Kar Realizasyonu Sürüyor!

05.02.2019 08:50
  •  A 

BİST'de 105.930 seviyesinden sonra başlayan kar satışları sürüyor. Dün açıklanan enflasyon rakamları da bu satışların sürmesine destek olabilecek şekilde geldi. Maalesef içeride ciddi bir ekonomik daralma yaşanmasına rağmen enflasyon sorunu sürüyor. Bu arada enflasyon konusunda özellikle gıdada mevsimi olmayan tarım ürünlerinin kış aylarında enflasyon sepetinden çıkartılması ya da etki yüzdesinin düşürülmesi daha doğru veri çıkmasına neden olur diye düşünüyorum. Normalde kışın yemeyi bile kesmemiz lazım olan patlıcan, domates, yeşil biber, kabak vs. gibi mevsimi olmayan tarım ürünlerinde yaşanan astronomik fiyat artışları enflasyon için doğru bir belirleyici olmaz görüşündeyim.

Neyse, bu konu tartışılabilir belki ama şuan için enflasyon yüksek seyrini sürdürüyor. Enflasyon yüksek seyredince faizler de yüksek kalıyor. İşte en büyük sorun da burada! Faizler yüksek kalmaya devam ettikçe her türlü üretim ve tüketim alanında daralma yaşanmaya devam ediyor. Özellikle otomotivde üretimde ciddi daralmanın halen sürüyor olması önemli bir sorun. Bir an önce kredi faizlerinin kalıcı şekilde düşürülmesi başarılmalı. Yoksa yüksek enflasyon ve faiz sürmeye devam ederse, ekonomi üzerindeki hasarı daha da artacaktır. 

Sanırım seçimlere kadar bu konuda beklemek durumunda kalacağız. Seçimler bittikten sonra oy korkusu kalmayacak ortamda gerekli ekonomik potitikalar devreye alınacaktır. Ancak henüz bir çok alanda devam eden sıkışıklık aşılabilmiş değil.

BİST'de henüz bilanço açıklamamış olan bankaların da bilanço açıklamasından sonra kar satışları biraz daha derinleşebilir. Bu günleri hisse bazlı yükseliş yaşayacak olan hisseleri yakalamak dışında, temkinli bir şekilde yarı yarıya nakit izlemede kalarak geçirmek doğru bir politika olabilir. Hatta seçim sonrası iktidarın faizleri düşürmeye yönelik alacağı kararların riski nedeniyle döviz de bir korunma alanı olabilir.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.02.2019
    08:52

    10:00'da Ocak aylık ve yıllık ÜFE-TEFE verisi açıklanacak. Çıkacak veri TCMB faizlerinin inmesi için katkı yapabilir. Ama TCMB'nın seçimler öncesinde faiz indirimi yapmaması daha uygun olur görüşündeyim. Bu arada ABD'den cuma gün&... Devamı »

  • 01.02.2019
    08:53

    Yıl sonu bilançoları bağımsız denetici kontrolüne girdiği için gecikmeli gelen bilançolardır. Genelde bilançolar açıklandıktan sonra borsalarda bir rehavet oluşur. Lakin yıl sonu bilançolarında bu durum tam olmaz. Çünkü hemen arkasından... Devamı »

  • 31.01.2019
    09:14

    TCMB enflasyon raporunda enflasyon beklentisinde iyileştirme açıkladı. FED de aynı şekilde dünya genelinde büyümelerde yavaşlama risklerine dikkat çekerek, önümüzdeki faiz artışlarında sabırlı olmak gerektiğini söyleyip, yeniden faiz indirimi sür... Devamı »

  • 30.01.2019
    09:21

    Günaydın. Sanırım bu hayretimin BİST'deki güçlü alımlara olduğunu söylememe gerek yoktur. Normalde, 100.000 üzerinde realize riskleri ile birlikte dünkü kapanış seviyeleri hatta 106 Bin üzerindeki endeks seviyelerine bir süredir destek-dire... Devamı »

  • 29.01.2019
    09:39

    ABD dün Venezuela hükümetine yeni bir yaptırım kararı aldı. Venezuela'nın devlete ait olan petrol şirketi PDVSA'nın ABD'de bulunan 7 Milyar dolarlık malvarlıklarına el konuldu. Gerekçe Maduro'nun bu varlıkları talan etmesine mani olmak. Bunu basın karşışında a&c... Devamı »