Sadece BİST değil, aynı şekilde Almanya Dax ve ABD borsaları da benzer borsa iştahlarını gösteriyorlar. Kısacası dünya genelinde bir borsa yükselişi yaşıyoruz. Hatta teknik dirençlere gelinmesine, stochasticlerin aşırı alım(yani direnç) seviyelerinde olmalarına rağmen, bu alımlar sürüyor. Bu nedenle de sıralı dirençler kırılıp bir sonraki direnç seviyesine yükselişler yaşanıyor. Hatta daha da üst dirençlere yönelişleri görüyoruz.
Bu nasıl bir iştir değil mi! Bir hafta öncesine kadar satış baskıları nedeniyle olumsuz yorumlar, karamsar beklentileri dile getiren piyasa yorumcuları ve analistler, şimdi ise daha pozitif beklentilere odaklanmışlar. Ben de bir hafta önce yaşanan düşüşlerdeki fiyatlarda bile yeni öngörü yapmaya cesaret edememiştim. Bu denli açık öngörüm olması nedeniyle normal olarak çok daha iyi bir piyasa beklentim olmasına rağmen, yaşanan fiyat hareketleri beni ürkütmüş ve izlemede kalmama neden olmuştu.
Neyse, şimdi bu iştahın nedeni olarak gelişmiş ülkelerde ve Çin'de büyüme verilerinde görülen daralmalar nedeniyle yeniden parasal genişlemelere dönüleceği beklentileri oluşmaya başladı. Çin'den gelen dördüncü çeyrek büyüme rakamı %6.4 ile son 29 yılın en düşük oranı olarak gerçekleşti. Bu nedenle de eğer bu rakamlar genelde görülmeye başlanırsa merkez bankaları yeniden parasal gevşemeye giderler düşünceleri hakim olmaya başladı. Eğer böyle bir gelişme olursa, borsalar yeniden gözde olur diye düşünülüyor. Peki bu görüş doğru mu derseniz, gelişmiş borsalar için tereddütlerim var ama BİST için pozitif etkisi olur diye düşünüyorum. Çünkü faizlerin ve kurların gevşemesine katkısı olur. En azından kurlar düşmese yeni zirve yapma riski düşse bile bu olumlu olur. Böylece enflasyonda düşüş ve dolayısı ile faizlerin de bir süre düşmesi gerçek bir beklenti haline dönüşür.
Bizim piyasalarımızdaki olumlu havanın diğer bir nedeni de, Trump ile bir anda gerilen ortam sonrasında yeniden ilişkilerde biz uzlaşma havasının belirmesini gösterebiliriz. Trump ile özellikle tampon bölge konusunda uzlaşma yapabilirsek, bir çok konuda iki ülke arasındaki gerilimin düzeyini düşürebiliriz.
Bu arada Tampon Bölge konusunda bir uyarı yapmak istiyorum! Eğer ABD ile sınırlarımızda Türkiye'nin hakimiyetinde bir tampon bölge oluşturulması konusunda uzlaşma olursa, bu durumda bu bölge boyunca yeni yerleşim yerleri, alt ve üst yapı inşaatları başlar. Bununların yapılması için uluslararası bir fon tesis edilir. Doğal olarak da inşa kararlarının en olumlu etkisi çimento ve demirçelik şirketlerinde görülür. Heleki ki bir de tüm Suriye için barış sağlandı artık yeniden imar dönemine geçiliyor denirse, işte o zaman ülkemizdeki tüm demirçelik ve çimento şirketleri çok ciddi bir pozitif ayrışma sürecine girerler. Önemli fiyat yükselişleri yaşanır. Ama yine de ABD ve Trump söz konusu olunca fazlaca da rahatlamak doğru olmaz. Her an sürprizlere hazır olmalıyız. Şimdilik bu denli pozitif etki yapacak bir beklenti için biraz erken. Gelişmelerin netleşmesi lazım.
Umarım gelişmeler ülkemiz ve borsamız lehine yaşanır. Ama seçim sonuçları piyasalar için yine de önemli olacaktır. Bu konuyu da göz ardı etmemek gerekir. Hoş ülkenin her yerinden gelen oy taşınması ve olmayan-yaşamayan seçmenlerin kayıtları ile ilgili sesler yükseliyor. Bu nedenle anlaşılan o ki, yine sıkıntılı ve şaibe iddialarıyla bir seçim yaşayacağız.
BİST'de bankalar öncülüğündeki yükseliş şimdilik sürüyor ve diğer hisselere de yansımaya başladı. Sanayi hisselerine yansıması daha da artacak olursa, BİST daha üstteki dirençlerini de görebilir. Umarım öyle olsun ki, açık diğer öngörüleri de gerçekleşmelerle kapatalım. İlgili seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.
Hepinize kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_