İki Lider Görüştü!

15.01.2019 09:11
  •  A 

Trump'ın attığı tehdit twiti ile bir anda gerilen ortam iki liderin telefon görüşmesi sonrası biraz yumuşamış gibi görünüyor. Karşılıklı ılımlı açıklamalar var. Trump, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel var açıklaması ile dünkü durumun tersi bir mesaj vermiş.

Sınırda güvenli bölge kurmak konusunda bir fikir birliği var ama iki ülkenin bahsettiği güvenli bölgelerin birbirinden farklı olduğunu düşünüyorum. Detaylar görüşülürken bu sorun çözülebilecek mi göreceğiz. Bugün ABD heyetleri Türkiye'de olacak. Patriot alımı için görüşmeye gelen bir ABD heyeti muhtemelen S400 konusunu da gündeme getirecektir. Aynı zamanda ABD Genel Kurmay Başkanı da bizim Genel Kurmay Başkanımızla görüşecek. Anlayacağınız işimiz yine kim ne dedi, o ne dedi diye borsa dışı gelişmelerin borsaya etkilerini anlamaya çalışmak olacak.

Bugün partilerin grup toplantıları var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin gruplarında dün yaşanan kriz ile ilgili açıklamaları önemli olacak. Ama dün iki liderin telefon görüşmeleri sonrası daha ılımlı tonda açıklamalar yapılmasını bekliyorum. Aksi olur da sert açıklamalar gelirse, hava yeniden gerilebilir. 

Şimdilik güne pozitif bir hava ile başlıyoruz. Ama mehter takımı gibi bir ileri, bir geri gitmekten artık sıkılmış durumdayım. Doğru zamanlamaya denk gelseniz ciddi karlar edilebilecek bu oynak ortamda doğru zaman tamamen ani yaşanan gelişmelere göre değişebildiği için bunları yakalamak tesadüfe dayanıyor. Bu zamanlamaları yakalayamadınızmı zarar riski büyük oluyor.

Sanayi Daralıyor!
             Dün açıklanan son verilere bakınca sanayi üretiminde beklentilerden yüksek bir daralma görülüyor. Faizler, kredi daralması, talep düşmesi, seçim belirsizliği, dış dünya ile ilgili gelişmeleri etkisinde sanayi küçülmeye devam ediyor. Bugün de işsizlik verisi açıklanacak. Ekim dönemi işsizlik verisi 10:00'da Aralık bütçe verisi 11:00'de açıklanacak. Rakamlar tam da son durumu göstermeyeceği için ne kadar gerçekçi olacak bilemiyorum.

Bu arada bugün İngiltere'de de brexit oylaması var. Başbakan için son belirlenen şartlarla brexitten çıkılması oylaması büyük önem taşıyor. Büyük bir farkla ret kararı çıkması bekleniyor. Eğer ret kararı çok yüksek bir oranda çıkarsa, hükümetin bile düşmesi riski var. Yani tüm dünyada bir çok ülkede çok farklı kendine özel gelişmeler yaşanıyor. Ama bu gelişmelerin diğer ülkeleri ve piyasaları da etkileme riski var.

Biz kendimize bakınca iyi bir havada güne başlayacağız. Ama bu günlerde karları gördükçe realize yapmak en doğrusu sanırım. Çünkü tam işler iyi derken bir anda kötü bir sürpriz ile karşılaşabiliyoruz. 

Hepinize iyi bir seans dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.01.2019
    09:29

    Zamanında Deaş Suriye'ye yerleşirken Esad'ı devireceğiz, Şam'da cuma namazı kılacağız deyip seyirci kalırken bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, sözde müttefiklerimizin amacının Suriye'yi parçalayıp, bölgede bir Kürt otonom bölge... Devamı »

  • 11.01.2019
    09:23

    Hazine 2019 için planladığı 8 Milyar Dolar'lık dış finansman programı kapsamında dün 2 Milyar Dolar'lık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 yatırımcıdan iki katı talep gören ihraçta kupon oranı % 7.625 ve yatırımcıya getirisi ise % 7.68 oldu. İhracı... Devamı »

  • 10.01.2019
    09:51

    Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gib... Devamı »

  • 09.01.2019
    09:44

    Mahalli ya da genel seçimler ne kadar sık ve çok yapılıyorsa ülkeler için o kadar yük yaratıyor! Çünkü hangi ülkede olursa olsun, iktidarda olanlar iktidar güçlerini kullanarak seçmeni etkilemek için bir takım kararları a... Devamı »

  • 08.01.2019
    09:42

    Sanırım hepiniz değişik mecralarda okuyorsunuzdur. Ekonominin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle iktidarın IMF ile anlaşmak zorunda kalacağı yönünde spekülasyon ve yorumlar yapılıyor. Ancak şimdiye kadar IMF konusunda çok farklı söylemler yapıldığı için, bu y... Devamı »