BİST Yine de Güçlü Duruyor. Ama!

06.02.2019 09:09
  •  A 

Bir haftadır yaşanan seans içi ve sonraki güne sarkan kar satışlarına rağmen yine de bu satışları 2 Bin puan içinde tutan BİST, dün tam da bankalarla yine yakın dirençlerine yönelirken cumhurbaşkanımızın İş Bankası gündemi ile sarsıldı. Grup konuşmasında CHP'deki İş Bankası hisselerini gündeme getirip kanun ile Hazineye devretme konusunda çalışmalarımız sürüyor deyince, İş Bankası hisselerine gelen satışlar BİST'e fren yaptırdı. Yükselişte olan BİST, bankalar ve sonrasında diğer bir çok şirkete gelen kar satışları ile eksiye döndü. Ama seansın sonlarına doğru yine de artı kapatmayı başardı.

İçinde bulunduğumuz bir çok belirsizlik ve riskin olduğu bu ortamda en çok sahip olmamız ve korumamız gereken huzur ve piyasa güveni iken, maalesef kendi elimizle bunu bozuyoruz. Umarım İş Bankası ve İştiraklerinin CHP'deki hisse payı sorunu bir an önce çözüme kavuşur da, durup durup piyasayı bozan bir unsur olmaktan çıkar.

Gördüğünüz gibi, çok fazla rahat olmadan temkinli davranmak zorundayız. Her an bir satış nedeni karşımıza çıkabilecek seviyelerdeyiz. Suriye konusu da bu risklerden birisi. Çekildim, çekiliyorum diyen ABD, otonom bir yapıya dönüştürmek istediği PYD ve türevlerine askeri desteğine devam ediyor. Dün de çok sayıda tır sevkiyatı ile bu desteğini göstere göstere sürdürdü. Kısacası ABD'nin bölgesel niyeti belli. Bu nedenle heran o konuda bir kriz tırmanabilir. ABD'nin Suriye'deki PYD/YPG terör yapılanmasını adım adım tanınmaya doğru götürdüğü aşikar. Bu konuyu da göz ardı etmeyiniz derim.

Çipras Türkiye'de!
              Yunanistan Başbakanı Çipras Türkiye'yi ziyaret ediyor. İki ülke arasında çözülmediği takdirde iki ülkenin de zararına olan bir çok sorun var. Bu nedenle Kıbrıs sorunu, Akdeniz'deki su altı zenginlikleri ve ege adaları konusundaki gerilimleri anlaşma ile çözecek liderler her iki ülkeye de çok büyük bir vizyon açabilirler. İki lider bunu başarabilir mi bilemem. Ama eğer başaramazlarsa, bu sorunlardan büyüyecek gerilimler iki ülkeyi savaşa kadar sürükleyebilir. Umarım birlikte bölgesel bir büyüme gösterme imkanı varken, Yunanistan bu hataya düşmez ve kendi açısından en büyük tehlike diye gördüğü Türkiye'yi en büyük dostu haline dönüştürür. Bakalım Çipras'ın ziyareti ne gibi sonuçlar doğuracak göreceğiz.

Gelişmiş ülkelerden ABD'nin faiz artışlarına ara verecek olması, AB bölgesinde brexit sorunu ve Almanya'nın resesyon riski ile İtalya'nın mali kriz sınırlarında dolaşması nedeniyle parasal genişleme yeniden gündeme gelebilir. Bu durum gelişmekte olan ülkelere ve dolayısı ile Türkiye'ye de yarıyor. İşte bu nedenle BİST kısmi gücünü koruyor. Bugün de alıcılı bir açılış olabilir. Fakat dün yaşanan satış baskıları sürecek olursa, 101.077 desteği önemli olur. Bu destek aşağı kırılırsa, BİST'in kar satışları artar. Ama bu destek kırılmadığı müddetçe, yaşanan kar satışları sonrası yeniden alıcıların geldiğini görebiliriz.

Pozitif algıların daha yüksek olmasına rağmen, bizler yine de temkinli olmaya dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum. Çünkü her an ani bir kriz konusu parlayabilir. Hisse bazlı pozitif ayrışmalar sürecektir.

Hepinize iyi bir seans diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.02.2019
    08:50

    BİST'de 105.930 seviyesinden sonra başlayan kar satışları sürüyor. Dün açıklanan enflasyon rakamları da bu satışların sürmesine destek olabilecek şekilde geldi. Maalesef içeride ciddi bir ekonomik daralma yaşanmasına rağmen enflasyon sorunu sürüyor. Bu... Devamı »

  • 04.02.2019
    08:52

    10:00'da Ocak aylık ve yıllık ÜFE-TEFE verisi açıklanacak. Çıkacak veri TCMB faizlerinin inmesi için katkı yapabilir. Ama TCMB'nın seçimler öncesinde faiz indirimi yapmaması daha uygun olur görüşündeyim. Bu arada ABD'den cuma gün&... Devamı »

  • 01.02.2019
    08:53

    Yıl sonu bilançoları bağımsız denetici kontrolüne girdiği için gecikmeli gelen bilançolardır. Genelde bilançolar açıklandıktan sonra borsalarda bir rehavet oluşur. Lakin yıl sonu bilançolarında bu durum tam olmaz. Çünkü hemen arkasından... Devamı »

  • 31.01.2019
    09:14

    TCMB enflasyon raporunda enflasyon beklentisinde iyileştirme açıkladı. FED de aynı şekilde dünya genelinde büyümelerde yavaşlama risklerine dikkat çekerek, önümüzdeki faiz artışlarında sabırlı olmak gerektiğini söyleyip, yeniden faiz indirimi sür... Devamı »

  • 30.01.2019
    09:21

    Günaydın. Sanırım bu hayretimin BİST'deki güçlü alımlara olduğunu söylememe gerek yoktur. Normalde, 100.000 üzerinde realize riskleri ile birlikte dünkü kapanış seviyeleri hatta 106 Bin üzerindeki endeks seviyelerine bir süredir destek-dire... Devamı »