Hadi Buyurun Bakalım!

14.01.2019 09:29
  •  A 

Zamanında Deaş Suriye'ye yerleşirken Esad'ı devireceğiz, Şam'da cuma namazı kılacağız deyip seyirci kalırken bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, sözde müttefiklerimizin amacının Suriye'yi parçalayıp, bölgede bir Kürt otonom bölgesi kurma planlarında olduklarını, devamında Irak ve Suriye'deki özerk bölgelerin İran ve Türkiye'yi de kapsayacak şekilde bir kürt devletine götürülebileceği uyarılarını yazıyordum. Maalesef dost ülkelerce çevrilen dolapları bir türlü göremeyen yöneticilerimiz şimdi ülkemizi bu davranışlara muhatap etmiş oluyorlar. Halbuki bu duruma hiç imkan yaratmamış olabilirdik. 

Trump ABD'nin Gerçek Yüzünü Saklamadı!
              1990 Körfez krizinde baba Bush ve sonrasında Bill Clinton sözde Kürtleri koruyacağız diye sınırımızda Çekiç Güç'ü kurmuş ve uçuşa yasak bölge ile kuzey ırak'ta özerk bir bölge yaratmışlardı. Biz de ABD'nin yardımcısı idik. Sonrasında ikinci Bush ve Obama da bu niyeti sözde Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürüyormuş gibi davranıp sürdürdüler. BOP Projesi eş başkanı olarak da bizi kullandılar. Ne zaman ki Obama niyetlerini anladığımızı gördü, tepki yaptığımız anda Türkiye'ye ve dönemin başbakanı sayın Erdoğan'a sırt çevirmişti.

Şimdi de Trump aynı niyeti sürdürüyor. Sadece arada bir fark var! Trump artık hiç saklamadan ya da çekinmeden fütursuzca davranıp ABD'nin gerçek niyetini söyleyebiliyor. İşte yine böyle bir durum ile karşı karşıyayız!

Trump, bu sabah attığı twitle; ''Türkiye'nin Suriye'de Kürtleri vurması durumunda, Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratacaklarını ve bölgede 32 km.lik bir güvenli bölge oluşturacaklarını söyledi''. Bu arada Kürtlerin de Türkiye'yi proveke etmesini istemedikleri gibi de şakacıktan kızmayı da ihmal etmemiş!

Hadi bakalım şimdi gelin de bundan sonra piyasalarda rahat olun. ABD niyetini açık açık söylemiş oldu. Böylece kaç bin tır silah ve mühimmat verilirken bunun nedeni güvenli bölge adı altında sınırlarımızda yeni bir özerk bölge kurmak niyetlerinde olduklarını sonunda ifşa etmiş oldu. Biz ise halen Esad'ı istemiyoruz diye söylenmeye devam edelim. Sınırlarımızda yeni bir özerk bölgenin koruyucu ABD olmuş oldu. Şimdi bu oyunu bozmaya kalkarsak faturasını ödemeye hazır olun diyorlar. 

Peki bunu söyleyen sadece ABD mi? Neredeyse her ay en az bir kere görüştüğümüz Rus lideri Putin de PYD ile görüşüyor. Sonuçta bölgede kurulacak Kürt devletinden Türkiye, Suriye, Irak ve İran dışında kimse rahatsız değil. Saddam öldü ve Irak parçalandı. Esad'ın kolu kanadı kırıldı. Ülkesi parçalandı. Şimdi Esad kalan kısmı ve kendini kurtarmak için o da PYD/YPG ile görüşmeye başladı. Yani bölgesel bir Kürt devletine mecburi rıza göstermek zorunda kaldı. Geriye de sadece biz ve İran kaldık. 

Bu iki devlet dışında İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Belçika, Avusturya, Rusya aklınıza kim gelirse olası bir kürt devletinden rahatsız değiller. Çünkü bu devlet o bölgede ayakta kalabilmek için zaten hepsi ile de iyi geçinmek zorunda kalacak. Maalesef yıllardır planlanan bu amacı okuyamadığımız için adım adım bu günlere gelmiş olduk. Bakalım şimdi ne olacak göreceğiz. Ama artık yeni bir boyuttayız. ABD PYD/YPG'ye verdiğim bölgeye girersen ekonomim krize hazır ol diye tehdit etmiş oldu. Sınırı geçip de kürtleri o bölgeden sürmeye kalkarsak piyasalarda kriz yaratacak gelişmelere hazır olmak zorundayız sanırım. 

Şimdi böyle bir durum varken neyin stratejisini kuralım? Piyasaları nasıl yorumlayalım. Maalesef Trump'ın twiti ile kötü bir haftaya başlayabiliriz. Bakalım karşılıklı açıklamalar ne şekilde sürecek göreceğiz. 

Türk olduğumuzu unutmak-unutturmak işi nerelere getiriyor işte görün. Bu arada Arap'lar da kendi NATO'larını kurma hazırlıkları yapıyorlar. Yani sanmayın ki, Müslümanız diye Araplar ile ilişkilerimiz iyi olacak.

Borsa, hisseler ve ekonomiyi yorumlamak için kurduğumuz sitede, maalesef bunlara sıra gelmiyor. İnanın çok sıkıldım bu durumdam ama yapacak bir şey yok. Mecburen gelişmeleri yorumlamak zorunda kalıyorum.

ABD borsalarında da kısmi kar satışları başlamışken bir de Trump'ın twiti de olunca, pek de iyi bir haftaya başlamayacağız sanırım. ABD ile yeni bir gerginlik sürecini bakalım nasıl götüreceğiz göreceğiz. Ama gerginliği ne şekilde aşacak olursak olalım, gerçek niyet artık çok net.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.01.2019
    09:23

    Hazine 2019 için planladığı 8 Milyar Dolar'lık dış finansman programı kapsamında dün 2 Milyar Dolar'lık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 yatırımcıdan iki katı talep gören ihraçta kupon oranı % 7.625 ve yatırımcıya getirisi ise % 7.68 oldu. İhracı... Devamı »

  • 10.01.2019
    09:51

    Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gib... Devamı »

  • 09.01.2019
    09:44

    Mahalli ya da genel seçimler ne kadar sık ve çok yapılıyorsa ülkeler için o kadar yük yaratıyor! Çünkü hangi ülkede olursa olsun, iktidarda olanlar iktidar güçlerini kullanarak seçmeni etkilemek için bir takım kararları a... Devamı »

  • 08.01.2019
    09:42

    Sanırım hepiniz değişik mecralarda okuyorsunuzdur. Ekonominin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle iktidarın IMF ile anlaşmak zorunda kalacağı yönünde spekülasyon ve yorumlar yapılıyor. Ancak şimdiye kadar IMF konusunda çok farklı söylemler yapıldığı için, bu y... Devamı »

  • 07.01.2019
    09:08

    Dünyayı karıştıran ABD piyasaları, cuma günü ise pozitif etki yarattı. Beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrasında FED başkanı Powell, daha fazla faiz artışı yapmayabilecekleri gibi sözler sarf edince borsalar, petrol fiyatları, di... Devamı »