Bilançolar Bitince Ne Olur?

01.02.2019 08:53
  •  A 

Yıl sonu bilançoları bağımsız denetici kontrolüne girdiği için gecikmeli gelen bilançolardır. Genelde bilançolar açıklandıktan sonra borsalarda bir rehavet oluşur. Lakin yıl sonu bilançolarında bu durum tam olmaz. Çünkü hemen arkasından bağımsız denetime girmediği için hızlı açıklanan Üç aylık bilançolar gelmeye başlar. Bir de, yıl sonu bilançolarından sonra sermaye artışı ve temettü ödemesi kararları beklentileri başlar. Yüksek bedelsiz potansiyeli olan hisselerde spekülatif hareketlenmeler görülebilir. Bu nedenle normalde bilanço açıklamaları biterken borsalarda düzeltme beklemek doğru olur. Ama bu dönem için dediğim gerekçelerle yine de ortada bir durum vardır. 

Ama bu sene için borsa beklentilerini etkileyecek bir konu daha var ki, o da mahalli seçimler olacak. Mahalli seçimlerin sonunda çarpıcı değişiklikler olursa, bu durumun etkilerini görebiliriz. 

Neyse, şimdilik borsa iştahı halen yüksek seyrediyor. FED faiz artışları için sabırlı olmak gerekir diyerek gelişmekte olan ülkelerdeki borsa yükselişlerine destek vermiş oldu. TCMB'nın erkene alınan genel kurulundan da hazineye 37 Milyar Dolar'lık erken kar ödemesi sonrası Hazine piyasalara yaklaşık 10 Milyar TL bırakınca her alanda pozitif bir hava oluştu. 

Tüm bu gelişmelerin içinde hisse bazlı hareketler sürebilir ama gördüğünüz gibi, seans içi kar satışlarını da sık sık görmeye başladık. Bu kar satışları seans içi değil de, sonraki günlere de sarkmaya başlarsa, o zaman kısmi düzeltme havasına gireriz. Şu an için hala bu tablo oluşmadı.

Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.01.2019
    09:14

    TCMB enflasyon raporunda enflasyon beklentisinde iyileştirme açıkladı. FED de aynı şekilde dünya genelinde büyümelerde yavaşlama risklerine dikkat çekerek, önümüzdeki faiz artışlarında sabırlı olmak gerektiğini söyleyip, yeniden faiz indirimi sür... Devamı »

  • 30.01.2019
    09:21

    Günaydın. Sanırım bu hayretimin BİST'deki güçlü alımlara olduğunu söylememe gerek yoktur. Normalde, 100.000 üzerinde realize riskleri ile birlikte dünkü kapanış seviyeleri hatta 106 Bin üzerindeki endeks seviyelerine bir süredir destek-dire... Devamı »

  • 29.01.2019
    09:39

    ABD dün Venezuela hükümetine yeni bir yaptırım kararı aldı. Venezuela'nın devlete ait olan petrol şirketi PDVSA'nın ABD'de bulunan 7 Milyar dolarlık malvarlıklarına el konuldu. Gerekçe Maduro'nun bu varlıkları talan etmesine mani olmak. Bunu basın karşışında a&c... Devamı »

  • 28.01.2019
    08:59

    Aynı kelime olmasın diye kelime canbazlığı yaptım gördüğünüz gibi. Yoksa Bir önceki yazımın başlığı da ''Pozitif Algılar Sürüyor!'' idi :) Evet sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkelerde risk iştahı sürüyor ve piyasalarına... Devamı »

  • 25.01.2019
    09:09

    BİST ve hisseler olarak pozitif ayrışmamız sürüyor. BİST 100 Bin direncini kırdı ve yoluna devam etmeyi sürdürüyor. Bunu yaparken endeks olarak yükselmek istediğimizde öncülük bankalarla gerçekleşiyor. Ama endeks olarak sanki yerindeymişiz gibi dur... Devamı »