Vay Vay Vay Bu Nedir Arkadaş!

30.01.2019 09:21
  •  A 

Günaydın.

Sanırım bu hayretimin BİST'deki güçlü alımlara olduğunu söylememe gerek yoktur. Normalde, 100.000 üzerinde realize riskleri ile birlikte dünkü kapanış seviyeleri hatta 106 Bin üzerindeki endeks seviyelerine bir süredir destek-direnç tablosunda dikkat çekiyordum. Ama mesela dün banka tekniklerine baktığımda, garan parabolde satış sinyali vermiş ve diğerleri de realize alacak gibi görüntüler verdiği için tabloda yer bile vermedim ki, olur da kar satışları gelecek olursa, kimse yakalanmasın dedim. Ama gelin görün ki, bir anda gelen alışlarla yine çok sert bir yükseliş yaşadılar. Lakin yaşanan yükselişin karşılığı henüz endeks için destek-direnç tablosunda verdiğim teknik seviyeler içerisinde gerçekleşiyor. Ama o seviyelerin de yakın vade için olası sınırlarına çok yakınız. Bu sınır için 106.525 diye düşünüyordum.

Ama dediğim gibi böyle bir alım gücünü hiç beklemiyordum. Yani normal bir zamanda bu işlemlere bakıyor olsak, işlemlerin gücüne bakıp, beklentim olan direnç de kırılır ve üste yer alan sıralı 108.170 - 110.520 hedeflerine gidiyor diyebilirdim. Lakin bu kadar çok risk altında bu alım iştahını çözemiyorum. Bu da beni huzursuz etmeye devam ediyor. 

Dün TCMB tarafından piyasalara 10 Milyar civarı bir para bırakıldı. Bunun yansımaları da söz konusu olabilir. TCMB'nın 37 Milyar Dolar karını alan hazine rahatladığı için bu ortam yaşanıyor da olabilir. Hatta öncesinde TCMB karının 22.7 Milyar Dolar çıkmasını ve bu rakamın avans olarak 22 Milyar Dolarının Nisan öncesi erken ödeneceğini dile getiriyorlardı. ama açıklanan kar 37 Milyar Dolar oldu! Beklenti rakamın 15 Milyar Dolar daha üstünde bir değer. Zamanında belli bir sürede Katar'dan 15 Milyar Dolar toplamında doğrudan yatırım gelecek diye alım tepkisi veren piyasalar için, TCMB bu 15 Milyar Dolar farkı nakit olarak küt diye vermiş oldu. Beklenti aşımı kısım için 15 Milyar Dolar diyorum, yoksa toplam hazineye gidecek kar payı 37 Milyar Dolar civarında.

Tamam tüm bunlar çok güzel, bankaların ederleri halen bu rakamlardan da daha yüksek eder. Tabii son bilançolar için bu görüşüm geçerli, gelecek bilançolar beklentileri değiştirebilir. Ama zaten bu beklentiler öncesinde de aynı iken neden bu denli satış yapılmıştı peki? O zaman da izah ediyordum bu satışlar ille de borsa değerleri ile izah edilmez, piyasa algıları nedeniyle bu düşüşü yaşıyoruz diyordum. Görüyorsunuz şimdi ise tam tersi coşkunun hakim olduğu bir piyasa yaşıyoruz. 

Neyse, sonuçta çok sayıda açık öngörü ile düşüşe yakalanmıştık. Onların gerçekleşmesi açısından bu yükselişlerden tabii ki şikayetçi değilim. Öngörülerimizin gerçekleşmeleri olmaya başladı. Ama bankalardaki iştah gerçek mi yoksa, suni ve tek adresli bir alımın eseri mi bunu çözebilsek, o zaman bizler de beklentilerimizi ve öngörülerimizi daha rahat revize edebilir ya da yenileyebiliriz.

Ben bankalarda yeni bir öngörü yapmaya cesaret edemiyorum. O nedenle diğer hisselere de yükselişlerin yansımasını bekliyorum. Bu esnada kısmen yeni öngörülerim gelebilir. Bunun dışında yükselişlerde açık olan öngörülerimizdeki hedefler zaten belli, onların gerçekleşmelerini takip ederek, kapanışlarını yapmayı amaçlıyorum. Arada da bazı teknik oluşumlara istinaden dün netas'ta olduğu gibi yeni öngörülerim olabilir.

