Ne Oluyor Bu Piyasalara?

07.01.2019 09:08
  •  A 

Dünyayı karıştıran ABD piyasaları, cuma günü ise pozitif etki yarattı. Beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrasında FED başkanı Powell, daha fazla faiz artışı yapmayabilecekleri gibi sözler sarf edince borsalar, petrol fiyatları, diğer AB borsaları bir anda yükseliş tepkileri verdiler. Aynı şekilde perşembe günü 5.83 seviyesini sürpriz bir şekilde gören dolar kuru da yeniden 5.31'e geri geldi.

Diğer taraftan Suriye'den çekileceğim, Türkiye bölgeye sınır bundan sonra onlar DEAS sorununu çözsünler diyen ABD başkanı, şimdi ise çekilmenin çok hızlı olacağını söylemedim diyor. ABD yetkililerinden de, Türkiye bölgedeki Kürtleri korumaya yönelik taahhüt vermedikçe, Suriye'de operasyon yapmasını istemiyoruz açıklamaları geliyor. Sınırda Türklerle uyumlu güçlerin tampon bölge kurması dile getirilirken, Rusya ise bu görüşe karşı olduğunu, bölgenin Suriye güçlerine bırakılması gerektiğini söylüyor.

Kısacası Suriye'de sınır bölgemizde işler çözülmüş değil. ABD heyetleri FETÖ dahil sorunları görüşmek için Türkiye'ye geliyor. Ama dediğim gibi sorunlar henüz çözülmüş değil. Trump'ın bir dediği diğeri ile tutmadığı gibi, ABD'nin de Trump'ı dinlemeyen bir derin devleti var gibi görünüyor. Diğer taraftan ABD Güney Kıbrıs Rum yönetiminden üs talebinde bulundu. Çünkü Rumlar Kıbrıs çevresinde Exxon Mobil ile birlikte gaz ve petrol arama faaliyetlerine hazırlanıyorlar. Daha evvel Fransız, italyan vs şirketlerine tepki gösteren Türkiye, Exxon Mobil aynı faaliyetlere başlarsa, o zaman da deniz kuvvetlerimiz aynı tepkileri verirse acaba iki ülke arasında ne gibi gerilimler olacak bu sıkıntılı bir durum. Gördüğünüz gibi, henüz sıkıntılı bir süreçteyiz. ABD Suriye'den çekiliyorum dedi diye, hemen ABD ile sorunlar çözüldü sanmamak lazım. Tam tersi ABD Suriye sınırlarımızda kendi haritalarını gündeme getirebilir. 

Ben cuma günü pozitif tepkiler veren piyasalar ve döviz kurları konusunda henüz tedirginliğimi koruyorum. ABD borsaları da yakın dirençlerine gelmiş durumdalar. Daha üstünü denemeyip, yükselişin bir kısmını geri verebilirler. Önceki hafta 50$ seviyesine inmiş olan brent petrolün yeniden 58 Doları görmesi de bizim için memnunluk verici bir gelişme değil. Gerçi brentin daha fazla yükselmesini de beklemiyorum. Bu tepkinin devamında yeniden kısmi bir fiyat gevşemesinin olacağı görüşündeyim.

Gördüğünüz gibi, pozitif bir havada yeni haftaya başlıyoruz. Ama devamı aynı şekilde gelmeyebilir. Temkinli olmakta yarar var. Bu arada gündeme gelen futbol kulüplerinin borç yapılandırmalarının Ziraat Bankası tarafından yapılması görüşüne karşıyım. Ziraat Bankasının her türlü tarım ve hayvancılık üretim teşviklerine odaklanmasını daha doğru buluyorum.

Türkiye'nin şartları ve futbol takımlarının başarıları ortada iken, yöneticilerin sorumsuz transfer harcamaları ile zora soktukları takımların halkın mevduatları ve kamu kaynakları ile kurtarılmasını yanlış buluyorum. Hataların bir faturası olmalı. Hangi takım yanlış yönetiliyorsa, borçları nedeniyle batacaksa batsın, küme düşecekse de düşsün. Yoksa bu sorunların çözümünü bulamayız. Türkiye gerçeklerinin çok üzerinde transfer paraları ödenen hoca ve futbolculara, üstüne bir de asli işlerini yapmak için maç başına prim ödeyen futbol takımları, işini, şirketini, ailesinin geçimini düşünen halkın sorunlarından çok daha önemli değildir.

Hepinize iyi bir hafta dilerim. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.01.2019
    08:34

    Maalesef biz borsa olarak öncü olduk, ama küresel borsa satışları oldukça sert şekilde sürüyor. ABD'de Apple dün 75 Milyar Dolar kayıpla bir günde en yüksek değer kaybeden şirket oldu. Bizdeki satışlar direk küresel riskler nedeniyle midir ders... Devamı »

  • 03.01.2019
    09:22

    Doğal olarak bu sözümüm asıl adresi borsa. Ama borsanın düşüşlerle yeni yıla başlamasının nedenleri ise finansal ve ekonomik sorunlardır. Dün ABD borsalarında yeniden satışlar başlayınca, ilk anda bire bir tepki vermeyen BİST, daha sonrasında daha da sert düşü... Devamı »

  • 02.01.2019
    08:57

    Zor bir 2018 yılı geçirdik. Özellikle borsa için ciddi kayıplar yaşadık. Umarım 2019 yılı bize bitirdiğimiz yılı aratmaz. Hepiniz için tüm sevdiklerinizle birlikte sağlık, huzur, mutluluk ve bolluk getiren bir yeni yıl diliyorum. Umarım en kısa zamanda tüm hissele... Devamı »

  • 28.12.2018
    09:05

    Bizler piyasalar, hisseler ve endeks için korkularımızı korurken, yabancı takası ise istikrarlı bir şekilde, % 61'lere düştüğü temmuz ayından bu yana yükselişini sürdürerek % 65 oranına ulaşmış durumda. Yabancı payındaki bu oran, Haziran cumhurbaşkanlığı se&c... Devamı »

  • 27.12.2018
    09:42

    Evet bir süredir hızlı düşen ABD borsalarında dün belirttiğim destekler çalıştı. Tepkileri ABD borsalarında dün gördük. BİST'de ise kısmi görmüştük. Bugün iyi bir başlangıç yaparız. Ama tabii Dow için riskler bitmedi. Bu sade... Devamı »