AB Parlamentosu Türkiye Raporu Oylanacak!

13.03.2019 09:43
  •  A 

Maalesef sıkıntılar bitmiyor. ABD ile yaşanan gerilimlerin yanına şimdi de AB Türkiye Raporu Oylaması eklendi. Bugün AB Parlamentosu Türkiye raporunu oylayacak. Raporda Türkiye ile ilişkilerin askıya alınması maddesi de var. Bununla birlikte AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi(EPP) ise, daha da ileri giderek ilişkilerin sonlandırılmasını istiyor.

Bugün yapılacak oylama sonrasında dört yıldır toplanamayan Ortaklık Konseyi 15 Mart'ta toplanıp, Türkiye'nin üyelik süreci, insan hakları, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü bağlamında attığı adımları, vize serbestisi, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, terörle mücadele gibi kritik konuları ele alacak. Dışişleri Bakanımız üç gün boyunca yoğun bir görüşme trafiğinde bulunacak. 

Bizim için yeni sıkıntı ve gerilim nedenleri ortaya çıkabilir. Hiç de istemediğimiz bu gelişmeler değil de, pozitif bir sonuç çıkmasını dilerdim. Ama içinde bulunduğumuz sürecin yaşananlarına bakınca bu zor gibi geliyor bana. En iyimser tahmin olarak çok sayıda eleştiri olan ama yine de ilişkileri koparmayıp müzakereleri sürdüren bir karar olmasını diliyorum.

Brexit İşleri İyice Karıştı!
              İngiltere Parlamentosu dün Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetti. Yapılan son düzenlemelerle oylanan ikinci anlaşma şekli de red edilmiş oldu. Bugün anlaşmasız ayrılık, perşembe günü de duruma göre Brexit tarihinin ertelenmesi oylanacak. Muhtemelen bu son oylamaya kadar gidilmesini bekliyorum. Ama AB ek süre vermeyi hangi şartlarda kabul eder, ya da kabul eder mi bu da karışık bir konu.

BİST Desteklerinde Tutundu Mu?
              BİST için önemli gördüğüm destek seviyesi bugün için 100.490 civarı olan bollinger ve biraz daha altında yer alan 100.314 seviyeleri. Dün bankalara gelen alımlarla bu seviyelerin üzerinde kalmayı başardık. Stochastic alıma uygun seviyelerde olduğu için bu alımları görmemiz gayet normal. Bugün de devamı gelirse gayet iyi olur. Ama AP Türkiye Raporu oylaması nedeniyle satışların artması riskinden de çekindiğimi söylemeliyim. Ama bunun korkumun yanı sora, çok olumsuz bir karar çıkması halinde mülteci geçişlerinin önü açılacağı için, Türkiye ile kısmi de olsa bağları koparmak istemeyebilirler diye de düşünüyorum. 

Bu nedenle her şekilde 100.314 kırılmadan yeni düşüş trendi başlar diyemem. Sonuçta karlarına göre bankalarımızın fiyatları da oldukça uygun. Fon alımları da desteklerin korunmasına yarayabilir.

Zararkes Talepleri!
              Sizlerden tüm öngörülere zararkes girmem talepleri geliyor. Yaşanan düşüşlere bakınca haksız değilsiniz tabii. Lakin alım zamanı tek bir fiyatta oluşmaz. Bir fiyat aralığı alım dönemi olabilir. Bir süredir olası riskler nedeniyle izlemede duruken, dün birkaç öngörü girdiğimi görüyorsunuz. Açıklama kısmında da en az % 50 nakit pozisyon korunmalı uyarım var. Şimdi bu şu demektir. İlgili hisselerde de farklı piyasa koşulları nedeniyle düşüşler görülebilir. O zaman nakit tutulan imkanlarla daha alt fiyatlı yeni alım fırsatları yakalamak için bu açıklama uyarısı yapılıyor. Şimdi eğer her öngörüye zarar kes girecek olursak, tek bir fiyattan alım öngörüsü yapmak durumda kalırız. Bu her zaman ve her ortamda mümkün olmayan bir durumdur. İşte bu nedenle bilançosu ve tekniğini uygun gördüğüm öngörülerde her zaman zarar kes girilmesi ya da bulunmasını uygun bulmuyorum. Öngörülerimi açıklama mantığına uyarak dikkate alınız. Olası ekstra düşüşlerdeki ek alımlarla ortalama bir maliyet oluşmasını göze almak doğru olacaktır. 

İkinci Seans Başında Aranızda Olmayacağım!
              Bugün Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Business Club Finans Zirvesi 2019 Etkinliği'ne davetliyim. 13:00-14:30 arası, gençlerle ekonomi, piyasalar, sektörel iş imkanları ve çalışma şartları konularında bir konuşmam olacak. Sanırım ikinci seans ortalarında dönmüş olurum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.03.2019
    09:17

    Son günlerde bu terim moda oldu:) Dün açıklanan GSYH rakamları sonrasında yeniden gündeme gelen bu terimi hemen izah edeyim. Eminim bir çok kişi yeni duymaya başladığı bu terimi merak ediyordur. Stagflasyon; bir ekonomide GSYH sıfır ya da sıfıra yakın iken, enflasyon... Devamı »

  • 11.03.2019
    09:32

    20 Şubat tarihinde yazdığım ''BİST'in Teknikleri Sıkışıyor!'' başlıklı beklenti yazımda 101.077 altında ikili tepe riskine dikkat çekmiştim. Bu risk seviyesi şu an teknik adı farklı şekilde ve biraz daha altta olmak üzere halen önem taşıyor! Evet, BİST'i... Devamı »

  • 08.03.2019
    09:14

    Uzun süredir 103.000 civarını destek edinen BİST maalesef burada tutunamadı ve dün bu desteğini kırdı. Neredeyse bir aydır genel hisse öngörülerinden çekiniyorum. BİST için olası risklere dikkat çekiyorum. Neden böyle oldu demeye gerek var mı? Bir &... Devamı »

  • 07.03.2019
    08:57

    Dün ters köşe olduk doğrusu! Bu sözümü borsa için söylemiyorum. Borsa için seçim sonrasını görene dek ve hatta ABD ile belirsizlik taşıyan S-400 ve Suriye gibi konulardaki belirsizliklerin akıbetine dek temkinli olmamız gereken bir sürece ... Devamı »

  • 06.03.2019
    09:11

    Bugün 14:00'te PPK faiz kararını açıklayacak. Ben hiç bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorum. Bu ortamda da faiz indirimini doğru bulmuyorum. Seçim ve ABD ile ilişkilerde zaten belirsizlikler ve riskler yaşıyorken, henüz enflasyon kalıcı bir dü... Devamı »