Tahvil İhracına İki Katı Talep Geldi!

11.01.2019 09:23
  •  A 

Hazine 2019 için planladığı 8 Milyar Dolar'lık dış finansman programı kapsamında dün 2 Milyar Dolar'lık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 yatırımcıdan iki katı talep gören ihraçta kupon oranı % 7.625 ve yatırımcıya getirisi ise % 7.68 oldu. 

İhracın % 40'ı ABD, % 27'si Türkiye, % 20'si İngiltere, % 8'i diğer AB ülkelerine ve % 5'i de bunların dışındaki ülke yatırımcılarına satıldı. Ama en ilginci ihrac sonrası yükümlülüğünn tamamı avru cinsine çevrildi. Anlaşılan o ki, hazine yetkilileri sonraki dönemde paritenin Dolar lehine olmasını düşünüyorlar.

Türkiye önündeki seçim belirsizliğini sorunsuz aşacak olursa, sonraki dönem borçlanma faizlerinde eli çok daha rahatlayacaktır. Şimdilik dış finansman açısından başarılı bir ihrac oldu diyebiliriz.

BİST için dün yazımın içerikleri geçerli. Hisse bazlı hareketler sürüyor. Endeks olarak parabolic tekniğine göre alım görüntüsü var. Fakat Dow'daki direnç seviyeleri sürüyor. Dün bir ara eksiye dönen ABD endeksleri sonra toparlandılar ama halen dirençlerde bulundukları için, 24.086 ve hemen üstünde 24.226 seviyeri aşılamazsa yeniden satışlar görülecektir.

Bugün cari denge verileri gelecek. Saat 10:00 açıklanacak veride yine cari fazla gelmesi bekleniyor. Cari açık veren bir ekonomi olarak cari fazla gelmesi pozitif bir gelişme olarak görülebilir ama büyümedeki düşüş nedeniyle bu görüntü gerçekleşiyor olması ekonomi olarak çok da iyi denemez. Asıl büyüme ortamında cari fazla vermek hedef olmalıdır. 

NOT: Soru-cevaplar kısmını da dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Bazen bu kısımda yer alan bilgiler de birer beklenti yazısı niteliğinde olur. Misal 11 Ocak tarihli 08:26 ve 08:45'de işlenen  konular hepinizin ilgisini çekebilir.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.01.2019
    09:51

    Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gib... Devamı »

  • 09.01.2019
    09:44

    Mahalli ya da genel seçimler ne kadar sık ve çok yapılıyorsa ülkeler için o kadar yük yaratıyor! Çünkü hangi ülkede olursa olsun, iktidarda olanlar iktidar güçlerini kullanarak seçmeni etkilemek için bir takım kararları a... Devamı »

  • 08.01.2019
    09:42

    Sanırım hepiniz değişik mecralarda okuyorsunuzdur. Ekonominin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle iktidarın IMF ile anlaşmak zorunda kalacağı yönünde spekülasyon ve yorumlar yapılıyor. Ancak şimdiye kadar IMF konusunda çok farklı söylemler yapıldığı için, bu y... Devamı »

  • 07.01.2019
    09:08

    Dünyayı karıştıran ABD piyasaları, cuma günü ise pozitif etki yarattı. Beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrasında FED başkanı Powell, daha fazla faiz artışı yapmayabilecekleri gibi sözler sarf edince borsalar, petrol fiyatları, di... Devamı »

  • 04.01.2019
    08:34

    Maalesef biz borsa olarak öncü olduk, ama küresel borsa satışları oldukça sert şekilde sürüyor. ABD'de Apple dün 75 Milyar Dolar kayıpla bir günde en yüksek değer kaybeden şirket oldu. Bizdeki satışlar direk küresel riskler nedeniyle midir ders... Devamı »