Hepinize en kısa zamanda tüm zararlı pozisyonlarınızdan çıkarak, kara geçmenizi, zaten karda olanların da bu karlarını katlayarak arttırmalarını dilerim.

Görüyorsunuz kötü borsa günlerindeki algılar ile şuanki algılar nasıl da değişebiliyor. Peki riskler her iki süreçte de genel olarak aynı durmuyor mu? Duruyor. O zaman nasıl oluyor bu iş? Oluyor işte, borsada düz mantık işlemez diye boş yere yazmıyoruz. Bir yabancı fon için 120 Bin endekste satıp 3.00 TL 'den dolar almış olması halinde, sonrasında endeksin ve kurların geldiği seviye nedeniyle geri alım gücü bazı hisselerde 4 katı olmuştur. Şimdi bu durumdaki bir fon tamamen bütün riskler bitsin de alayım diye bekler mi? Hayır, en azından yarısını alıp yerine koyayım, duruma göre kalanı seçimlerin sonusuna ya da ABD ilişkilerindeki gidişe göre karar veririm diyebilir. Yarısını alayım dediği rakam da, sattığının iki katına yakın adetlerdir. İşte bu nedenle bu alımlar bu kadar güçlü oluyor olabilir. 

Enflasyon Raporu ve FED Kararı !
           
  Bugün TCMB enflasyon raporu ve FED faiz kararları açıklanacak. FED tarafından faiz artışlarına ara verilecek mi, ya da faiz artış beklentilerinde 2019 için sayı azaltımı açıklanır mı göreceğiz. Bu yönde bir karar piyasalara ve ons altın fiyatlarına olumlu yansır. Kaldi ki, son dönem ons altındaki yükselişin de bir nedeni FED'in faiz kararlarında sakinleşeceği beklentisi olabilir.

TCMB enflasyon raporu da önemli ama ciddi bir iyileşmeden bahsedilebilir mi çok emin değilim. Enflasyondaki gidişatı en iyi seçimlerden sonra anlarız diye düşünüyorum. Bu nedenle benim açımdan enflasyon için seçim sonuçlarının yansımalarını beklemeliyiz diyorum.

Bakalım BİST bizi daha ne kadar şaşırtacak. Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.01.2019
    09:39

    ABD dün Venezuela hükümetine yeni bir yaptırım kararı aldı. Venezuela'nın devlete ait olan petrol şirketi PDVSA'nın ABD'de bulunan 7 Milyar dolarlık malvarlıklarına el konuldu. Gerekçe Maduro'nun bu varlıkları talan etmesine mani olmak. Bunu basın karşışında a&c... Devamı »

  • 28.01.2019
    08:59

    Aynı kelime olmasın diye kelime canbazlığı yaptım gördüğünüz gibi. Yoksa Bir önceki yazımın başlığı da ''Pozitif Algılar Sürüyor!'' idi :) Evet sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkelerde risk iştahı sürüyor ve piyasalarına... Devamı »

  • 25.01.2019
    09:09

    BİST ve hisseler olarak pozitif ayrışmamız sürüyor. BİST 100 Bin direncini kırdı ve yoluna devam etmeyi sürdürüyor. Bunu yaparken endeks olarak yükselmek istediğimizde öncülük bankalarla gerçekleşiyor. Ama endeks olarak sanki yerindeymişiz gibi dur... Devamı »

  • 24.01.2019
    09:23

    100 Bin kırılır mı, kırılmaz mı derken, BIST 100.141 seviyesinden kapanış yaptı. Şimdi soru 100 Bin üzerinde kalacak mı, kalmayacak mı. Stochasticlere bakınca aşırı alım yani direnç bölgesinde bulunan BIST, 100.807 direncini de kıracak olursa, bir anda aradaki sıralı dirençle... Devamı »

  • 23.01.2019
    09:15

    03/12/2018 tarihinde ''BİST Bir Üst Dirence Gidebilir!'' başlıklı bir yazımda BİST'in 99.553 civarındaki bir üst direncine yönelebileceği beklentimi yazmıştım. Ama maalesef sonraki yaşanan gelişmeler nedeniyle yine dirence takılmıştık. O dönem de banka hissele... Devamı »