Brexit Kabul Edilmedi!

16.01.2019 09:09
  •  A 

Dünya'da Neler Oluyor!
              232'ye karşı 432 ret oyu verilen Brexit oylaması İngiltere Parlamentosunda kabul görmedi. Muhtemelen oylama sonucunda May hükümeti için güven oylaması yapılacaktır. Güven oylaması halinde erken seçim krizi çıkar mı soruları var! Ama brexite hayır veren iktidar ve iktidar yanlısı milletvekilleri güven oylaması halinde hükümete yine hayır demeyebilirler. Yani o başka bu başka sonucu da çıkabilir. Çünkü sonuçta erken seçim halinde şuan milletvekili olan bir çok seçilmiş kişi yeniden seçilememe riskine sahip. Anlayacağınız hükümete de hayır denmesi halinde İngiltere'de erken seçim var. Olası güven oylaması geçerse o zaman da AB'de kalarak yollarına devam edecek bir May hükümeti olur.  

ABD'de hükümet kapalı. 800 Bin civarı kamu görevlisi ya ücretsiz izinli, ya da ücretsiz çalışıyor. Kamusal bir çok iş ve ödeme aksamış durumda. Vergi Dairesi bile çok düşük bir personel ile çalışıyormuş. Nedeni ise Meksika sınırına duvar çekmek isteyen başkanın ısrarı nedeniyle yaşanan restleşme. Trump sadece bizleri değil, kendi vatandaşlarını da germeye devam ediyor. Azil süreci halen sürüyor. Çin, AB ve Türkiye gibi bir çok bölge ve ülke ile restleşmeler yaşıyor. Bu sene şimdilik büyüme verileri iyi geliyor olsa da, 2020 için FED politikaları gevşemek zorunda kalabilir deniyor.

Yunanistan'da da hükümet sorunu çıkabilir. Fransa sarı yeleklilerle boğuşmaya devam ediyor. İtalya'da sorunlar sürüyor. Türkiye'de seçimler, sınır ötesi sorunlar, ABD ile yaptırım gerilimleri sürüyor. Çin'de büyümenin düşmesi Almanya'nın da Çin'e olan ihracatının ciddi düşmesine neden olduğu için Almanya için bile resesyon söylemleri konuşuluyor. 

Kısacası dünyada sıkıntılı bir sürece giriyor. Sıkıntılı olan tek ülke biz değiliz. Eğer dünya genelinde ekonomik daralma yaşanacak olursa, gelişmiş ülkelere yönelen para yeniden gelişmekte olan ülkelerde macera arayabilir. Gelişmiş ülke merkez bankaları yeni bir parasal genişlemeye gitmek zorunda kalabilir. İşin bu kısmı bizim lehimize gibi duruyor.

Ama seçimler ve sonrasında mali-finansman tablomuz çok önemli. Ekonomiden sorumlu bakanımıza göre maliye ve para politikasında sıkı duruşa devam edeceğiz diyor. Açıklama böyle iken geçen yıl -47.4 Milyar TL gerçekleşen bütçe açığı 2018 yılı için -72.6 Milyar ile yılı kapattı. İşsizlikte kötüye gidiş sürüyor. Ekonomik daralma dolayası ile dolaysız vergi gelirlerini düşürüyor. Açık kapatmak için dolaylı vergilere yüklenince de enflasyonist baskı ve ekonomik daralma daha da derinleşme riski taşıyor. Kamu sıkı maliye ve para politikası uygulayacağız derken, seçime doğru hergün yeni bir teşvik ve parsal genişleme duyuyoruz. Yani icraatta sıkı bir maliye-para politikası görmediğimi söyleyebilirim. Ama eğer ekonomide daralma varsa, hükümetlerin piyasayı açmak için benzer tedbirleri uygulamaya alması bazen mecburi ve yapılması gereken bir davranıştır. Sadece halka bunu böyle söylemek varken, rakamlar tersini söyleyip siz sıkı duruşumuz sürecek derseniz güven sorunu oluşmaya başlar.

