Bankalar Neden Sert Yükseldi?

18.01.2019 09:06
  •  A 

Bankalarda bir anda yaşanan sert yükseliş herkese bu soruyu sordurup, cevabın merak edilmesine neden oluyor. Hatta yine genel beklentinin TCMB'nın faizlerde değişlik yapmaması olmasına rağmen, beklentiye paralel karar açıklanınca bankalardaki yükseliş şaşırtıcı olmuş görünüyor.

Peki hakikaten bu hareket neden oldu? Ben sebebini henüz net bulamadım. Yapılan yorumlar ise, bankalar çok düşüktü bir daha bu kadar düşük fiyatlarla bankaları bulamayız diyen fonların alıma geçtiği yönünde. Tamam ucuzluk konusunda zaten biz de hemfikiriz. Zaten uzun süredir bankalar çok iskontolu diyorduk. İyi ama neden bir anda faiz kararı duyulunca bu denli güçlü bir alım yaşandı? Eğer genel beklenti faizler değişmeyecek ise, öncesinde neden bankaların bu şekilde düşmesine neden olacak satışlar yaşanmıştı? Maalesef açıklayıcı ve ikna edici bir cevap bulamadığım gibi, duyamadım da. 

Görüşlerden biri de, fonlar bankalarda açıktaydı. Fazla satış yapmışlardı. Faizler yerinde kalınca ve bankalara da alımlar gelmeye devam edince, bu sefer fazladan verdiklerini yerine koymaya kalkıştılar deniyor. Yani çok ikna edici gelmedi bana. Ama robotların alımlar nedeniyle yukarı yukarı işlemlerle devam ederek hisselerin beklenmedik oranda hızlı yükselmesine neden olduklarına daha inanıyorum. Çünkü düşerken de benzer şekilde robotlar devreye girince düşüş oranı yüksek ve hızlı oluyor.

Şüpheci ve komplo teorisi arayanlardan gelen yorum ise; hisseleri yukarı çekip satacaklar ve düşen kurlardan dövize girecekler. Seçimler sonrasında kurların ciddi yükselmesini bekliyorlar. Böylece düşükten  alacakları dövizleri seçim sonrası yükseklerden satarak bu seviyelerden satacakları bankaları hatırı sayılır seviyede aşağıdan alarak ekstra kar etmiş olacaklar! 

Bu görüş için de bir yorum yapamıyorum. Bu denli organize davranış olacağını beklemiyorum. Çünkü sonuçta yabancılar ya da fonlar bir da birbirine yabancı. İlle de aynı düşünürler, birlikte davranırlar diye kural yok. Bazen birbirine rakip davranışları da olabilir. 

Kısacası ben iskontolu gördüğüm ama seçimlerden evvel bu denli bir yükselişe anlam veremediğim bankalar için kuvvetli ve ikna edici bir cevap bulamadım. Gözümüzden kaçırdığımız bir detay olabilir. Umarım yaşayıp bu cevabı buluruz.

Şimdi bence diğer önemli iki soru daha var! O da, bankalar yükselmeye devam ederse ya da burada dursalar, yükseliş diğer sektörlere de yayılır mı? Ya da tam tersi; eğer bankalara satış gelir de kar realizasyonu başlarsa, bankalarla yükselmemiş olan diğer hisseler de düşer mi? 

İlk soru için evet diyorum. Eğer bankalar fazla ve hızlı bir geri çekilme yaşamaz. Üstüne bir de halen yükselişlerine kısmen devam edecek olurlarsa, bu takdirde yükseliş bankalar dışı sektör ve hisselere de yansımaya başlayabilir. Bilançoları nedeniyle bankaların yükselişine kılıf bulanlar, o zaman bu bu bu hisselerin de bilançolarına göre fiyatları iskontolu diyerek, diğer bazı hisselere de girmeye başlayabilirler. 

İkinci soru için de evet diyorum! Yani bankalara katılmadıkları halde, bankalar düşüşe geçerlerse yükseliş yaşamadıkları halde diğer hisseler de düşer mi? Bir kaç istisna hariç evet yükselişe katılmamalarına rağmen düşüşten etkilenebilirler. 

İyi de bizi hiç aydınlatamadınız ki! Ne olacak şimdi neye karar vereceğiz? Ah bir bulabilsem cevabı sizden esirgermiyim :) Tekniklere bakacağız. Cesaret ettiklerimiz olursa yeni öngörü yapacağız. Yoksa, üç gündür gördüğünüz gibi yükseliş fırsatını kullanıp, açık olan ve hedefi gerçekleşen öngörüleri kapatmakla yetineceğiz. En azından yükselişin faydası oluyor, açtığımız öngörülerden gerçekleşmeler başlamış oldu. 

TCMB Genel Kurulu Toplanıyor!
              Nisandaki genel kurul bugün olağan üstü olarak toplanıyor. Dün açıklanan brüt rezervler 72.9 Milyar Dolar'dan 72.5 Milyar Dolar'a inmiş. Bakalım bugün hazineye kar payı olarak kaç Milyar aktarılacak. Ben 20 Milyar civarında bir rakam beklerken, geçen hafta bakan karın 37 Milyar civarında olduğunu söylemişti. Yani beklenti olan 22 Milyardan çok daha yüksek bir kar toplamı sözkonusu. Bu demektir ki, Şubat ayındaki 23 Milyar civarındaki vadesi gelen borçların geri ödenmesinde sorun olmayacak. Ama verilen bu para dövize yönelir mi göreceğiz. Eğer öyle olursa, kurlarda yükseliş olarak yansıdığını da görebilriz. 

Hisse bazlı hareketlenmeler ve yansımalar sürecektir. Hepinize bol kazançlı bir seans, ve güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.01.2019
    09:12

    BİST dün bankalardaki coşku ile en çok yükselen borsa olarak tüm dünya borsalarından pozitif bir ayrışma yaşadı. Açıkçası mevcut bilançoları ile zaten bankaların ciddi iskontolu olduğunu devamlı yazıp söylüyorduk ama dün için bu y... Devamı »

  • 16.01.2019
    17:15

    Ben mi artık piyasayı okuyamaz oldum anlayamıyorum! TCMB'nın faiz indirimi yapmasından korkan mı vardı da BIST ve bankalar bu şekilde düşmüştü? Bugün TCMB faizleri değiştirmeyince bankalara gelen sert alımlara bakılırsa, birileri hatta yabancı ve yerli fonlar bundan kokuyorla... Devamı »

  • 16.01.2019
    09:09

    Dünya'da Neler Oluyor! 232'ye karşı 432 ret oyu verilen Brexit oylaması İngiltere Parlamentosunda kabul görmedi. Muhtemelen oylama sonucunda May hükümeti için güven oylaması yapılacaktır. Güven oylaması halinde erken seçim krizi &cc... Devamı »

  • 15.01.2019
    09:11

    Trump'ın attığı tehdit twiti ile bir anda gerilen ortam iki liderin telefon görüşmesi sonrası biraz yumuşamış gibi görünüyor. Karşılıklı ılımlı açıklamalar var. Trump, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel var açıklaması ile dü... Devamı »

  • 14.01.2019
    09:29

    Zamanında Deaş Suriye'ye yerleşirken Esad'ı devireceğiz, Şam'da cuma namazı kılacağız deyip seyirci kalırken bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, sözde müttefiklerimizin amacının Suriye'yi parçalayıp, bölgede bir Kürt otonom bölge... Devamı »