Teknikler Karışık Görüntüler Veriyorlar!

10.01.2019 09:51
  •  A 

Hisseler kıpır kıpır olmaya başladı. Robotlar yüzünden gereksiz düşmüş olan hisselerde alımlar görülünce, düşerken satışı hızlandıran algoritmalar alımlar gelince de yükseliş tepkilerinin sert olmasına neden oluyor. Misal dün kardemirlerde olduğu gibi. Bu seviyelere düşmesini ortak satışı dışında bir yere bağlayamazken, bir anda tavana doğru sert bir tepki ve çok yüksek işlem hacmi gösterebiliyor. Ama emin olun bu tepkiler içinde de ciddi algoritma işlemleri var. Çünkü kurumlardaki işlemlere bakıyorsunuz alımda nette gözükenler günün sonuna doğru bu netlerini satıp sıfırlamış oluyorlar.

Maalesef dalgalı piyasalarda bir gün öncesinde yaşanan bu tarz yükseliş tepkilerine fazla güvenmek de artık tehlikeli olabiliyor. Bir gün evvel koptu gidecek artık galiba dediğimiz hisseler, bir gün sonra tam tersi satış baskısı yaşayabiliyorlar. 

Teknikleri Takip Edin!
              Hisse bazlı hareketler hızlandığı için destek-direnç tablomuzda görüntüsü dikkat çeken çok sayıda hisse paylaşımı yaptım. Bunların teknik destek-dirençlerini yakından takip ediniz. Biliyorsunuz kırılan destek ya da dirençlerden sonra, sıralı destek ya da dirençler yeni teknik beklentiler olur. Bu açıdan bakınca, verip alttan yerine koymak, ya da direnci kıran bir hisseyi sonraki direnç seviyesi ile aradaki getiri sizin için yeterli ise alıp dirençte satmayı hedeflemek isteyebilirsiniz. Ama dirençlerde bazen bir-iki kademe alttan hisselerin dönebildiğini göz ardı etmeyiniz. 

ABD Borsalarında Yine Dirençlerdeyiz!
              Sanki yeterince zarar telafi etmiş gibi, hemen teknik dirençlere geldik. Dow ve SP500 tekniklerine bakınca, direnç seviyelerine geldiğimizi görüyorum. Bu dirençler kırılır mı bilemem ama teknik kar satışları görecek olursak, BİST'e etkisini de göz ardı etmemek gerekir.

Paketler Sürüyor!
              Dün yazımda belirttim, seçimlere kadar bol bol yeni paket açıklanacak gibi duruyor. Bugün de 12:00'de yeni teşvik paketleri açıklanacak. Bakalım bu paketten kime neler çıkacak göreceğiz. 

BİST'de teknik olarak kısmen yükseliş yerimiz var. ABD gibi yükseliş tepkisi vermediğimiz için bizim dirençlerimiz biraz daha yukarıda. Ama açıklanan paketlerin özellikle bankalara yeni yükler bindirmesinden çekiniliyor sanırım ki, bankalara satışlar geldiğini görüyoruz. Görüyorsunuz çok zor bir süreçteyiz. Bir kaç hafta öncesine kadar işlem yapılacaksa sadece bankalar uygun gibi görünüyordu. Ama şimdi ise endeks yükselirken bankalarda satışlar görüyoruz. 

İşte bu nedenle hisselerdeki teknik uyarılara destek-direnç tablosunda dikkat çekmek istedim. Umarım yararlı olur. Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.01.2019
    09:44

    Mahalli ya da genel seçimler ne kadar sık ve çok yapılıyorsa ülkeler için o kadar yük yaratıyor! Çünkü hangi ülkede olursa olsun, iktidarda olanlar iktidar güçlerini kullanarak seçmeni etkilemek için bir takım kararları a... Devamı »

  • 08.01.2019
    09:42

    Sanırım hepiniz değişik mecralarda okuyorsunuzdur. Ekonominin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle iktidarın IMF ile anlaşmak zorunda kalacağı yönünde spekülasyon ve yorumlar yapılıyor. Ancak şimdiye kadar IMF konusunda çok farklı söylemler yapıldığı için, bu y... Devamı »

  • 07.01.2019
    09:08

    Dünyayı karıştıran ABD piyasaları, cuma günü ise pozitif etki yarattı. Beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrasında FED başkanı Powell, daha fazla faiz artışı yapmayabilecekleri gibi sözler sarf edince borsalar, petrol fiyatları, di... Devamı »

  • 04.01.2019
    08:34

    Maalesef biz borsa olarak öncü olduk, ama küresel borsa satışları oldukça sert şekilde sürüyor. ABD'de Apple dün 75 Milyar Dolar kayıpla bir günde en yüksek değer kaybeden şirket oldu. Bizdeki satışlar direk küresel riskler nedeniyle midir ders... Devamı »

  • 03.01.2019
    09:22

    Doğal olarak bu sözümüm asıl adresi borsa. Ama borsanın düşüşlerle yeni yıla başlamasının nedenleri ise finansal ve ekonomik sorunlardır. Dün ABD borsalarında yeniden satışlar başlayınca, ilk anda bire bir tepki vermeyen BİST, daha sonrasında daha da sert düşü... Devamı »