BİST dün bankalardaki coşku ile en çok yükselen borsa olarak tüm dünya borsalarından pozitif bir ayrışma yaşadı. Açıkçası mevcut bilançoları ile zaten bankaların ciddi iskontolu olduğunu devamlı yazıp söylüyorduk ama dün için bu yükselişin olmasını beklemiyordum. Çünkü benim ve genel beklenti belirtenlerin çoğunluğu TCMB'nın faizleri zaten değiştirmemesini bekliyordu. Öyle de oldu. Ama ne oldu ise bu karardan sonra oldu. Sanki TCMB faiz indirir korkusu yaşayanlar varmış da, bu korku ile öncesinde bankalarda satışlar yapmışlar. Ama faizler değişmedi diye duyunca panikle verdiklerini geri almaya çalıştıkları gibi, ekstrasını da aldılar diye görülüyor.
Bir anda bu denli bi algı değişimi doğru mu? Açıkçası henüz çok fazla iyimserlik doğru değil diye düşünüyorum. Çünkü önümüzde seçim riski sürüyor. Suriye'de ABD konusu netleşmedi. İşsizlik, büyüme ve enflasyon sorunları sürüyor. Seçimler öncesi açıklanan finansal kararlar bankalar için de bir takım belirsizlikler yaratacak. Misal kredi kartı borçlarının şartları uyanları Ziraat Bankası tarafından üstlenilecek. Borçlar Ziraat Bankasınca kapatılacak ve banka bu borç için kişilere daha düşük faiz ve şartlarda kredi verecek. Bu uygulama özel sektör bankalarının çok sayıda kredi kartı sorununu bir kalemde kapatması ve önemli bir likidite yaratması demek olacak. Ama diğer taraftan ise, bu işlemi yapan kart sahiplerinin özel sektörde yeni kredi borcu yaratmaları halinde kişisel borç yükleri daha da artma riski taşıyacak.
Aynı şekilde verilen çok sayıda teşvik kamunun finansal yükünü arttırmış olacak. Seçim sonrası tablo netleştiğinde ekstra bir kamu borcu büyümesi ile karşılaşılması halinde yeniden kur ve faiz artışı riski yaşanırsa, bu durum bankalar için kar baskısı yaratabilir.
Neyse, bunun gibi düne kadar neden bankalar düşük kaldı dendiğinde sayılan daha bir çok detay varken, dün tüm bunlar bir kalemde unutuldu ve bankacılık sektörü adeta coştu ve BİST'i de coşturdu. Ama kimse BİST çok sert yükseldi neden benim hissem düşük kaldı demesin! Çünkü zaten bu yükseliş bankalar ve sahol gibi sınırlı sayıda hissede yaşandı. Diğer bir çok hissede yansıması ya olmadı, ya da sınırlı kaldı.
Peki Bugün Ne Olur? Dünkü yükselişin bir kısmı algoritmalar nedeniyle de yaşanmış olabilir. Yani otomatik işlem programları alımları görünce o yönde çalışmış olabilir. Eğer işlemlerin bir kısmı öyle ise o zaman bugün hareketin devamı geleceğine tersi de yaşanıp yükselişin bir kısmını geri verebiliriz.
Açıkçası bu öngörü çok zor. Çünkü sadece teknik konuşacak olursak, o zaman bankaların dün yaşadıkları kapanışların grafiklerine bakınca, daha da üste gidebilecek teknikleri oluştu. Ama ben algoritma programları nedeniyle bu görüntülere güvenmekte tereddüt ediyorum. Ama yine de olası tekniklere göre hareket sürecek olursa üst teknik hedefleri destek-direnç tablosunda paylaştım. Bununla birlikte açık öngörüler görüldükçe kapatmak dışında bu fiyatlar üstünde yeni banka öngörüsü açmak istemiyorum. Yeterki bankalar hareletlerine devam etsinler. Bu olursa, o zaman yükseliş diğer sektör hisselerine de yansır
Görüyorsunuz ki, yaşananlar algılarımızı nasıl da bozabiliyor. Bir kaç hafta öncesinde bu ve hatta biraz daha üstüne bir yükseliş olmasını beklerken, farklı gelişmelerle gelen satışlar nedeniyle korku sahibi oldum. Daha üstten öngörü verirken düşük daha alt fiyatlarda bunu yapmaya cesaret edemedim. İşte tüm bunlar hepimize tecrübe olsun. O düşüşleri görünce bir anda herşey bitti endeks 74.000'e mi inecek diye soru ileten, korkular yaşayanlar, dünkü işlemler sonrasında algıların dönmesinin ne kadar kolay olduğunu da görmüşlerdir.
Neyse, bizler yine de temkinli bir şekilde gelişmeleri izleyelim. Gerçekleşmeler görüldükçe açık öngörüleri kapatmaya devam edeceğim.
MAY Güven Tazeledi!
İngiltere başbakanı brexit yenilgisi yaşasa da, güven oylamasından çıktı. İngiliz Parlamentosu bizim sorunumuz seninle değil, brexit ile dedi. Ama İngiltere'de brexit konusu tam bir muamma haline geldi. Bakalım o konuyu nasıl çözüme ya sa sonuca ulaştıracaklar göreceğiz.
Hepinize bol kazançlar dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_