Dirençlerde Olduğumuzu da Unutmamalı!

24.01.2019 09:23
  •  A 

100 Bin kırılır mı, kırılmaz mı derken, BIST 100.141 seviyesinden kapanış yaptı. Şimdi soru 100 Bin üzerinde kalacak mı, kalmayacak mı. Stochasticlere bakınca aşırı alım yani direnç bölgesinde bulunan BIST, 100.807 direncini de kıracak olursa, bir anda aradaki sıralı dirençleri de geçerek 106.000'lere doğru yükselişine devam da edebilir. BIST'in 100.000 üzerinde yer alan sıralı teknik dirençlerini Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Teknik olarak dirençler kırıldıkça bir sonraki direnç hedef haline gelir. 100.807 kırılınca aradaki sıralı dirençleri yok sayamayız. Her seviyeden tam koptu gidiyor derken kar satışlarının da gelebileceğini bilmenizi isterim.

İşte zaten en zoru da budur! Yani teknik olarak dirençlerde seyreden endeks kar satışları yaşar mı diye çekinir ve nakite dönerseniz yükselişine daha da devam ederse yükselişi kaçırmış olursunuz. Yok yok kırdı gidiyor diyerek yeni yükseliş tepkilerinde alıma geçerseniz, gelebilecek bir kar realizasyonunda son dönemin en yüksek seviyelerinden maliyetlerle yakalanmış olursunuz. Ya da elinizdeki hisseleri gayet güzel satma fırsatı bulmuşken bunu değerlendirememiş olursunuz.

Ama maalesef teknik olarak iki yönün de geçerli olabileceği bir görüntü var. Yükseliş dün dikkat çektiğim gibi diğer hisselere de yansımaya başladı. Endeks ile ilgili ilgisiz bir çok hisse son yükselişe tepkiler veriyorlar. Henüz katılmamış olanlar da bu tepkilere katılabilirler. 

Açıkçası bu kadar ısrarlı bir yükseliş beklemediğim için, 90 Binli seviyelerdeyken devamlı, iskontolu gereğinden fazla korkmayın dediğim borsa ve hisselere karşı ben bile temkinli durmak gereğini hissediyorum. Çünkü tam da seçimlere giderken, endeksi yukarı çekip sonra kâr satışları yaparak seçim sonuçlarını görmek isteyecek fonlar ya da yatırımcılar olabileceğinden çekiniyorum. Ama diğer taraftan da, tekniklere bakınca, mevcut dirençleri kırmaları halinde yükselişlerin sürebileceğini de görüyorum. İşte bu nedenle destek-direnç tablosunda olası teknik destek ve dirençleri paylaşıyorum. Sıralı destek ve dirençler kırıldıkça kararlarınızı siz verin diyorum.

Faizler ve kurlardaki gevşemelere de bakınca, hisselere yatırım iştahındaki artışın sürdüğünü görüyoruz. Bu nedenle hisse bazlı yükselişleri bugün de göreceğimiz düşüncesindeyim. Borsanın yükselişinde asıl espri elinizdeki hissenin ne yaptığında yatar! Eğer endeks ve birçok hisse yükselirken sizin hisseleriniz yerinde sayıyorsa, yükselişin size hiçbir faydası olmadığı gibi, stresinizi daha da çok arttıracaktır. Ama genele yayılan bir yükseliş trendinde, bir süre sonra düşük kalan hisseler de fark edilir. Yatırımcı ve spekülatörler yeterince yükseldiğini düşündükleri hisselerde daha fazla risk taşımak istemez ve düşük kalmış hisselere yönelebilirler. Bu takdirde de bazı hisselerde çok sert alımlar ve yükselişler görebiliriz. Umarım yükseliş tam olmadıysa bile kısmen hepinize fayda sağlar. Uzun süredir yeterince stres yaşadınız. Hepinizin yüzlerinin güleceği bir trend dilerim.

Venezuela Karışıyor!
              Bu arada bir süredir ikili ilişkilerimiz zirve yapmış olan Venezuela'da siyasi karışıklık ve darbe girişimi yaşanıyor. Meclis Başkanı Guaido kendi devlet başkanlığını ilan etti. ABD ve Trump resmi devlet başkanı olarak Guaido'yu tanıdıklarını açıkladılar. Brezilya, AB de bu tanımaya katıldı. Seçimsiz başkanlık ilan eden Guaido'yu tanıyanlara karşılık, Rusya ve Türkiye olarak biz de resmi başkan Maduro'ya desteğimizi ilan ettik. 

