Yükselişler yaşanırken bunu normal görüp, düşüş görünce hemen neden düştük soruları aklımıza gelir! Bu durum zirvelerini kıran borsa için de, zirvelerine göre düştüğü yerden toparlanmak isteyen borsa için de böyledir. Yatırımcı yükselişi pek sormaz ama düşüşü hemen sorgular:)
Hemen söyleyeyim, dünkü satışlar 11 gün yükselen borsanın kar satışları yaşamasıdır. Hatta eğer dün de yükseliş ile kapatmış olsaydık veri toplanmaya başlandığı tarihten bu yana, borsa için arka arkaya 12 gün yükseliş rekoru yaşanacaktı. Olmadı, satışlar buna mani oldu.
Sebepli, sebepsiz kar satışları gayet normaldir. Bankalarda hiç beklemediğimiz anda yaşanan ciddi bir toparlanma sonrası dün nihayet yükselişin kar realizasyonu geldi. Tabii bu durum yükselişe tam katılan ya da katılamayan diğer hisselerde de kısmen etki yaptı. Ama dün yaşanan realizasyon şimdilik normal hatta, iki gün önceki kapanışın üstünde kaldığımıza bakarsak az denecek bir oranda bile oldu. Eğer 96.829 seviyesinin altına çok sarkmazsak, yine alımlar görebiliriz. Neyse, sonuçta panik yaratacak bir satış olmadığını bilmemiz lazım. Bu nedenle kar satışlarına rağmen, hisse bazlı yükseliş yaşayan hisseleri yine de görebiliriz.
Peki Satışların Gerekçesi Var Mı?
Piyasa hareketlerini algılar yönetir. O ana göre elbet bir gerekçe ileri sürülür. Dün teknik olarak 100 Bin sınırına geldiğimiz, bir çok teknik gösterge aşırı alım yani direnç bölgelerinde olduğu için kar satışları gelmiş olabilir.
Diğer gerekçe de, IMF'in Türkiye için 2019 yılında verilerin ötesinde bir derin daralma yaşanabileceği uyarısı yapıldı. IMF'in 2019 için revize edilmiş büyüme beklentisi %0.4 olduğunu düşünürsek, dün yaptığı uyarının paralelinde büyüme beklentisini yeniden ve aşağıya doğru revize edeceği beklentisi yaratmış oldu.
Ama dün bu uyarıyı yapmasına rağmen, herhangi bir revize yapmadığına bakarsak, IMF de seçimlerin sonucunu bekliyor diye düşünebiliriz. Evet seçimler bir çok konu için önemli bir tarih. Benzer şekilde seçimlerden sonra IMF ile anlaşmak zorunlu olacak diyenleri de biliyorsunuz ki, bu konuya değinmek için 8 Ocak tarihli ''IMF En Kötüsü Mü?'' başlıklı yazımı kaleme almıştım.
Kısacası dün yaşanan realizasyon gayet sağlıklı bir kar satışıdır. İlle de bir neden arayanlar için aklıma gelen yukarıdaki iki sebebi söyleyebiliriz. 96.829 ve hatta 95.550 seviyesinin altına düşmeyecek şekilde seans kapanışları yaşarsak çok sorun olmaz. Ama yeniden 90 Binlere doğru inecek olursak, o zaman bu yükseliş esnasında yatırımcılara iyi bir hisse satışı yapmışlar der ve sonraki süreçten daha korkarım. Şimdilik bu korkunun yaşanmayacağını düşünüyorum.
Bugün de kar satışlarının devamını görebiliriz. Ama hisse bazlı hareketler yine de sürecektir. Yükselişlerden sonra yaşanan kar satışları karlı pozisyonlarımızda yeri geldiğinde kar realizasyonu yapmanın doğru olduğunu göstermiş oldu. Sıse gibi birkaç öngörüde ben de ısrarlı durmakla doğru mu yapıyorum diye tereddüte düştüm. Ama grafiklerine ve bilançolarına bakınca bu tereddütüme gerek olmadığını düşünüyorum. Neyse, bakalım belki ben de modaya uyarım.
ABD-Suriye İlişkileri Çok Önemli!
Trump'ın yakın danışmanlarından olduğu bilinen ABD'li Senatör Graham, PYD-YPG'nin PKK ile ilişkisinin gerçek olduğunu ve bu sorunu Obama'nın ilgili yapılanmaya silah vererek yarattığını söyledi. ABD'nin çekilirken bu silahları düşünerek plan yapmasının gerektiğine, yoksa bu şekilde çekilecek olursa Türkiye için ciddi sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekti. Üst düzey bir ABD'liden gelen bu itiraf Trump-Erdoğan ilişkisi için ve dolayısı ile ABD-Türkiye ilişkileri için çok önemlidir.
Bu kapsamda eğer ilişkilerde dile getirildiği gibi Suriye konusunda uzlaşma sağlanırsa ve üstüne de Trump'ın dikkat çektiği ekonomik potansiyeli daha da büyütmek için iş birliğini geliştirmeye kalkarsak, işte o zaman IMF ve diğer birçok kurumun korktuğu karamsar tablo oluşmadan, sıkıntılı gelişmekte olan ekonomik tablodan çıkabiliriz. Umarım öyle olur. Yoksa seçimler sonrası için ben de kısmi bir sıkıntılı dönem olma riskini yüksek görüyorum.
Hepinize bol kazançlı günler dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_