Seçim Yaklaşırken Aykırı Haberler Çoğaldı!
              Yerel seçimlere yaklaşırken heryerden seçimleri etkileyecek bir çok nahoş haber gelmeye başladı! Yaşamayan seçmenler, seçmen sayısının üstünde seçmen listeleri, bir adreste mahalle sayısı kadar seçmen kaydı bulunduğu gibi demokrasilerde olmaması gereken habeleri duyuyoruz. Umarım bunların önü alınır ve varsa bu tip usulsüzlükler engellenir. Yoksa demokrasi ile ilgisi olmayan bir tablo yaratırız. 

TCMB Faiz Kararı Ne Olur?
              Böyle bir ortamda bir çok risk yaşarken TCMB'nın bir süre faiz indirmesi yanlış olur. Bu nedenle faizlerde bir değişiklik olmamasını bekliyorum. Eğer erken bir faiz indirimi yapılacak olursa, bu karar kurlarıın, kurlar ithal girdilerin, ithal girdiler enflasyonun, enflasyon faizlerin artmasına yol açar ki, istenen faizlerin düşmesi iken, tam tersi bir sonuç tüm ekonomide derin bir hasara neden olur. Ben de düşük faiz isteyenlerdenim ama bir süre mevcut seviyeler korunmalıdır.

BİST Dirençlerde!
              BİST 93.500 civarındaki bollinger direncine çok yakın bulunuyor. Eğer bu direnç kırılırsa yeni bir yükseliş atağı daha olabilir ama olası böyle bir durumda dahi, yakın zamanda 95.550 seviyelerini kıracak bir yükseliş beklemiyorum. Belki 94.197 görülür ama üstünde kar satışları gelir görüşünmdeyim.

Çünkü endeks için en önemli sektör bankacılık sektörü. Ama inşaat sektörü ve telekom için verilen krediler zaten bankaların elini daraltmışken, şimdi yeni teşvikler ve alınan finansal genişleme kararları sonucunda bankaların bilançoları ne şekilde etkilenecek işler biraz karışık. 

Ayrıca çelik sektörünün en yüksek ihracat artışı yaşadığı AB bölgesi çelik ihracatında yeni kotalar getirmeyi konuşuyor. Eğer böyle bir karar alınacak olursa, zaten iç piyasa ve ABD'nin ek vergileri ile sıkıntı yaşayan çelik sektörümüz yeni ve daha derin bir sürece daha girmiş olur.

Tüm bunların kapsamında olası 93.300 üzerindeki BİST yükselişlerinde kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Bu nedenle yeni alım kararlarınızda bu riskleri göz ardı etmemek, karlı olduğunuz pozisyonlarda da kar realizasyonlarını düşünmek doğru olabilir.

Hepinize doğru kararlar alacağınız karlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.01.2019
    09:11

    Trump'ın attığı tehdit twiti ile bir anda gerilen ortam iki liderin telefon görüşmesi sonrası biraz yumuşamış gibi görünüyor. Karşılıklı ılımlı açıklamalar var. Trump, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel var açıklaması ile dü... Devamı »

  • 14.01.2019
    09:29

    Zamanında Deaş Suriye'ye yerleşirken Esad'ı devireceğiz, Şam'da cuma namazı kılacağız deyip seyirci kalırken bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, sözde müttefiklerimizin amacının Suriye'yi parçalayıp, bölgede bir Kürt otonom bölge... Devamı »

  • 11.01.2019
    09:23

    Hazine 2019 için planladığı 8 Milyar Dolar'lık dış finansman programı kapsamında dün 2 Milyar Dolar'lık tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 yatırımcıdan iki katı talep gören ihraçta kupon oranı % 7.625 ve yatırımcıya getirisi ise % 7.68 oldu. İhracı... Devamı »

  • 10.01.2019
    09:51

    Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gib... Devamı »

  • 09.01.2019
    09:44

    Mahalli ya da genel seçimler ne kadar sık ve çok yapılıyorsa ülkeler için o kadar yük yaratıyor! Çünkü hangi ülkede olursa olsun, iktidarda olanlar iktidar güçlerini kullanarak seçmeni etkilemek için bir takım kararları a... Devamı »