtik. Bakalım bu durum enflasyonda ne gibi sonuçlar doğuracak göreceğiz. 

Enflasyonu düşürmenin en önemli destekçisi düşük kredi faizleri ile yatırım-üretim imkanları olur. Ama maalesef bu konu zincirleme etki yaratan bir süreç olduğu için, kredi faizlerinin de düşürülmesi için enflasyonun düşüyor olduğunun görülmesi gerekiyor. Yoksa enflasyonun düştüğü görülmeden kredi faizlerini düşürdüğünüz zaman tepki olarak kurlar yukarı tepki veriyor. Kurlar yükselince de, ithalat bağımlısı olan ekonomimizde her şeyin fiyatı yükseliyor. Bu durum da devamında yeniden faizlerin yükselmesini doğuruyor. 

Bunlar yıllardır tüm iktidarlarda süreklilik kazanmış konular ve sorunlar olarak devam ediyor. Bu sorunu yenmek için sanki birbiri ile ilgisi yok gibi gelse de bir çok konu var! Toplumsal huzur, kamusal israftan kaçınmak, devletin küçülmesi, iyi işleyen bir demokrasi, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, doğrudan yatırımların artması için dış ilişkilerde normalleşme ve kur riskinin azalması, arka arkaya tekrarlanan seçim ekonomisinin son bulması, bankaların doğru alanlara kredi vermesi ve bunların takibi gibi bir çok detay da önemlidir. Bu konuları daha da arttırabiliriz. Kısacası enflasyon bir çok konuda çok önemli. Bakalım bugün bir sürpriz yaşayacakmıyız göreceğiz.

6 Mart Çarşamba günü de TCMB faiz kararı belli olacak. Seçim belirsizliği sürerken ve kalıcı enflasyon iyileşmesi görülmeden PPK(Para Piyasası Kurulu) politika faizlerini indirecek olursa, yine döviz tepkisi görülebilir. Yani döviz kurları yükselirse, enerji girdileri dahil herşey yeniden fiyat artışı yaşayabilir. Bu görüntüye rağmen düşen faizler geçici olur. Sonrasında enflasyon artışı kurları daha da yukarı çekince, bu durumu düzeltmek için yeniden faizleri yukarı çekilmek zorunda kalırız. 

Anlayacağınız zamansız ve yanlış kararlar zincirleme reaksiyonlar yarattığı için, sonrasında bu sorunların kalıcı çözülmeden süregelmesine neden oluyor. Umarım seçimlerden önce TCMB faiz indirimi kararı almaz. Geçen hafta Ziraat Bankası faiz indirince, çarşamba günü TCMB faiz mi indirecek görüşü kurlarda tepki yaratmış durumda. Bugün enflasyon verisi ve çarşamba günü TCMB kararları bakalım yolumuza nasıl ışık tutacak.

Çin İle Uzlaşma Yakın!
              ABD ile Çin arasındaki uzlaşmaya çok yakın olunduğu haberleri nedeniyle Asya piyasaları pozitif tepkiler veriyor. Bakalım bu konu artık çözüme kavuşacak mı göreceğiz.

Peki Biz ABD İle Uzlaşacak Mıyız Bakalım!
              Çin ABD ile uzlaşabilir ama, bizim ABD ile sorunlarımız halen sürüyor. Bugün ABD'nin Suriye özel temsilcisi Türkiye'ye geliyor. Geçen hafta patriot konusunda anlaşmazlık yaşandı. ABD S-400'ler alınmasın, alınırsa yaptırım uygularım diyor. Türkiye de, haklı olarak bu konu benim meselem, güvenliğim için kimse karışamaz. S-400 anlaşmasından geri dönüş yok diyor. 

İşte bu ortamda Suriye'de kurulması konuşulan güvenli bölgeler konusunda da yaşanan uzlaşmazlık çözüme kavuşabilecek mi göreceğiz. Tam da seçimler öncesinde ani yaşanacak gerilim artışı da, hızlı bir uzlaşma açıklamaları da duyulabilir. Ben açıkçası uzlaşma beklemiyorum. Bu nedenle de temkinlik durmak çok önemli diyorum. Geçen hafta tüm bu gelişmeler nedeniyle bankalarda satış görüldü ve endeks düşüş yaşamıştı. Bu hafta da bu tedirginliklerle haftaya başlayacağız. Bugün enflasyon verisi, çarşamba günü de faiz kararı piyasanın yönü üzerinde etkili olacak. Bir süreçte hisse bazlı düşünmek daha doğru olabilir.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.03.2019
    09:32

    Bu başlığı yatırımcıların açıklanan şirket bilanço bilgileri ve gerçekleşmeleri için söyledim! İnanın işi-gücü bu olan, 25-30 yıldır sektörde çalışan bizler bile zorlanıyor, bu bilgi ve bilançoları çözemiyorsak, işi gücü farklı alanlarda olan siz yatırımcılar ne yapsın. Dün gece bazı bilançolar ... Devamı »

  • 26.02.2019
    09:23

    Dün 17:00 civarında tekniklere bakarken, endeksin sanki bankalarla yeni bir yükseliş yaşayacağı izlenimi edinmiştim. Neredeyse tüm bankalar için durum benzerdi. Bu nedenle de, destek-direnç tablosunda bankaların tekniklerini paylaşarak hisselere dikkat çektim. Bence tam da bankaları almaya başladıkl... Devamı »

  • 25.02.2019
    09:26

    Yine Trump, yine twitt! Trump son olarak Çin'e 1 Mart olarak verdiği müzakere son tarihini uzattığını söyledi. Ama ne kadar süre uzattı bilmiyoruz. Trump'a bu tarzı nedeniyle bir takım eleştiriler yapılabilir ama, sonuçta hem Çin, hem Arap'lardan, hem de AB'den ABD lehine bir çok poz... Devamı »

  • 22.02.2019
    09:07

    Genel konuları çok kez yazdık. Seçimleri, iç-dış riskleri teknik endeks görüntülerini vs devamlı paylaşıyoruz. Benzer görüş ve uyarıları yazmaya devam edeceğiz. Bugün ise, kısa ama önemli bulduğum bir uyarı-beklentimi paylaşacağım! Yaşadığımız FETÖ yapılanması, devlet içinde her kademeye sızma v... Devamı »

  • 21.02.2019
    09:34

    Açıklanan FED FOMC tutanaklarında, 3 yıldır süren sıkılaştırma politikasının bir süre daha sürebileceği ama faiz artışına verilen aranın da bir süre daha sürebileceği açıklamalarının yer aldığı görülüyor. Bu nedenle olası FED politikasında bir değişim olup olmayacağının görülmesi için sabır gösteril... Devamı »