Faiz İndirimi Bekleyen Var Mıydı?

16.01.2019 17:15
  •  A 

Ben mi artık piyasayı okuyamaz oldum anlayamıyorum! TCMB'nın faiz indirimi yapmasından korkan mı vardı da BIST ve bankalar bu şekilde düşmüştü? Bugün TCMB faizleri değiştirmeyince bankalara gelen sert alımlara bakılırsa, birileri hatta yabancı ve yerli fonlar bundan kokuyorlarmış. Faizler aynı kalınca tüm bankalarda çok ciddi alım yaşanıyor.

Benim bugün için faiz indirimi beklentim yoktu. Genel beklenti de indirim olmayacağı yönündeydi. Bu nedenle de piyasa beklentisi buysa sabit bıraktı kararı ile böyle bir yükseliş beklemedim. Ama demek ki, bizden farklı düşünenler bir kaç zamandır bu korku ile bankaların düşmesine neden olmuşlar. Şimdi de korku bitince, geri alıma geçtiler.

Sabahki beklenti yazımda 93.500 direncinin kırılmasını beklemiyordum. Kırılırsa belki 94.197 seviyesinin görülebileceğini ama 95.550 seviyesindeki önemli direnci yakın zamanda kırdıracak bir yükselişi beklemediğim düşüncemi paylaşmıştım. Görüşümün ilk kısmındaki düşüncelerimde yanıldım. İlk dirençler kırıldı. Sonraki ciddi direnç 95.550 seviyesinde. Bankaların mevcut tekniklerini de az önce paylaştım. Bakalım devamı ne olacak. 

Ama artık gerçekten de çok saçma bir piyasa olduk. Bu düşüşü beklemezken düştük. Şimdi de indirim beklenmeyen ortamda indirim yapılmayınca yükseliş yaşıyoruz. Diyorum ya, çok zor bir piyasa olduk. Biz anlamakta zorlanıyorsak varın gerisini siz düşünün. Ama yanılgım yeterki yükseliş yönünde olsun. Çünkü zaten çok sayıda açık öngörümüz var. Onların gerçekleşmeleri olur buna daha çok sevinmiş oluruz. 

Tabii ki düşen BİST'de çok sayıda yeni düşük fiyatlı öngörü yapmak isterdim. Ama ne yaşanan o düşüşleri beklemiştim ne de faiz indirimi beklentisi ile BİST'in düşmüş olacağını öngörmüştüm. Demek ki düşüşün ana nedeni faiz indirimi korkusu imiş. Tekrar ediyorum bu ortamda faiz inecek diye bekleyen ya da bundan korkan kimmiş gerçekten merak ediyorum! Bloomberg ekranında da programcılar ve yorum yapanlar birbirlerine aynı soruyu soruyorlar. Sonuçta birileri ya da piyasa beni çırak çıkartmış oldu.

Hepinize bol kazançlar dilerim


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.01.2019
    09:09

    Dünya'da Neler Oluyor! 232'ye karşı 432 ret oyu verilen Brexit oylaması İngiltere Parlamentosunda kabul görmedi. Muhtemelen oylama sonucunda May hükümeti için güven oylaması yapılacaktır. Güven oylaması halinde erken seçim krizi &cc... Devamı »

  • 15.01.2019
    09:11

    Trump'ın attığı tehdit twiti ile bir anda gerilen ortam iki liderin telefon görüşmesi sonrası biraz yumuşamış gibi görünüyor. Karşılıklı ılımlı açıklamalar var. Trump, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel var açıklaması ile dü... Devamı »

  • 14.01.2019
    09:29

    Zamanında Deaş Suriye'ye yerleşirken Esad'ı devireceğiz, Şam'da cuma namazı kılacağız deyip seyirci kalırken bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, sözde müttefiklerimizin amacının Suriye'yi parçalayıp, bölgede bir Kürt otonom bölge... Devamı »

  • 11.01.2019
    09:23

    Hazine 2019 için planladığı 8 Milyar Dolar'lık dış finansman programı kapsamında dün 2 Milyar Dolar'lık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 yatırımcıdan iki katı talep gören ihraçta kupon oranı % 7.625 ve yatırımcıya getirisi ise % 7.68 oldu. İhracı... Devamı »

  • 10.01.2019
    09:51

    Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gib... Devamı »