Maalesef dünyada emperyalizmin gücü heryerde sürüyor. Seçim olmadan kendini başkan ilan eden birini tanıdıklarını hemen ilan eden ülkelere bakınca bunu çok net görüyorsunuz. Ülkeler siyasi ve ekonomik emperyalizmin ayak oyunlarından korunmak için güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle askeri ve ekonomik olarak güçlü olmak çok önemli. Diğer taraftan zamanında dünyanın en zengin ilk beş ekonomisinden biri olan Venezuela'nın yıllar içinde zenginliklerini kullanamayıp, her geçen gün ekonomik krize sürüklendiğine, ülkede enflasyon rekorları yaşandığına ve halkının her gün daha da fakirleştiğina bakınca da, bu olumsuz gelişmelere rağmen siyasi iktidarın yerinde kalmaya devam etmesi de ayrı bir soruyu akla getiriyor! O da acaba herşey kötüye giderken, bunun faturasını çeken halk, oyunu daha da arttırarak mevcut iktidara neden destek olduğudur? Seçim sonuçları gerçek midir? Maalesef bunları bilemiyoruz.

Ama Venezuela'nın her an bir iç savaşa sürüklenmesi riski var. Maduro ABD diplomatlarının ülkeyi terketmesi için 72 saat süre vermesine rağmen, ABD buna uymayacağını açıkladı. Bakalım iki ülke arasındaki bu gerilimin sonu nereye varacak göreceğiz. Maduro halkına dünyanın güçlü liderlerinin kendisini desteklediğini, Rusya ve Türkiye'nin destek verdiklerini açıklayarak, halkı sokaklara çıkıp sivil ya da olası askeri bir darbeye karşı iktidarı savunmasını istedi. Türkiye 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı halk direnişi ile dünyaya örnek olmuşa benziyor. Umarım halkın yararına sonuçlanır. 

ECB Faiz Kararı Açıklanacak!
              Gelişmiş ülkelerde ve Çin'de resesyon korkuları dile getirilmeye başlandı. Bu ortamda piyasaları daha da sıkıştıracak bir faiz artışı kararı verilmesinin zor olduğunu düşünüyorum. 

Hepinize kazançlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.01.2019
    09:15

    03/12/2018 tarihinde ''BİST Bir Üst Dirence Gidebilir!'' başlıklı bir yazımda BİST'in 99.553 civarındaki bir üst direncine yönelebileceği beklentimi yazmıştım. Ama maalesef sonraki yaşanan gelişmeler nedeniyle yine dirence takılmıştık. O dönem de banka hissele... Devamı »

  • 22.01.2019
    09:08

    Yükselişler yaşanırken bunu normal görüp, düşüş görünce hemen neden düştük soruları aklımıza gelir! Bu durum zirvelerini kıran borsa için de, zirvelerine göre düştüğü yerden toparlanmak isteyen borsa için de böyledir... Devamı »

  • 21.01.2019
    08:39

    Sadece BİST değil, aynı şekilde Almanya Dax ve ABD borsaları da benzer borsa iştahlarını gösteriyorlar. Kısacası dünya genelinde bir borsa yükselişi yaşıyoruz. Hatta teknik dirençlere gelinmesine, stochasticlerin aşırı alım(yani direnç) seviyelerinde olmalarına rağmen, b... Devamı »

  • 18.01.2019
    09:06

    Bankalarda bir anda yaşanan sert yükseliş herkese bu soruyu sordurup, cevabın merak edilmesine neden oluyor. Hatta yine genel beklentinin TCMB'nın faizlerde değişlik yapmaması olmasına rağmen, beklentiye paralel karar açıklanınca bankalardaki yükseliş şaşırtıcı olmuş gör&uu... Devamı »

  • 17.01.2019
    09:12

    BİST dün bankalardaki coşku ile en çok yükselen borsa olarak tüm dünya borsalarından pozitif bir ayrışma yaşadı. Açıkçası mevcut bilançoları ile zaten bankaların ciddi iskontolu olduğunu devamlı yazıp söylüyorduk ama dün için bu y... Devamı »